Aika ajoin kuiva-ainekaapin läpikäynti tuottaa yllätyksiä, vaikka pussien kyljet tulisi syynättyä säännöllisesti. Vispipuurojen melko ahkerasta keittelystä huolimatta havaitsin kaapissa mannasuurimopaketin, jonka sisältö olisi pitänyt käyttää jo viime syksynä. Koska suurimoita oli paljon vielä jäljellä, lähdin metsästämään jotain uutta reseptiä, johon niitä saisi käytettyä ison satsin kerralla.
Yhteishyvän sivuilta löysin mielenkiintoisen kuuloisen kakkuohjeen, johon ainoana jauholaatuna käytettiin mannasuurimoita. Hetken mietin, uskallanko kokeilla vai olisiko parempi pysytellä seuraavat viikot marjapuuroissa, mutta sitten päätin olla rohkea. Ja se kannatti, sillä valmis kakku keräsi kiitosta kanssasyöjiltä mehevyydestä ja jouluisesta hengestään, mikä ei kylmänä, sateisena kesäpäivänä tuntunut ollenkaan hassulta.
Muokkasin reseptiä kevyesti oman mieleni mukaiseksi muun muassa laittamalla kermamaidon sijaan pelkkää maitoa, vähentämällä sokerin määrää ja laittamalla ruokosokerin sijaan fariinisokeria. Päälle tulevat mantelit korvasin pekaanipähkinöillä, jotka paahtuivat uunissa täyteläisen makuisiksi.
Kakku kannattaa syödä uunilämpimänä ja seuraksi sopii vaniljakastike tai -jäätelö.
Mannasuurimokakku
100 g voita
5 dl mannasuurimoita
1 rkl leivinjauhetta
1 tl vaniljajauhetta
1 tl kanelia
1,5 dl fariinisokeria
2 dl maitoa
2 dl maustamatonta jugurttia
Pinnalle:
1 dl pekaanipähkinöitä
0,5 dl siirappia
Sulata voi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Voitele irtopohjavuoka (18 cm halkaisijaltaan sopii hyvin) ja kaada kakku vuokaan. Laita vuoka varulta pellin päälle, jotta mahdollinen vuoasta tihkuva rasva ei sotke uunia. Ripottele pinnalle pekaanipähkinät.
Paista 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Testaa tikulla, milloin kakku on kypsä. Vältä paistamasta turhan kuivaksi. Kaada siirappi kuuman kakun pinnalle tasaisesti ja anna imeytyä hetki ennen tarjoilua.
Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Jos kakkua jää yli, säilytä hyvin peitettynä, jottei kakku kuivu.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti