Rapea päältä, sitkeä sisältä, kermainen sydämeltään; sellainen on täydellinen pavlovakakku.
Vinkkejä marengin onnistuneeseen valmistamiseen löytyy jo ennestään minimarenki-jutustamme. Muutama seikka on kuitenkin hyvä palauttaa mieliin uudelleen, sillä höyhenenkevyt höttö voi sille päälle sattuessaan olla yllättävän viekas kaveri.
Marenki-pelin säännöt menevät näin:
- Huoneenlämpöiset valkuaiset eikä tippaakaan keltuaista joukkoon. Huoneenlämpöisinä valkuaiset vatkautuvat paremmin ja sitovat enemmän ilmaa. Pienikin pisara keltuaista (tai vettä) pilaa yrityksen täysin, joten tässä on oltava tarkkana.
- Putipuhdas kulho, mieluiten teräksinen tai lasinen. Muovinen kulho tuppaa usein jäämään hyvästä pesusta huolimatta hivenen rasvaiseksi, jolloin marenki ei vaahtoudu hyvin.
- Sokerin lisääminen pikku hiljaa, lusikallinen kerrallaan sekä piiiiitkä vatkausaika. Vatkaa joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella; olennaista on, että valmis marenki ei liiku kulhossa mihinkään suuntaan, vaan pysyy kiiltävän jäykkänä ja kovana muodossaan.
- Pienet teelusikalliset maissitärkkelystä ja sitruunamehua/viinietikkaa parantavat marengin rakennetta sekä laatua ja edesauttavat rapeus-sitkeys-akselin optimaalisen tason saavuttamisessa.
- Matala lämpö ja pitkä kuivatusaika. Marenki tulee kuivattaa matalassa lämmössä niin, että se ei missään vaiheessa ala ruskistua pinnalta, vaan säilyy koko ajan valkoisena. Voit varmistaa parhaan lopputuloksen kuivattamalla kakkulevyä ensin 100-asteisessa uunissa parisen tuntia ja tämän jälkeen vielä 60-asteisessa toiset pari tuntia. Sen jälkeen anna marengin levätä uunin jälkilämmössä yön yli ja jäähtyä täysin ennen täyttämistä.
- Täytä pavlova vasta juuri ennen nauttimista. Muutoin pohja vettyy ja muhjaantuu. Mikä parasta, pavlova täytyy herkutella kokonaan pois samana päivänä!
Pavlovakakku
4 valkuaista huoneenlämpöisinä
2,5 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä (Maizena)
1 tl sitruunamehua
Päälle:
3 dl vispikermaa
1 prk sitruunarahkaa
2 kypsää mangoa
2 kiiviä
3 passionhedelmää
punaherukan terttuja
sitruunamelissan lehtiä
Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Ota valmiiksi myös pelti ja laita sille leivinpaperia. Halutessasi voit piirtää leivinpaperiin haluamasi kokoisen kakun ympyrän malliksi. Kakun voi levittää myös ilman mallia vapaalla kädellä.
Erottele kananmunat siten, että tippaakaan keltuaista ei mene valkuaisten mukaan. Laita valkuaiset puhtaaseen, kuivaan (teräs)kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja lisää sokeria lusikallinen kerrallaan. Loppuvaiheessa sihtaa mukaan myös maissitärkkelys. Vaahto on valmista, kun se on jäykkää ja kiiltävää. Lisää sitruunamehu ja sekoita.
Nostele marenki pellille ja levitä ympyrän muotoon. Tee reunoista hiukan korkeampia, jotta keskelle muodostuu kevyt kuoppa.
Laita pelti uuniin ja anna marengin kuivua 100 asteessa kaksi tuntia. Laske sitten lämpötila 60 asteeseen ja anna olla vielä toiset kaksi tuntia. Sammuta uuni ja jätä marenki jälkilämpöön yön yli (tai pariksi tunniksi).
Jäähdytä marenkilevy täysin ja nosta sitten tarjoilulautaselle.
Vaahdota kerma ja lisää joukkoon sitruunarahka. Lusikoi vaahto marenkilevylle. Pilko hedelmät ja kaavi passionhedelmien sisus vaahdon päälle. Koristele sitruunamelissan lehdillä sekä punaherukkatertuilla. Tarjoa heti.
- Pulla
Pavlova on ihanaa, mutta petollista ;) sitä voi syödä ihan vahingossa itsensä ähkyksi asti :D http://valkoinenhaave.blogspot.fi/
VastaaPoistaAivan totta! Ja mikä parasta, pavlova on 'pakko' ahmia kerralla, koska se ei säily hyvänä seuraavaan päivään ;)
PoistaOletko mistään lukenut valkuaisten vanhettamisesta? Minä olen jostain joskus (hieno lähde) että valkuaisia pitää vanhettaa aikansa, useita päiviä, ellei viikkoja. Minulla ainakin on useammin tarvetta keltuaisille ja valkuaisia tahtoo jäädä ja olen niitä sitten "vanhettanut", eli ollut hävittämättä. Ja tehnyt marenkia, jos viitsinyt. Pavlovaa tulee liian harvoin tehtyä. Macaroneista puhumattakaan.
VastaaPoistaEtäisesti muistan kuulleeni tästä joskus, mutta siihen se sitten jää. Toki se niin on, että ihan tuoreista kananmunista ei tahdo syntyä kunnon marenkivaahtoa, mutta että ihan viikkoja pitäisi vanhettaa, niin on uusi tieto. Valkuaisia olen kyllä pakastanut kuukausienkin ajan, jos niitä on yli jäänyt ja hyvin ovat toimineet sen jälkeen marengissa.
PoistaVoi nam mitkä kuvat! Pavlova on yksi suursuosikeistani, se maistuu aina.
VastaaPoistaVoi kiitos Riitta; kesän valo auttaa kuvissa :)
Poista