maanantai 22. toukokuuta 2017

Jyväskylän paras hampurilainen -testi on ratkennut!

Syyskuussa 2016 käynnistynyt Jyväskylän paras hampurilainen -testi on päättynyt tällä erää ja voittaja on selvillä! Kiitokset osallistuneille, onnea voittajille ja myös niille, jotka eivät voittaneet. Tässä vaiheessa voidaan jo paljastaa, että järjestys on hieman erilainen kuin testimme innoittaneen majoitusfirman tuloksissa.


Hampurilainen on siitä asiallinen arvostelukohde, että se löytyy helposti useammankin ravintolan listoilta, se on kohtuuhintaisena tuttua ruokaa lähes jokaiselle ja sen perusajatus on sama kaikkialla maailmassa. Kuitenkin pienellä panostuksella siitä voi saada hyvinkin erilaisia versioita aikaiseksi.


Kaiken kaikkiaan kaupungin purilaistilanne on varsin värikäs. Erityisen iloisia olemme siitä, että ne hieman pienemmät, vain muutamia vuosia vanhat paikat löytyvät testimme kärkisijoilta, kun taas jo vakiintuneemmat paikat miehittivät keskiosaa ja häntäpäätä. Se, mikä testissä kuitenkin tuli selväksi oli One Size Fits All -periaatteen toimivuus Jokaiselle jotakin -vaihtoehtoa paremmin. Eli ravintolat, joissa oli tarjolla vain yksi tai kaksi burgervaihtoehtoa pyyhkivät lattiaa menunsa purilaisvaihtoehdoilla vuoranneilla paikoilla. Jos meinaa pitää vaihtoehdot vähissä, niihin selvästi panostetaan enemmän.

Esiin nousi myös se, ettei hinta ole aina laatutakuu (vaikka monet hintavimmista purilaisista kärkipäähän sattuivatkin), sillä keskihintaisia paikkoja löytyi joka osasta tulostaulukkoa. Kannattaa siis miettiä, meneekö siihen vanhaan tuttuun paikkaan vai pitäisikö ottaa suunta parisataa metriä ydinkeskustasta sivuun ja käydä syömässä samalla hinnalla huomattavasti parempi purilainen Lutakossa tai Savelassa.

Ihmetystä arvosteluraadissa herätti myös se, miten vähän lisukkeisiin oli lopulta panostettu. Emme edes olettaneet, että kovin moni paikka tekisi omat ranskalaisensa (oli kyllä hieno huomata, että jotkut näin tekivät), mutta niiden maustamiseen voisi kuitenkin käyttää ajatuksen, jos toisenkin. Aina se pelkkä suola ei ole paras vaihtoehto tai ainakin asiakkaalle voisi tarjota vaihtoehtoja ketsupin rinnalle. Enkä edes aloita keskustelua niistä salaateista.

Tässä vielä muistutuksena arvostelukohteet ja niiden painotukset:
 • Pihvin laatu: kokonautaa vai onko mukana possuakin? Paistetaanko mediumiksi vai onko edes mahdollista valita? Ja se tärkein: maku. (35 %) 
 • Täytteet: hampurilaisen anatomia eli mitä täytteitä hampurilaisen välistä löytyy, kuinka hyvin ne on valmistettu ja miten hyvin se sointuvat yhteen muun annoksen kanssa. (20 %) 
 • Sämpylä: käytetäänkö itsetehtyä briossia vai niin sanottua kaupan sämpylää? Onko pinnat paistettu molemmista puolikkaista? (20 %) 
 • Ranskalaiset: aivan liian monta kertaa olemme saaneet elämäänsä kyllästyneitä, mielikuvituksettomasti pelkällä suolalla maustettuja ranskalaisia hampurilaisateriamme kanssa. Tämä on yksi elementti, johon hampurilaisateriaa tarjoavan paikan pitäisi panostaa. (20 %) 
 • Hinta: annoksen kokonaishinta on myös yksi kriteereistä. (5 %) 
Tuloksemme pätevät (yhtä poikkeusta lukuunottamatta) à la carte -listan hampurilaisiin eli käsittelevät niitä illallislistalta löytyviä annoksia. 

Ja sitten tuloksiin. Vaikka kouluarvosanalistauksemme asettikin purilaiset tähän järjestykseen (samojen arvosanojen tapauksissa mentiin katsomaan desimaaleja), kolme ensimmäistä olivat hyvin lähellä toisiaan eikä kärkikuusikosta yksikään ansainnut suurempia tuomioita. Kaikki kuusi siis erittäin hyviä vaihtoehtoja.

1. Le Qulkuri

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi le qulkuri

Le Bureri (15,50 €), arvosana: 9,5

Jyväskylän paras hampurilainen on Le Qulkurin Le Bureri! Loistava kokonaisuus, jossa mehukkaan pihvin ja toimivien täytteiden symbioosi täydentyy täyden kympin sämpylällä. Mallaspulla onnittelee! 

2. Lounge Jyväskylä

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi lounge jyväskylä

Burgeri a'la Lounge Jkl (9,50 €), arvosana: 9+ 

Näyttävänkokoinen torni, käsinleivotut briossisämpylät sekä uniikki peruna olivat ehdotonta eliittiä. Testimme paras hinta-laatu-suhde. Harmillisesti saatavilla vain satunnaisesti lounasaikaan, joten käytä tilaisuus hyväksi silloin, kun pystyt.

3. Lutakon Nurkka

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi lutakko lutakon nurkka

Nurkan burger (18 €), arvosana: 9+

Kooltaan vaatimaton, mutta täyttä tavaraa. Kolmeen kertaan paistetut ranskalaiset ovat kaupungin parhaat ja siivittävät tämän purilaisen palkintosijoille. Jyväskylän päivällispurilaisten aatelia.

4. Stefan's Steakhouse

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi stefan's steakhouse

L.A. Burger (23 €), arvosana: 9

Black Angus -sisäfileestä jauhettu pihvi maistui luksukselta. Reilu koko vie isommankin nälän laadukkaasti. Pieni parmesantwisti ranskalaisissa toi lisäpisteitä. Hintava ja laadukas kokonaisuus.

5. Jalo kitchen & lounge

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi jalo kitchen & lounge

Jalo Burger (17 €), arvosana: 9-

Tirskahtelevan mehukas pihvi, rapea pekoni ja hieno ulkomuoto tekivät tästä onnistuneen suorituksen. Jalo Burger on varsin yksinkertainen, mutta toimiva kokonaisuus, jonka voi hyvin mielin ottaa toistekin.

6. Figaro Winebistro

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi figaro winebistro

BRGR (18 €), arvosana: 9-

Winebistron burger oli Grilli 21:n ohella ainoa, jonka saattoi syödä siististi käsin. Pisteet siitä! Maukkaat täytteet ja kuohkea sämpylä toivat lisäbonusta. Taattua Figaro-laatua.

7. Revolution JA Colonial

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi revolution jyväskylä

Revolution Burger (16,50 €), arvosana: 8+: 

Revolutionin hampurilaispihvi oli mehukas, mutta hitusen turhan suolainen. Prostinnan kermajuusto toi mukavaa vaihtelua, samoin BBQ-kastike. Hyvä purilainen.

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi ravintola colonial

Classic Burger (17,80 €), arvosana: 8+

Colonialin burgerissa riitti kokoa ja syötävää. Mediumiksi paistetut pihvit ja tuhdin maukas sämpylä toivat tälle annokselle pisteitä. Erityismaininta pekonin määrästä. Positiivinen kokemus kaikkiaan. 

8. Sohwi

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi sohwi

Giant burger + tikkuperunat (14,50 € + 2,50 €), arvosana: 8

Parhaiten paistetut pekonit löytyivät Sohwin Beast Burgerin välistä. Muutoin burger lättypihveillä on perusvarmaa tekoa, joka lunastaa odotukset, mutta ei nouse sen suurempaan rooliin.

9. Amarillo

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi amarillo

Amarillo Big Burger (15,60 €), arvosana: 8-

Perushyvä suoritus Amarillolta. Kaksi kastiketta (BBQ sekä jalapeno-valkosipulimajoneesi) toivat hyvin makua. Amarillo on muuttanut ruokalistaansa purilaispainotteiseksi, mutta sämpyläpuoli jättää vielä hieman toivomisen varaa.

10. Huviretki

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi huviretki
Talon burger (15,90 €), arvosana: 7+

Mauton pihvi ja pullamainen sämpylä olivat Huviretken hampurilaisen miinuspuolia. Täyteläinen majoneesi ja coleslaw piristivät kuitenkin. Ihan hyvä yritys, mutta parempiakin löytyy keskustasta.

11. Pancho Villa JA Classic American Diner

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi pancho villa

Panchon hampurilainen (pekoni) (11,90 €), arvosana: 7

Pancho Villan burgerin ankea ulkonäkö ei pelastunut sisällöllä. Perussämpylöiden perussämpylä, lättänäpihvit ja turhan läpitunkevanmakuinen remoulade-kastike alensivat pisteitä. Valinnan varaa purilaisissa kyllä löytyi, mutta seuraavan kerran voitaisiin panostaa määrän sijasta laatuunkin.

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi classic american diner

Classic (14,60 €), arvosana: 7

Mauton sämpylä, perusjauhelihapihvi ja tavallistakin tavallisemmat täytteet eivät säväyttäneet Classic American Dinerissa. Moni muu jostain syystä tykkää, meitä ei vakuuttanut.

12. Ravintola Taikuri

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi street food bar taikuri

Burger, pieni/iso (11,90 €/15,90 €, sisältää juoman), arvosana: 7

Kohtalainen suoritus: melko mehukas pihvi, rapeat kouruperunat ja nälkä lähtee. Preferoimme tulevaisuudessa kuitenkin Taikurin taskuja purilaisten sijaan.

13. Grilli 21

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi grilli 21 lounaispuisto

Hampurilainen + pienet ranskalaiset (5 €+1,70 €), arvosana: 7 

Itsetehdyt sikanautapihvit edustivat perinteistä pihvityyliä, jota säestivät perinteiset grilliranskalaiset. Retropaikka, retroruoka. Hyvä yritys, mutta tässä kisassa ehkä kuitenkin oltiin mopolla moottoritiellä.

14. Passion Food & Bar

Jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ruokablogi passion food & bar

Burger (15,90 €), arvosana: 6,5

Jumbosija ansaitusti. Ainoa hyvä puoli: sämpylän reunat oli muistettu rapeuttaa nopeasti pannulla. Muutoin lautaselta löytyi harmahtava, eltaantuneen makuinen pihvi, lötköä pekonia, aamupala-cheddaria ja jäähtyneitä ranskalaisia. Paljon jäi siis parannettavaa.

Jos mielesi tekee kommentoida omia kokemuksiasi Jyväskylän hampurilaismaailmassa, olemme enemmän kuin ilahtuneita kommenteista!

Testin kaikki osat:

Löydät hampurilaistestin myös Mallaspulla maistelee -sivulta, johon on koottu kaikki ravintola-arviomme. 


- Mallas

10 kommenttia:

 1. Testistä puuttuu Jyväskylän burgereiden uusin, noin viikko sitten tullut, tulokas Street Bite. https://www.facebook.com/Street-Bite-523197438070963/ Voisiko senkin vielä lisätä mukaan, sillä sen hampurilaiset ovat myöskin hyviä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tästä paikasta emme olleet ehtineet vielä kuullakaan. Täytyypä käydä sielläkin maistelemassa, mutta varsinaisen testin osalta olemme tulleet nyt päätepisteeseen. Tämä ei toki estä jatkossakin nauttimasta hyvistä burgereista ja kirjoittamasta niistä silloin tällöin :)

   Poista
 2. Tämän kisan näkökulman ulkopuolelta Grilli 21:n lasten burgerille antaisin erityismaininnan, pieni ja hyvä. Grilli 21:n toinen hyvä ruoka on BBQ possu-ranskalaiset. Lisäksi maininnan arvoinen on Huviretken Chorizzo hodari. Lutakon nurkassa taas lounasruuissa possu-ruuat ovat olleet tosi positiivisia yllätyksiä kekseliäisyydellään ja hyvällä maullaan. Pancho villan burgereista tykkään erityisesti valkosipulipurilaisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä huomioita olet tehnyt! Monissa testipaikoissamme olisi tehnyt mieli ottaa jokin erikoisburgeri (tai jokin muu ruoka), mutta jotta pystyimme arvioimaan eri paikat tasapuolisesti, aina oli otettava se perusversio. Nyt ollaan taas vapaita syömään, mitä mieli tekee :)

   Poista
 3. Kiitokset tästä testistä. Tai pikemminkin juttusarjasta. Ollut erittäin koukuttavaa seurattavaa! Hienoa, että näitä burgerienkin tekemiseen kunnolla paneutuvia pikkupaikkoja on alkanut tulla Jyväskyläänkin. Ja aina kiva, kun kaikki eivät ole ketjupaikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla tällaista palautetta, kiitos siitä :) Täytyy toivoa, että pieniin paikkoihin riittää tarpeeksi asiakkaita, jotta ne pysyvät pystyssä. Hyvää ruokaa kun niissä selkeästi osataan tehdä.

   Poista
 4. Kävin testaamassa suuresti hehkutetun Le burerin ja olipahan kokemus. Siis onko pihvi aina niin tiukkaan puristettu, että saa olan takaa veitsellä sahata? Koostumus muistutti lähinnä kebabtankoa ja maku maksaa.. Olin kyllä enemmän kuin hämmentynyt miten tällainen tuotos voi kehuja kerätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa ikävältä :( Olemme itse syöneet kolmesti Le burerin ja kahdesti pihvi on ollut huippuhyvä, kerran mediumin sijaan läpikypsä, mutta silloinkin hyvä. Kertomasi perusteella pihvissä kuulostaa olleen jotain pahasti vialla eikä meille todellakaan ole tullut tuollaista pihviä vastaan. Taso näköjään vaihtelee, mikä ei tietysti ole hyvä asia. Toivottavasti annoit asiasta palautetta myös ravintolan henkilökunnalle, jotta jatkossa ei tuollaisia mokia pääsisi käymään.

   Poista
 5. Haluaisin kuulla arvionne Bitesin tarjonnasta. Juustohampurilaisateria maksaa 5e ja omasta mielestä on kyllä hyvin käytetty vitonen, joka kielii että myös halvalla voi saada hyvää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideasta, joka on nyt oikein osuva. Meillä on nimittäin suunnitelmissa käydä lähiaikoina tekemässä juttuarvio Street Bitessä :) Myös toinen burgerarvio odottaa julkaisuaan.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...