torstai 29. syyskuuta 2016

Viiden raaka-aineen omenapiiras

Jos leivotaan, niin sitten leivotaan kunnolla. Eli voita ja sokeria käyttäen. Näin ajattelen 90 % ajasta. Sen lopun 10 prosenttia voi sitten käyttää tutkaillen, mitä muuta leivontamaailma uutuuksineen sisältää.

omenapiiras omena piirakka viisi raaka-ainetta mallaspulla leivonta gluteeniton sokeriton maidoton

Gluteenittomuus sekä valkoisen sokerin ja maitotuotteiden karttelu on hurjassa suosiossa, ja reseptejä tältä saralta tulvii internetissä. Monia olen katsellut, mutta harvemmin kokeillut; syynä on ollut "oudot" trendiraaka-aineet, joita ei peruskuiva-ainekaapistani löydy. Ei ole chiaa eikä edes kvinoaa (tosin kvinoa on ollut ostoslistamietinnässä jo tovin). Kookosöljyä sentään jo löytyy purkillinen.

Kun löysin Heartbeats of Petra Korpi -blogista kovasti hehkutetun omenapiirakan ohjeen, jossa ei ollut mitään kummallisuuksia, vaan päinvastoin äärimmäistä yksinkertaisuutta, kaivoin leivontakulhon esiin saman tien. Resepti on alkujaan peräisin supersuositusta Vaneljasta, joka on edelläkävijä gluteenittomassa, sokerittomassa ja maidottomassa leivonnassa.

omenapiiras omena piirakka viisi raaka-ainetta mallaspulla leivonta gluteeniton sokeriton maidoton

Piirakka koostuu tasan viidestä raaka-aineesta: omenasta, kaurahiutaleista, kanelista, kookosöljystä ja manteleista. Viides aines eli mantelit ovat oma lisäykseni, joten jättämällä ne halutessasi pois tiristät raaka-aineluettelon neljään. Ohjekin on niin simppeli, että muistat sen ulkoa.

Petra kehui blogissaan ohjeen olevan ainoa omppupiirakkaresepti, jota koskaan enää tulet tarvitsemaan. Nou, nou: näin ei todellakaan ole. Mehevä omena-rahkapiirakka, amerikkalainen apple pie, pellillinen kunnolla kanelilla silattua levypiirasta, voita ja sokeria tihkuva tarte tatin ovat kaikki reseptejä, joita aion jatkossakin käyttää ensisijaisesti, kun haluan leipoa omenasta jotain herkkua. Mutta kun kaipaat terveellisemmän vaihtoehdon, jota voit syödä aamupalaksi, välipalaksi ja iltapalaksi vaikka joka päivä, tee tätä.

omenapiiras omena piirakka viisi raaka-ainetta mallaspulla leivonta gluteeniton sokeriton maidoton

Viiden raaka-aineen omenapiiras
3-4 pientä makeaa omenaa
3 dl kaurahiutaleita
4 rkl kookosöljyä sulatettuna
1 tl kanelia
1 dl manteleita

Pingota 18 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. 

Pese omenat. Paloittele kaksi omenaa ja soseuta sauvasekoittimella (tai tehosekoittimessa). Lisää kaurahiutaleet ja kookosöljy ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.

Viipaloi loput omenat ohuiksi viipaleiksi ja laita taikinan päälle. Ripottele päälle kanelia ja mantelit. 

Paista 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes reunat ovat hiukan kuivahtaneet ja pinta ruskistunut kauniisti. Tarjoa hieman jäähtyneenä. Vaniljakastike ei tee pahaa kaverina.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...