maanantai 29. kesäkuuta 2015

Rommikolamarinoidut grillivartaat ja chilinen raparperihilloke

Muistan kirjoittaneeni ala-asteella kaverini Ystäväkirjaan lempiruuikseni grillivartaat ja savustetun lohen. Vastaus ei ole siitä mihinkään muuttunut, vaikka uusia herkkuruokia tulee vastaan vähän väliä. Parhaat grillivartaat sisältävät kerrasta toiseen lähes samat ainekset: possun sisäfileetä, kunnon makkaraa, Granny smith -omenaa, ja nykyisin Maltaan toivomuksesta myös broilerin fileetä. Joskus laitan myös pekoniin käärittyjä herkkusieniä tai jos oikein villille päälle ryhdyn, niin pelkkää pekonia rullattuna.



Marinoimme possun paloja rommia ja kolaa sisältävässä marinadissa, jonka ohjeen löysin uusimmasta Maku-lehdestä. Palat lilluivat marinadissa jopa kahden yön yli eikä se tehnyt niille pahaa. Tuloksena oli mureaa lihaa, jossa oli vieno romminen maku; kola ei grillatussa lihassa kovin paljoa maistunut. Kesän kunniaksi vartaisiin sujahti myös tuoretta ananasta. Lisukkeeksi tein Marttojen makkarakurssilta aikoinaan mukaan tarttuneen ohjeen mukaisesti chili-raparperihillokkeen, joka makean kirpakkaana sopi hyvin lihojen seuraksi.


Grillivartaat
600 g possun sisäfileetä
400 g marinoitua broilerinfilettä
400 g mausteista makkaraa
2 Granny Smith -omenaa
puolikas tuore ananas

Puhdista possun sisäfilee kalvoista ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Laita lihapalat rommikolamarinadiin (ks. alla) yön yli. Jos aikaa ei ole odotella niin kauaan, niin tunti riittää. Valuta lihat ja kaada marinadi pois.

Leikkaa myös broilerin fileet, makkarat, omenat ja ananas tasakokoisiksi paloiksi. Pujottele ainekset vuorotellen varrastikkuihin. Jos käytät puisia tikkuja, liota niitä puoli tuntia vedessä ennen käyttöä.

Grillaa 15-20 minuuttia välillä käännellen. Halutessasi voit sivellä niitä grillauskastikkeella kevyesti, mutta älä liikaa, jottei rommikolan maku peity.

Tarjoa chili-raparperihillokkeen kanssa.


Rommikolamarinadi
1 tlk (3,3 dl) kolajuomaa
0,5 dl rommia
1 dl oliiviöljyä
1 limetin mehu
2 valkosipulinkynttä
1 tl mustapippuria

Sekoita aineet yhteen ja lisää lihat joukkoon.


Chilinen raparperihilloke
0,5 l raparperipaloja
1 punasipuli
1 chili (tai cayennepippuria)
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl vettä
2,5 dl hillosokeria

Leikkaa raparperit pieniksi paloiksi ja hienonna sipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Raasta inkivääri hienoksi raasteeksi.

Laita kattilaan raparperipalat, punasipuli, chili (tai cayennepippuri), inkivääriraaste ja vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen ja keitä 15 minuuttia. 

Anna jäähtyä ja purkita puhtaisiin tölkkeihin. Säilytä viileässä.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...