Vilkaistaanpas pikaisesti läpi kreikkalaisten oluiden valikoimaa. Taaskaan analyysimme ei ulotu kevätkukkasmangomelonitervasavuhunaja-tasolle, vaan pysyy asteen verran karkeammalla levelillä esitellen lähinnä valikoimaa, jota kaupasta ja ravintoloista voi kysellä.
Kreikka kuuluu aina kesäisin varsin lämpimään alueeseen, minkä huomaa paikallisesta olutkulttuurista. Paikallisista oluista kauppojen ja ravintoloiden valikoimaa dominoivat varsin järeällä otteella Mythos, Fix ja Alfa ja muutamat näiden sukulaiset (esim. Aegean). Koska näistä tavattavat yksilöt ovat yleensä hyvin kevyitä, vaaleita lagereita (jotka kyllä maistuvat kuumina päivinä oikein hyvin, ei siis sikäli valittamista) ja täten ehkä hieman tylsiä (poikkeuksena mainittakoon Fix:n Dark), vilkaistaan nämä vain pikaisesti läpi. Ovat varmaan hieman jokaiselle Kreikan-kävijälle varsin tuttuja otuksia.
Kyseinen Mythos tavattiin Oiassa, jossa se vietti hieman pilvistä, rauhaisaa torstaiaamuaan ihaillen kalderaa jääkylmästä tuopista.
Tämä Alfa (miksihän se koko Alfa on pitänyt kirjoittaa kreikkalaisilla kirjaimilla, kun sitä varten on ihan oma kirjainkin?) taas ihaili Oiaa kahvilasta käsin pakoillen keskipäivän aurinkoa.
Kuvassa oleva vehnä-Alfa lötkötteli yhdessä Kamarin rantaväylän ravintoloista.
Tarinoidaan hieman enemmän kahdesta muusta Kreikkaan ja erityisesti Santoriniin liittyvästä olutbrändistä: Donkeysta ja Volkanista.
Santorini Brewing Company on Santorinilla toimiva, vuonna 2011 aloittanut pienpanimo, joka tuottaa kolmea Donkey-olutta (Yellow donkey (tarkoitettu nautittavaksi hieman mihin tahansa aikaan päivästä), Red donkey (tarkoitettu juotavaksi ruuan kanssa) ja Crazy donkey (joka on hieman vanhvempi IPA)). Erikoiserinä panimo on valmistanut myös jouluksi Xmas donkey'ta ja kesäksi White donkey'ta, mutta näitä tutkimusryhmämme ei päässyt tällä kertaa tapaamaan.
Itse panimo sijaitsee siis Santorinilla, muutaman kilometrin päässä Kamarista ja sinne pääsee vierailemaan ilmaiseksi ma–la klo 12–17. Paikan päällä pääsee näkemään pienpanimon laitteistoa, maistelemaan panimon tuotteita ja ostamaan myös oluita, joita ei muutoin ole tarjolla kovinkaan monessa kaupassa, vaan lähinnä ravintoloissa ja baareissa (bongasimme muutamia pulloja Firassa paikallisesta viinikaupasta, mutta hinnat olivatkin lähes tuplat panimon hintoihin verrattuna).
Tyypillisen pienpanimon tapaan Santorini Brewing Companylla on positiivisena ongelmana vaikeuksia saada tyydytettyä ihmisten juomahimoja, ja kysyntä on paljon suurempaa kuin mitä he pystyvät tällä hetkellä tuottamaan.
Mainittakoon, että paikalliset ravintoloitsijat eivät välttämättä täysin arvosta Donkeyn Pale ale -tyyppisiä oluita kovinkaan korkealle. Ensimmäinen ravintola, jossa sitä tilasin, ilmoitti, ettei se ole kunnollista tavaraa (”Luuletko, että osaamme muka tehdä täällä kunnon oluita?” kuului suora käännös ravintolan omistajan sanoista), ja toinenkaan ei oikein suostunut sitä suosittelemaan. Lagerkulttuuri elää siis vahvasti Santorinillakin. Itse juomat olivat kuitenkin aivan perinteisiä Pale aleja (Crazyn tapauksessa IPAa), joten kyllä niihinkin kannattaa tutustua, jos paikalliset oluet alkavat tökkimään ja haluat pysyä erossa ulkomaalaisista vaihtoehdoista.
Toinen Santorinin panimo, Volkan, on kooltaan sen verran suuri, että se saa tuotteitaan myös kauppoihin, ja lähimarketin hyllyltä tarttui mukaan sekä Santorini Blonde Pilsner -, Black Wheat Lager - (joka oli ehkä hieman tavallista tummaa lageria makeampaa) että Wheat (eli perinteinen vehnäolut) -pullot, jotka kaikki olivat oikein mukavia tuttavuuksia.
Volkan on Santorinin ensimmäinen panimo ja käyttää oluidensa maistamiseen paikallisia raaka-aineita, joista korostuvat erityisesti hunaja ja sukaattisitruuna. Lisäksi paikallisena erikoisuutena, koska Santorinin vesi itsessään ei ole suoraan juotavaksi (tai ainakaan oluelle) kelpaavaa, Volkan suodattaa käyttämänsä veden laavakivestä tehdyn erikoissuodattimen avulla. Yhteiskuntavastuunsa sekä Kreikan velkakriisin tunnustavana panimona Volkan myös lahjoittaa puolet tuotoistaan Kreikan valtion velkojen hoitoon. Mallaspulla kannustaakin lukijoitaan tukemaan Kreikkaa tutustumalla Volkaniin ja mielellään jakamaan sanaa hyvästä asiasta ja maukkaasta oluesta myös eteenpäin.
- Mallas
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti