keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Paahdettu paprikatahna ja paahdettu valkosipulitahna pitaleipien kera

Lähi-itäteemaisen illallisen alkuun katoimme itseleivottua pitaleipää sekä kahta kasvistahnaa. Tahnat kannattaa valmistaa edellisiltana, jolloin maut paranevat yön aikana. Pitaleipien reseptinä käytin vanhaa tuttua ohjetta, joka löytyy muun muassa salmiakkinyhtöpossujutun yhteydestä. Leivät kannattaa leipoa hetki ennen tarjoilua, jotta ne pysyvät pehmeinä ja lämpiminä. 


paahdettu paprikatahna valkosipulitahna pitaleipä pitaleivät tahnat lähi-itä

Tahnat (tai kastikkeet, miten vain) valmistin paahdetuista kasviksista: toisen punaisista paprikoista ja toisen valkosipulista. Paprikaisessa versiossa kasvikset laitettiin vartiksi grillivastusten alle mustumaan, jonka jälkeen ne siirrettiin toiseksi vartiksi muovipussiin hikoilemaan. Tämän jälkeen niistä saa kätevästi vedettyä kuoren irti. Loppu olikin pelkkää sauvasekoittimella surruutusta muiden ainesten kanssa.

Valkosipulitahnaa varten tarvitaan yksi kokonainen valkosipuli, joka paahdetaan folioon käärittynä pehmeäksi uunissa vajaan tunnin ajan. Tämän jälkeen kynnet lähtevät irti kuorista kevyesti puristamalla, ja ne sekoitetaan paksun turkkilaisen jugurtin kanssa tahnaksi.

Keskellä pöytää olevat pienet kauniit kupit ovat Rita Vargasin tekemiä uniikkeja taideteoksia, jotka saimme kesällä Campamiitissä Campasimpukan luona. Soveltuivat tähän tarkoitukseen täydellisesti! Kiitos Rita :)

   pitaleipä pitaleivät  lähi-itä

Paahdettu paprikatahna
4 punaista paprikaa
1 dl lehtipersiljaa
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl hyvää oliiviöljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
0,5 rkl ruokosokeria
1 tl merisuolahiutaleita
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl savupaprikajauhetta

Huuhdo paprikat, halkaise ja poista siemenet ja kannat. Laita paprikat kuori ylöspäin pellille ja paista niitä uunissa grillivastuksen alla vartin verran tai kunnes pinta mustuu kunnolla. Siirrä paprikat muovipussiin ja sulje pussi hyvin. Anna paprikoiden jäähtyä pussissa vartin verran ja poista sen jälkeen kuori veitsen ja sormien avulla.

Laita paprikat ja muut ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku.


Paahdettu valkosipulitahna
1 kokonainen valkosipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 dl turkkilaista jugurttia
1 tl dijoninsinappia
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria

Halkaise valkosipuli siten, että kynnet menevät puolivälistä halki. Lorauta päälle hiukan öljyä ja kääri valkosipuli folioon. Paista 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja purista sitten kynnet ulos kuoristaan. 

Sekoita muiden ainesten kanssa. Anna maustua viileässä. Tarjoa lämpimien pitaleipien kera.

- Pulla

2 kommenttia:

  1. I love that nipples ceramics :) I wonder who was the artist!! It really fits the purpose, hihi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lovely Marie Antoinette cups :) Thanks to you, Rita!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...