Joulukinkun paras muoto tuhdisti sinapilla voideltujen kinkkuleipien jälkeen on tässä: makean mausteisessa kastikkeessa tarjoiltu karamellipossu. Tomi Björckin kehittämä ja Farang-ravintolan hittituote ei ole suotta suosittu, sillä niin herkulliseen muotoon on possupahainen osattu sorvata.
Kastikkeen maun salaisuutena on kanelitanko, tähtianis sekä tuore inkivääri. Tahmean koostumuksen takaa puolestaan kookossokeri, joka on tummaa ja paahteisen makuista. Voit korvata sen myös palmusokerilla.
Jos googletat Tomi Björckin karamellipossun, löydät paitsi alkuperäisiä, myös lukuisia yksinkertaistettuja reseptiversioita. Oma ohjeeni on vieläkin helpotetumpi: tässä ei tarvitse käryyttää lihapaloja tulikuuman öljyn roiskuessa käsille, sillä palat paistetaan rapeiksi uunissa. Kastikkeen mittasuhteisiin sekä pirteään porkkana-inkiväärisalaattiin otin vinkit Gastronaatti 2 -kirjasta.
Karamellipossu
400 g joulukinkkua (tai kassleria, joka on kypsennetty)
Kastike:
3 dl kinkun paistolientä tai vahvaa lihalientä
1 kanelitanko
2 tähtianista
puolikas chili
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 dl vettä
1,25 dl kookossokeria
Lisäksi:
tuoretta korianteria
keitettyä riisiä
Tee kastike mittaamalla keitinliemi ja mausteet kattilaan. Keitä 10 minuuttia ja siivilöi liemi toiseen kattilaan. Lisää joukkoon vesi ja sokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen vartin verran, kunnes se hiukan paksuuntuu. Maista lopuksi, tarvitseeko kastike lisää suolaa (meillä ei tarvinnut, sillä lihaliemi oli jo valmiiksi niin suolaista).
Kuutioi joulukinkku parin sentin kokoisiksi paloiksi ja laita voideltuun uunivuokaan. Paista ensin pelkkiä kuutioita kymmenisen minuuttia 225-asteisessa uunissa. Kaada sitten kastike päälle ja jatka vielä paistamista toiset kymmenen minuuttia.
Koristele korianterilla ja tarjoa keitetyn riisin ja porkkanasalaatin kera.
Porkkanasalaatti
4 porkkanaa
2 cm:n pala inkivääriä
0,5 dl riisiviinietikkaa
0,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
ripaus mustapippuria
tuoretta korianteria
Pese, kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Raasta myös inkivääri.
Sekoita riisiviinietikka, suola, sokeri, pippuri ja inkivääri keskenään ja sekoittele, kunnes sokeri ja suola liukenevat. Kaada sitten kastike porkkanaraasteen joukkoon ja sekoita. Lisää mukaan hienonnettu korianteri.
Anna maustua ainakin tunti jääkaapissa. Salaatti maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti