Vietimme ystäväpariskunnan kanssa mezeillallista Lähi-idän herkkujen mausteisessa maailmassa, mihin sain innostuksen Maku-lehden 5/2015-numerossa olleesta teemajutusta. Helppoja, mutta uudenlaisia reseptejä, joita teki heti mieli päästä testaamaan.
Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ruokakulttuuri on meille ollut kovin vierasta, ellei mukaan lasketa paria käyntiä Helsingin Sandro-ravintoloissa. Ehkä syynä ovat olleet eksoottiset mausteet, joita ei ole kotoa löytynyt eikä niitä ole viitsinyt yhtä ruokaa varten lähteä ostamaan. Papujen inhoajana hummustyyppiset tahnat eivät myöskään ole innostaneet, eikä couscouskaan ole ollut suosikkejani.
Nyt päätimme kuitenkin Maltaan kanssa rohkaista itsemme ja sukeltaa uusiin keittiöihin. Lisäpontimena oli kasvissyöjäystäväni, joka löytäisi kasvispitoisesta ruokapöydästä useamman sorttista syötävää. Alkuun tarkoitukseni oli tehdä puhtaasti kasvisruokaa, mutta Maltaalle ajatus oli sen verran kauhistuttava, että hän päätti pyöräyttää toiseksi pääruoaksi mausteiset jauhelihakebakot. Se oli hyvä veto, sillä ne olivat pöydän parhaimmistoa.
Mezeillallisemme sisälsi seuraavaa:
Paahdettu paprikatahna
Paahdettu valkosipulitahna
Pitaleipää
Aprikoosi-pistaasitäytteiset munakoisorullat
Mausteiset jauhelihakebakot
Tabbouleh-salaatti
Aloitetaan suoraan pääruoista eli munakoisorullista, kebakoista ja tabboulehista; kirjoittelen teille alkuherkuista toisena päivänä. Olen aiemminkin kehunut täällä munakoisoa, josta pidän nykyisin hyvin paljon. Iskinkin silmäni lehden sivuilla heti näihin rulliin, joiden luvattiin sulavan suuhun. Sitä ne tekivätkin! Pitkä haudutus matalassa lämmössä, ja mausteisen makea täyte kuivatuista aprikooseista ja pistaasipähkinöistä korianterin ja muiden jännittävien mausteiden kanssa muodostivat mahtavan yhdistelmän, joka tuntui vain paranevan säilytyksessä. Nämä siis kannattaa valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä, jos suinkin vain ehtii.
Ulkonäöltään rullat jäivät aika valjuiksi, joten muokkasin ohjetta hitusen: ota lopuksi folio pois vuoan päältä ja nosta lämpötilaa hetkeksi, jotta pinta ruskistuisi vähän. Pienet valkoiset köntit rullien päällä valokuvassa ovat jämä-Koskenlaskijaa, jonka halusin saada pois kaapista kuljeksimasta. Ne eivät täysin sulaneet, mutta eipä se mitään haitannut. Mukavaa juustoista makua ne silti toivat. Halutessasi voit ripotella juustoraastetta rullien päälle ennen loppugratinointia.
Jauhelihakebakot olivat kivan mausteinen yllätys, sillä kaneli, neilikka ja korianteri toivat niihin huikeasti lisää makua normikebakoihin verrattuna. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin lampaan jauhelihaa, mutta me nappasimme kaupasta mukaan tavallista naudanlihaa. Lisäsimme taikinamassaan myös yhden kananmunan, varmuuden vuoksi. Puisia tikkuja emme muistaneet ostaa, joten muotoilimme ne käsin pitkulaisiksi ja grillasimme uunin grillivastusten alla ylä- ja alapuoli kerrallaan. Harmillisesti valokuva pelkistä rullista jäi ottamatta, mutta yleiskuvasta (ja sielunsa silmin) voinee nähdä, miltä jauhelihapötkylät näyttivät.
Salaatiksi teimme tabboulehia, joka oli ensimmäinen kerta, kun käytin bulgursuurimoita. Helppokäyttöinen tuote, siitä pisteet; pelkkä turvotus kattilassa riitti. Salaatti sai vierailta paljon kehuja, mutta itselleni sen maut eivät täysin uponneet. En ole ennenkään pitänyt couscousista liiemmin, eikä itsetehdystä versiostakaan suosikkiani tullut. Mutta tähän ruokakulttuuriin tällainen salaatti kuuluu olennaisena osana, joten tämäkin kulho tuli syötyä viimeistä suurimoa myöten.
Herkullista mezeiltaa! :)
Aprikoosi-pistaasitäytteiset munakoisorullat
3 kpl (1 kg) munakoisoa
0,5 dl oliiviöljyä
1,5 tl suolaa
Täyte:
200 g kuivattuja, pehmeitä aprikooseja
1,5 dl kuorittuja, suolaamattomia pistaasipähkinöitä
1 ruukku tuoretta korianteria
1 sitruunan kuori ja mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kanelia
0,5 tl suolaa
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl korianteria
rouhittua mustapippuria
Päälle:
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
Leikkaa huuhdotut munakoisot pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi ja laita kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Voitele ne kevyesti öljyllä ja rouhi päälle suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa vartin verran, kunnes ne pehmenevät ja ruskistuvat kevyesti.
Pilko aprikoosit ja rouhi pistaasit. Soseuta ne sauvasekoittimella ja lisää loput aineet. Jatka soseuttamista sauvasekoittimella, kunnes aineksista muodostuu tahnamaista. Jos omistat monitoimikoneen, voit tehdä täytteen nopeammin sitä käyttäen.
Laita jokaiselle munakoisoviipaleelle pieni määrä täytettä ja pyöritä rullaksi. Nosta rullat öljyttyyn uunivuokaan vieri viereen. Lorauta päälle hiukan öljyä ja sitruunamehua, jos muistat (minä en muistanut, mutta hyvää tuli silti).
Paista folion alla 150 asteessa keskitasolla noin 45 minuuttia. Ota folio pois ja paista vielä vartin verran, jotta pinta saisi hiukan väriä.
Mausteiset jauhelihakebakot
400 g naudanjauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl lehtipersiljaa (unohtui meiltä, ei haitannut)
1 kananmuna (ei ollut alkuperäisessä ohjeessa)
1 tl suolaa (alkuperäisessä ohjeessa 1,5 tl)
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl kanelia
0,5 tl korianteria
0,25 tl neilikkaa
0,25 tl cayennepippuria
Silppua sipuli ja kypsennä sitä minuutin verran mikrossa täydellä teholla. Näin se pehmenee sopivasti. Yhdistä kaikki ainekset keskenään.
Muotoile massasta pitkulaisia kebakoita ja laita ne kevyesti öljytyn folion päälle pellille. Kypsennä grillivastuksen alla noin viisi minuuttia, käännä ja paista toiset viisi minuuttia.Tarkkaile kypsymistä: lihan tulee kypsyä, mutta ei muuttua kuivaksi.
Tarjoa tabboulehin kanssa.
Tabbouleh-salaatti
2 dl bulguria
2 dl vettä
1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku minttua
1 sitruunan mehu ja kuori
4 tomaattia
1 sipuli marinoituna (ks. ohje täältä)
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
Aloita sipulin marinoimisella erillisellä ohjeella.
Kiehauta vesi ja lisää bulgursuurimot kattilaan. Nosta kattila lieden sivuun ja anna suurimoiden turvota kattilassa kannen alla 15 minuuttia. Sekoittele suurimot sen jälkeen irtonaisiksi haarukalla.
Pilko lehtipersilja ja minttu, raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Lisää ne suurimoiden joukkoon. Poista tomaateista kanta ja siemenet ja pilko ne. Lisää tomaatit ja marinoitu sipuli joukkoon. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Anna makujen tasaantua viileässä ainakin puoli tuntia.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti