perjantai 12. kesäkuuta 2015

Viirun herkku(sipuli)piiras

Suolaisia piirakoita tehdessä ajatukset suuntaavat turhan usein perinteiselle kinkkupiirakkalinjalle, jonka feta-pinaatti-versio silloin tällöin murtaa. Kun tiedossa oli yhden kasvissyöjän ja yhden 3-vuotiaan vierailu ruoka-aikaan, päätti jauhopeukaloni pyöräyttää pöytään jonkin uuden, vieraille sopivan ja ruokaisan piirakan. Lätkäfanina olin huomannut, kuinka Maku kehitti pelien aikaan kisakatsomoeväitä, ja sieltä nappasin innoitusta kakkumaiseen sipulipiiraaseen. 


Tein piirakan irtopohjaiseen kakkuvuokaan, jonka halkaisija oli 24 cm. Taikinaa riitti melkein vuoan yläreunaan asti, ja koska täytteeseenkin upposi kilon verran sipulia (jonka Mallas urhoollisesti pilkkoi niiskuttaen), piirakasta tuli todella muhkea ja täyttävä. Pari desiä olutta syvensi makua kivasti, ja juusto pehmensi sipulit täyteläisiksi.

Miksi piirakan nimi on sitten Viirun herkku(sipuli)piiras? Kolmevuotias piirakansyöjä ei missään nimessä halua syödä sipulia, jonka vuoksi pyysin hänen suosikkiaan, Viiru-kissaa, tekemään tämän piirakan. Harmillisesti Viiru ja Pesonen, joka jätti jälkeensä uunissa kypsyvän pannukakun, joutuivat lähtemään ennen vieraiden saapumista. Jäljelle jäänyt sipulipiirakka maistui kuitenkin syöjilleen erinomaisesti. ;)


Viirun herkku(sipuli)piiras

Pohja:
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
50 g vahvaa juustoraastetta
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
100 g voita
3 rkl vettä

Täyte:
1 kg sipulia
5 valkosipulinkynttä
2 dl keskiolutta
1 tl timjamia sekä rosmariinia
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 rkl hunajaa
3 kananmunaa
2 dl kermaa
100 g vahvaa juustoraastetta

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä voi. Lisää kylmä vesi ja pyöräytä nopeasti taikinaksi. Taputtele taikina jauhotetuin sormin voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja korkealle reunoille asti. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Halkaise ja viipaloi sipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä kymmenisen minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Lisää joukkoon olut, mausteet sekä hunaja. Anna porista vartin verran tai kunnes neste on haihtunut.

Pistele taikinapohja haarukalla ja esipaista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.

Sekoita kananmunat, kerma ja juustoraaste keskenään. Lisää puolet seoksesta sipuleiden joukkoon ja kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Lisää loppu munakermaseos täytteen pinnalle. Paista uunin keskitasolla puolisen tuntia.

Maku vain paranee, jos maltat odottaa seuraavaan päivään!

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...