sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Mallaspullan klassikot: Poronkäristys

Kevään aikana Mallaspulla yleensä siivoilee pakastintaan tulevaa kesää varten. Tällä kertaa pakastinta koristi jokseenkin kilon kokoinen poron sisäpaisti, jonka ajattelimme tekaista käristykseksi. Kaikista ohjeista poiketen päädyimme sulattamaan paistin ennakkoon (yleensähän poronkäristys tehdään hieman jäisestä lihasta, josta saadaan näppärästi leikattua ohuita siivuja), mikä johti lopulta siihen, että siipaleemme olivat hieman tavallista paksumpia. Tämä ei toki ollut mikään huono puoli, vaan poronlihan maku tuli ehkä jopa normaaliakin paremmin esiin.


poronkäristys poro käristys lappi liharuoka muusi perunamuusi

Itse ruokanahan poronkäristys on varsin helppo valmistaa eikä kovin kummoisia maustehässäköitä tarvita. Reseptejä löytyy netistä helposti, ja niiden poikkeavuudet toisistaan ovat minimaalisia. 

Yhtenä Mallaspullan periaatteena on pidetty, että ruokaan käytettävä juoma on sellaista, jota kokki suostuisi juomaan paljaaltaankin, mutta tällä kertaa pitää todeta, että ihan perinteinen, suomalainen suurpanimolager toimii tässä ruuassa oikein hyvin. Vaihtoehtoisesti merta edemmäs mentäessä yhtenä hyvänä vaihtoehtona voin myös mainita Sam Adamsin.


Poronkäristys
n. 1 kg poronkäristyslihaa pakasteena tai sulana
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
pari tölkkiä/pulloa olutta
2 dl vettä

perunamuusia; lisukkeeksi puolukoita, puolukkahilloa tai -survosta sekä suolakurkkuja

Silppua sipuli ja viipaloi liha sopiviksi palasiksi. Kuullota sipulisilppu paistorasvassa ja lisää tämän jälkeen lihat. Paista niitä, kunnes liha on ruskeaa. 

Lisää ensimmäinen pullo olutta. Anna kiehahtaa viitisen minuuttia ja lisää jälkimmäinen olut ja vesi. Jätä käristys hiljalleen porisemaan jokseenkin tunniksi, kunnes liha on mureaa.

Tarjoile perunamuusin, puolukoiden ja suolakurkkujen kanssa.


- Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...