maanantai 3. joulukuuta 2018

Helmipuurokakku jouluisin mauin

Aina, jos jotain terveellistä voi tehdä uudella tavalla, olen mukana. Olen tosin mieluusti mukana myös epäterveellisissä uutuuskokkailuissa, mutta innostuin heti, kun kuulin sanan puurokakku. Jokainen aamuni alkaa puurolla enkä koskaan kieltäydy kakkupalasta. Jos nämä kaksi voi yhdistää ja jos yhdistelmä vielä toimii, mikä sen parempaa!

helmipuurokakku mallaspulla

Arkipuuroni valmistuvat kaurahiutaleista, mutta tämä kakku tehdään perunasuurimoista. Perunasuurimoista syntyvää tuotetta kutsutaan helmipuuroksi. Minulle tämä termi oli aivan uusi, mutta ehkä sinä olet siitä joskus kuullut. Helmiltä ne suurimot kieltämättä tuntuivat puuron seassa, kun pelkkää puuroa hiukan maistoin. 

Valmis helmipuuro maustetaan jouluiseksi lisäämällä sekaan rusinoita, taateleita sekä kanelia. Raastoin joukkoon myös appelsiinin kuorta, joka raikastaa puuroa kivasti. Pinnalle vielä mantelilastuja, jotka paahtuvat uunissa rapeiksi. Koko komeus siis paistetaan kakuksi uunin lämmössä ja syödään lämpimänä.

Idean tähän keksin Sweet Food O'Mine -blogista, jossa tehtiin kahdenlaisia puurokakkuja helmisuurimoista. Muutin ainesosia hiukan oman mieleni mukaan jättäen omenan pois ja lisäämällä tahmeita taateleita reilummalla kädellä kakun sattumiksi. 

helmipuurokakku mallaspulla

Helmipuurokakku
8 dl maitoa
2 dl perunasuurimoita
0,5 tl suolaa
1 rkl voita
1 dl rusinoita
10 kuivattua taatelia
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
2 kananmunaa
1 appelsiinin raastettu kuori

Pinnalle:
1 rkl sokeria
1 dl mantelilastuja

Kuumenna maito kunnolla kiehuvaksi ja vispaa suurimot sekaan. Keitä ilman kantta 10 minuuttia välillä sekoittaen ja anna vielä hautua 5-10 minuuttia, kunnes puuro on valmista ja hiukan paksuuntunut. Mausta suolalla ja voinokareella.

Sekoita joukkoon rusinat, pilkotut taatelit, sokeri, kaneli, munat ja hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori.

Voitele kakku- tai korkealaitainen piirakkavuoka ja kaada taikina siihen. Ripottele päälle sokeri ja mantelilastut. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut kauniisti. Tarjoa lämpimänä.


- Pulla

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...