torstai 11. elokuuta 2016

Mallaspullan katuruokaeväät: Korealaiset Bo Ssäm -nyhtöpossukääröt

Nyhtöpossuburgereiden massiivisen savustusoperaation jäljiltä possua oli sen verran paljon jäljellä, että hävikistä herkuksi -teemaa oli viriteltävä uudelle taajuudelle. Samanaikaisesti huomasin, kuinka korianteri oli saanut todellisen kasvunpuuskan parvekepuutarhassani ja kasvattanut lähes 20 senttiä pituutta kolmessa päivässä. Korianteri + nyhtöpossu = sounds like Bo Ssäm!


bossäm korea nyhtöpossu käärö salaatti cosmopolitan katuruoka streetfood mallaspulla

Bo ssäm on korealainen ruoka, jossa salaatinlehtien sisään kääritään lihaa, riisiä ja etikkaisia kasviksia; tietysti myös kimchiä, kun Koreassa ollaan. Löysin Hannan sopasta vinkkejä Bo ssämien lisukkeisiin, kuten inkivääriseen kevätsipulikastikkeeseen sekä idean korvata tällä kertaa kimchi hölskytyskurkuilla. Pirteän raikkaan kurkut toimivat nyhtöpossun kanssa hyvin yksi yhteen.

bossäm korea nyhtöpossu käärö salaatti cosmopolitan katuruoka streetfood mallaspulla

Aidon korealaisen maun saamiseksi itse nyhtöpossu olisi tietysti pitänyt tehdä korealaisittain maustaen, mutta koska liha oli jo valmista, keskityin saamaan aasialaisen maun muilla keinoin. Kevätsipulikastikkeella, gochujangilla maustetulla jogurttikastikkeella, tahmealla sticky ricella sekä tuoreella korianterilla lopputulos oli aika autenttinen. 

bossäm korea nyhtöpossu käärö salaatti cosmopolitan katuruoka streetfood mallaspulla

Salaatiksi kannattaa valita isolehtinen salaatti; suosin tällä kertaa uutta tuttavuutta, Cosmopolitania, jossa on todella rapeat, kestävät ja isot lehdet. Näitä Bo ssämejä ei kääritä rullalle, vaan jätetään avonaisiksi salaattiveneiksi ja syödään sormin.

bossäm korea nyhtöpossu käärö salaatti cosmopolitan katuruoka streetfood mallaspulla

Bo Ssäm

Viidelle (riippuen nälästä)

5 dl nyhtöpossua
isoja salaatinlehtiä (esim. Cosmopolitan)
tuoretta korianteria

Riisi:
2 dl sticky ricea/puuroriisiä
3 dl vettä

Kevätsipulikastike:
1 kesäsipuli varsineen (n. 2 dl)
2 rkl inkivääriä raastettuna
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
0,5 tl suolaa

Chili-jogurttikastike:
2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl gochujang-chilitahnaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl soijakastiketta
0,5 rkl seesamiöljyä
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa

Hölskytyskurkut:
puolikas kurkku
1,5 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
3 rkl tilliä 

Aloita chili-jogurttikastikkeesta. Sekoita jogurtin joukkoon kaikki ainekset ja laita jääkaappiin tekeytymään mieluiten tunniksi. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.

Tee hölskytyskurkut. Viipaloi kurkut ihan ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Laita kurkut ja mausteet kannelliseen rasiaan ja hölskyttele ainekset hyvin sekaisin. Lisää hienonnettu tilli joukkoon ja anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

Keitä riisi. Huuhdo riisiä juoksevan veden alla, kunnes siitä irtoava vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää vesi. Anna seistä tunnin ajan. Laita kansi päälle ja siirrä kattila hellalle. Kun kuulet veden kiehuvan, sammuta liesi ja anna kattilan olla levyllä kansi päällä 20 minuuttia.

Tee kevätsipulikastike. Hienonna kevätsipuli ja raasta inkivääri hienoksi. Sekoita ainekset keskenään.

Kokoa Bo Ssämit laittamalla salaatinlehdelle ensin riisiä, sitten nyhtöpossua, kevätsipulikastiketta, chili-jogurttikastiketta ja kurkkuja. Koristele korianterilla.

bossäm korea nyhtöpossu käärö salaatti cosmopolitan katuruoka streetfood mallaspulla

- Pulla

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...