maanantai 18. toukokuuta 2015

Mantelinen raparperipiirakka

Jos parsa on kevään merkki, niin raparperi lupaa kesää. Olen siitä onnekas kerrostaloasuja, ettei minun ole vielä koskaan tarvinnut ostaa raparperia, vaan sitä on aina ilmaantunut keittiöömme sukulaisten ja ystävien rehottavien puutarhojen ansiosta. Kirpakasta vihanneksesta valmistan eniten piirakoita, mutta myös vispipuuroa sekä kiisseliä. Helppo jälkiruoka syntyy, kun yhdistää korkeaan maljaan vuorotellen raparperivispipuuroa ja vatkattua vaniljakastiketta. Maku on kuin hienommassakin gourmet-jälkkärissä!



Täytyy tunnustaa, että tähän kevään ensimmäiseen piirakkaan käytin pakastimen pohjalta löytyneet viime kesäiset raparperinpalaset. Tarkoitus oli loihtia niistä talven keskelle kesäfiilistä, mutta siellä perukoilla ne edelleen piileksivät. Asiansa ne ajoivat kuitenkin ja piirakasta tuli juuri sellainen oloinen kuin toivoin: kesäinen.

Ohjeen bongasin Kotilieden netistä. Jujuna on mantelimassan käyttö pohjataikinassa, jonka ansiosta maku oli paljon täyteläisempi tavalliseen murotaikinapohjaan verrattuna. Sitruunarahka täytteessä puolestaan toi kivasti raikkautta, mutta ei peittänyt raparperin omaa makua. 

Muistathan aina syödä raparperin kanssa jotain maitopohjaista tuotetta oksaalihapon takia. Tällä kertaa piirakka nautiskeltiin vaniljavaahdon kera.



Mantelinen raparperipiirakka

Pohja:

100 g voita
150 g mantelimassaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kylmää vettä

Täyte:
5 dl raparperipaloja
1 dl sokeria
1 prk sitruunarahkaa
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria

Nypi pehmeä rasva, huoneenlämpöinen mantelimassa, sokerit, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja pyöräytä nopeasti taikinaksi. 

Levitä se voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunat foliosta muotoillulla pannalla ja esipaista uunin alatasolla 200 asteessa 10 minuuttia.

Sekoita sitruunarahka, kananmunat ja vaniljasokeri keskenään. Lisää raparperipalat esipaistetun pohjan päälle ja ripottele päälle sokeri. Kaada täyteseos päälle ja paista vielä n. 25-30 minuuttia.

Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

- Pulla

2 kommenttia:

  1. Hiukan ylikypsennetty versioko tämä, sinänsä veden kielelle nostattava piirakka kuvassa on, kun reunat näyttävät aika tummilta? Mahtaisiko 5-10 min. lyhempi loppupaistoaika riittää?

    VastaaPoista
  2. Voi olla, että muutama minuutti aikaisemmin olisi pitänyt piirakka ottaa uunista ulos, niin reunat olisivat olleet kauniimman väriset. Maku oli hyvä tässäkin tapauksessa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...