Mallaspullan makkaratehtaasta kajahtaa maailmalle kaksi uutta makkaramakua, jotka saavat karskeimmankin karnivoorikarpaasin vuodattamaan onnenkyyneleitä. Ei pisaraakaan jauhoja, vaan täyttä lihaa ja makua!
Aikoinaan What's Cooking Helsinki -blogifestareilla tuli maisteltua varsin maukkaita korealaisia lihapyöryköitä ja uhottua, että näistähän saisi todennäköisesti tehtyä myös oikein hyviä makkaroita. Äkkiseltään en muista, onko Korealla edes omaa virallista makkaraansa kehitettynä, mutta tämä voi toimia ainakin epävirallisena edustajana. Poiketen tyypillisestä korealaisesta pöperöstä tämä ei edes sisällä kimchiä, mutta sitä passaa popsia siinä vieressä.
Hyödynsimme makkarataikinassa lähes samaa reseptiä kuin korealaisten minihampurilaisten pihveissä, mutta lisäsimme mausteita. Ylipäätään makkaroita tehdessä kannattaa laittaa normaalia enemmän mausteita, sillä suolen sisällä maku ei tule yhtä vahvasti esiin kuin sellaisenaan syödessä. Gochujangia, tuota korealaisen ruoan punaista tahnasielua, kannattaa siis pistää reilulla kädellä. Pienen koepalasen maistaminen kannattaa ehdottomasti, jotta saat maut kohdalleen ennen kuin koko massa on pursotettu suoleen ja peli menetetty maun kohentamismahdollisuuksien osalta.
Jottei homma menisi kokonaan Itä-Aasiaan, mukaan päätettiin tehdä myös härmäläisempi versio: salmiakkimakkara. Näitä ei ole tullut vastaan missään päin maailmaa eikä edes Suomessa, joten pakkohan tällainen oli tekaista. Ei muuta kuin salmiakkimikstuura taas esiin jääkaapin perukoilta ja hieman mielikuvitusta peliin.
Saimme aikaan pikimustia salmiakkiherkkuja, joiden ulkonäköä piristi punaiset paprikan palaset. Maku ei ole mikään karkkimainen, mutta salmiakin vieno aromi puskee nautinnollisesti esiin.
Ennen kuin alat tehdä makkaroita, kannattaa lukaista edellisen makkaratehtailumme kohdalta tarkemmat vinkit ja neuvot; näin vältät muutaman sudenkuopan ja säästät hermojasi suolen kanssa tuhratessa. Ja muista, ettet kaada makkaroiden keitinvettä viemäriin; siihen liukenee rutkasti rasvaa, mikä tukkii putket. Jäähdytä siis keitinvesi ja kuori pinnalle hyytyvä rasva pois. Saatat saada gochujangin ansiosta kauniin punaisen ihralevyn! :)
Lisukkeena oli tarjolla raparperirisottoa siiderillä terästettynä; ohje seuraa pian perässä.
Korealainen makkara
500 g possun jauhelihaa
350 g silavaa
4 kevätsipulia varsineen
4 valkosipulin kynttä
2,5 rkl gochujang-chilitahnaa
2 rkl raastettua inkivääriä
1 dl korppujauhoja
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 munaa
3 rkl seesaminsiemeniä
Hienonna sipulit ja paahda seesaminsiemenet. Yhdistä kaikki ainekset ja tarkista massan maku paistamalla koekakku mikrossa tai paistinpannulla. Pursota suoleen ja pyöräytä haluamasi kokoisiksi makkaroiksi.
Pistele neulalla makkaroihin reikiä ja keitä vartin verran reilusti suolatussa, hiljaa poreilevassa vedessä. Valuta makkarat ja paista niihin kaunis pinta kuumalla paistinpannulla.
Salmiakkimakkara
500 g possun jauhelihaa
350 g silavaa
2 sipulia
puolikas punainen paprika
2 tl muskottia
1 tl cayennepippuria
3 tl paprikajauhetta
2 tl mustapippuria
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl suolaa
1 dl salmiakkimikseriä
Hienonna sipulit ja paprika. Yhdistä kaikki ainekset ja tee samoin kuin korealaisten makkaroiden kanssa.
- Mallas
Eilen tuli ravintolapäivässä vastaan lampaasta tehty salmiakkimakkaran prototyyppi. Oli sen verran hyvää, että siksi lähdin etsimään aiheesta netissä ja löysin tänne. Pitää kokeilla itsekin.
VastaaPoistaKiva, kun löysit :) Salmiakkimakkara on vinkeän väristä ja elegantisti puskee salmiakin aromi esiin. Lammassalmarimakkaraa olisi kiva päästä maistamaan!
Poista