Aina, jos mieli tekee jotain tuoretta, lämmintä ja yksinkertaista leivonnaista iltapalalle, banaanileipä on vakiovalintani. Katsellessani kaapissa olevaa isoa raparperipussia sain idean testata banaanileivän reseptiä kirpakoilla raparperin paloilla.
Ohje on lähes sama, mutta korvasin banaanit raparperilla ja lisäsin joukkoon yhden lisämunan sekä maustamatonta jugurttia. Kovat raparperinpalat eivät yksinään korvaa banaanisoseen tuomaa pehmeyttä taikinassa, joten jugurtti (tai vaikkapa kermaviili) on tarpeen. Laitoin joukkoon myös omia jouluisia suosikkimausteitani: kanelia, neilikkaa ja inkivääriä. Kiva yhdistelmä kesäistä raparperia ja joulun tuntua!
Paistoaika on melko pitkä, vaikka leipä on pieni; testaile tikun kanssa, milloin leipä on valmis. Jos käytät hyvin tuoreita raparperin varsia, joista tulee paljon nestettä, lisää vehnäjauhojen määrää puolella desillä ja pistä vielä kolmas kananmuna. Leipä maistuu ihan sellaisenaan, juustoviipaleen kera tai nutellan kanssa.
Pikainen raparperileipä
1,5 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl, jos käytät hyvin tuoretta raparperia)
1,5 dl ruisjauhoja (tai esim. graham- tai tattarijauhoja)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,75 dl (ruoko)sokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl inkivääriä
1,5 tl vaniljasokeria
4 dl raparperipaloja
0,5 dl auringonkukansiemeniä
2 munaa (tai 3, jos käytät hyvin tuoretta raparperia)
2 rkl öljyä
1,5 dl maustamatonta jugurttia
Yhdistä kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää raparperipalat ja auringonkukansiemenet ja sekoita ne jauhojen joukkoon. Lisää munat, öljy sekä jugurttia ja sekoita kevyesti sekaisin.
Levitä paksuhko taikina voideltuun, pitkänomaiseen leipävuokaan ja tasoita pinta. Paista 180 asteessa keskitasolla 30-40 minuuttia, kunnes tikkuun ei enää tartu taikinaa.
- Pulla
Kiva kun raparperista jotakin muutakin ohjetta.
VastaaPoistaOsallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.
Eikö vain; vaikka piirakka onkin hyvää, niin vaihtelukin tekee terää!
Poista