torstai 16. huhtikuuta 2015

Soijamakaronilaatikkoa lihansyöjille

Tavoitteenamme on pitää yksi kasvisruokapäivä viikossa. Kuulostaa surkean vähäiseltä, mutta rehellisesti sanoen sekin tuntuu olevan hankalaa. Papujen ja eritoten kikherneiden inhoajana on ollut hankalaa löytää herkullisia ja mahantäyttäviä kasvisruokareseptejä, joissa ei olisi jotain papuihin liittyvää mukana, mutta kuitenkin riittävästi ravintoa. Somehittinä pyörinyt Gullichsenien avokadopasta on vakioruokiemme listalla, mutta muutoin sormi on suussa, kun pitäisi jättää liha ja kala pois.


soijamakaronilaatikko soija soijarouhe makaronilaatikko kasvisruoka

Soijarouheeseen tutustuin muutama vuosi sitten ja pari ensimmäistä epäonnistunutta kokeilua meinasivat tappaa innostuksen tähän raaka-aineeseen täysin. En edelleenkään suosittele tekemään bolognese-kastiketta soijarouheesta, vaan tekemään sen niin kuin pitääkin, kunnon jauhelihasta. Sen sijaan kokeillessani rouhetta makaronilaatikossa jotain ihmeellistä tapahtuu: se maistuu kuin jauhelihasta tehty laatikko. Tämä on todistettu myös empiirisesti, sillä lihansyöjä-Mallas ei huomannut eroa ennen kuin aterioinnin päätyttyä kertoessani ruoan sisältäneen jauhelihan sijaan soijarouhetta. "Hiukan mietin, miksi jauhelihamurut olivat niin pieniä", oli ainoa kommentti. Maun puolesta ruoka siis toimi hyvin.


soijamakaronilaatikko soija soijarouhe makaronilaatikko kasvisruoka

Jotta makaronilaatikosta saa hyvää soijarouheella, on tärkeää muistaa runsas maustaminen. Rouhe ei itsessään maistu miltään, joten mausteita kannattaa lisätä avokätisesti. Tällä kertaa lisäsin joukkoon myös kaapissa pyörineen Crème Bonjour Cuisine Taco -seoksen, joka pyöristi makua ja vaikutti myös valmiin laatikon pehmeään koostumukseen. Silmäniloksi viipaloin päälle vielä tomaattia.

Soijamakaronilaatikko
400 g makaroneja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1,5 dl tummaa soijarouhetta
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk tomaattipyreetä
0,5 tl chilijauhetta
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
1 prk Crème Bonjour Cuisine Taco
2 tomaattia

3 munaa
7 dl maitoa
ripaus suolaa

Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi (vähennä hiukan pussissa annettua minuuttimäärää, sillä makaronit kypsyvät vielä uunissa).

Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne öljyssä. Lisää soijarouhe pannulle ja paahda hetken aikaa. Lisää sitten vesi ja liemikuutio ja kuumenna, kunnes kuutio sulaa. Lisää mausteet.

Sekoita soijarouheseos, makaronit ja tuorejuustoseos keskenään ja kaada voideltuun vuokaan. Kaada munamaito sekaan. Viipaloi tomaatit ja asettele vuoan päälle. 

Paista 200 asteessa tunnin verran.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...