perjantai 3. heinäkuuta 2015

Amerikkalaiset vohvelit

Vuosi sitten Amerikan-reissulla saimme maistaa aidossa amerikkalaisessa kotikeittiössä paistettuja paksuja vohveleita, joiden päälle tuli vaahterasiirappia. Paksu, rapea ja täyteläinen vohveli ja makea siirappi; tällaiset aamupalat ovat Pullan mieleen! Suomalaiset ohuet vohvelit ovat myös hyviä, mutta nämä paksummat tuovat itse vohvelitaikinan maun paremmin esille eikä suussa maistu pelkkä hillo ja kermavaahto. 

Niinpä viimeisenä reissun iltana oli pakko lähteä New Yorkin Macy'sin keittiötarvikeosastolle, jossa olin käynyt jo pariin otteeseen vohvelirautoja kuikuilemassa. Tokihan paksuja vohveleita paistavia rautoja olisi Suomestakin saattanut löytää, mutta koska kyseessä oli parhaat mahdolliset vohvelit, ei turhia riskejä kannattanut ottaa. Siispä ostin raudan ja iloisena pakkasin sen matkalaukkuuni. 



Lähtöpäivänä matkaseurueestani kysyttiin, olinko ottanut huomioon amerikkalaisen sähkövimpaimen toimivuuden Suomessa. Olin ajatellut homman hoituvan adapterilla, mutta sepä ei riittänytkään, sillä tarvetta oli myös muuntajalle. Ennen lentokentälle lähtöä piti siis vielä käväistä paikallisessa Biltemassa ja hankkia muuntaja, jonka arvo oli yhtä paljon kuin pelkän vohveliraudan! Yhteissummaksi ostoksestani tuli siis 60 dollaria, mikä pisti silloin hivenen ärsyttämään. Onneksi nämä muhkeat tuotokset kotikeittiössä ovat kuitenkin onnistuneet raudallani niin hyvin, ettei tuota tarvitse enää harmitella.

Yhtä asiaa en ole vielä selvittänyt, nimittäin amerikkalaisten ja belgialaisten vohveleiden eroa. Molemmat ovat paksuja ja ne paistetaan suurikoloisella raudalla. Olisivatkohan belgialaiset niitä suorakaiteen muotoisia vohveleita ja amerikkalaiset muuten vain paksuja? Koska lillukanvarsiin takertuminen ei ole meillä muodissa, kutsun näitä omavaltaisesti tällä kertaa amerikkalaisiksi. Taikinaan tulee rutkasti leivinjauhetta, jotta vohvelit kohoavat kunnolla. Myös valkuaisten vatkaaminen kovaksi vaahdoksi ennen taikinaan sekoittamista takaa kuohkean lopputuloksen. 


Psst! Jemmassa on myös hiivalla kohotettavan vohvelitaikinan ohje, jonka aion laittaa näytille myöhemmin.


Amerikkalaiset vohvelit
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
3 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
3 rkl sokeria
4 dl maitoa

Yhdistä kuivat aineet keskenään. Erottele keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Lisää keltuaiset ja maito jauhoseokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varoen taikinan joukkoon. 


Laita hiukan paistorasvaa vohveliraudalle ja paista kypsiksi. 


Tarjoa hillon, kermavaahdon ja marjojen kanssa.

- Pulla

10 kommenttia:

  1. Tuleeko vohveleista yhtä hyviä tavallisella ("matalalla") vohveli raudalla? Vai onnistuuko edes? 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu mainiosti normiraudallakin! Tuloksena on vain matalampaa herkkua 😋

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Voisitteko laittaa linkit kyseisestä raudasta ja muuntajasta? Tekisi mieli hommata tämä kapistus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, kun tarkempia tietoja näistä koneista ei enää ole. Laite on ostettu jo lähes neljä vuotta sitten ja tosiaan New Yorkin Macy'sta. Heidän nettisivuilta kannattaa käydä googlaamassa. Muuntajan ostin jostain amerikkalaisesta sähkötarvikekaupasta. Paksuja vohveleita paistavia rautoja on näkynyt myös Suomessa joissakin kodinkoneliikkeissä, joten ei välttämättä tarvitse tilata ulkomailta.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  4. Ostin juuri gigantista voileipägrillin, jossa on paksut vohveliraudat vaihtoehtoisena paistolevyinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan kuulostaa näppärältä monitoimilaitteelta :)

      Poista
  5. jOO VAIMO LÖYSI V.1987 ABC WAFFENraudan....tämä on onnen päivä koska teidän reseptinne ovat käsittämättömän tarpeellisisia meidän kymmenen hengen suurperheelle ja yhteisöllemme!!!!!rakkaat kiitokset toivottaa holmesin perhe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että reseptimme ovat tarpeen! Ja nyt vaan kovasti käyttöä vohveliraudalle :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...