keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Vegaaniset, gluteenittomat taatelineliöt kookoskermalla

Joskus pääsen leipomaan ton-tonittomasti, kun saan ystäväni kylään. Repertuaarini vegaaniseen, gluteenittomaan leivontaan ei ole järin suuri, sen vuoksi tällaisia ohjeita tarjoavat muut blogit ovat kultaakin kimaltavampia.

vegaaniset gluteenittomat taatelineliöt kookoskerma mallaspulla
Yksi parhaista on suosittu Viimeistä murua myöten -blogi, josta idea näihin tahmeisiin taatelineliöihin tuli. Suhtauduin tapani mukaan alkuun hieman hyvin epäilevästi siihen, voiko pelkistä kuivatuista taateleista syntyä browniemaisia herkkuja. Kyllä voisi, jos osaisin käyttää uuniani oikein. En ole neljässä vuodessa oppinut sen tehokkuuteen ja paistan leipomukset lähes poikkeuksetta liian kuiviksi. Niin kävi näidenkin kohdalla, ja brownieille elintärkeä tahmaisuus jäi vajaaksi. 

Mutta se ei ole reseptin vika, ei ollenkaan! Ole sinä siis tarkempi, vahdi tuotostasi uuninluukun läpi ja nappaa vuoka pois heti, kun pinta on jähmettynyt, mutta sisus vielä kunnolla tutiseva. Tämä voi viedä 10 minuuttia tai 25 minuuttia, kuten alkuperäisessä ohjeessa.

Taatelineliöiden kaverina tarjosin kookoskermaa, supersimppeliä ja kaikille kookoksenystäville maistuvaa lisuketta. Säilykepurkki yöksi jääkaappiin jähmettymään, seuraavana päivänä kiinteä sisältö kulhoon, muutama minuutti sähkövatkaimen kanssa päristelyä ja kuohkea vaahto on valmis.

vegaaniset gluteenittomat taatelineliöt kookoskerma mallaspulla


Vegaaniset, gluteenittomat taatelineliöt
450 g kivettömiä, kuivattuja taateleita
3 dl kiehuvaa vettä
1,5 tl soodaa
4 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
1,5 dl rypsiöljyä
ripaus suolaa

Kiehauta vesi ja kaada kulhoon taateleiden päälle. Lisää sooda ja anna liota kymmenisen minuuttia. 

Soseuta taatelit liemineen sauvasekoittimella ja lisää loput ainekset. Kaada leivinpaperoituun uunivuokaan ja paista 180-asteisen uunin keskitasolla 10-25 minuuttia (aika riippuu täysin uunin tehosta; jätä taikina tahmeaksi).

Tarjoa lämpimänä kookoskerman kanssa.


Kookoskerma
1 prk (400 g) kookoskermaa
ripaus vaniljajauhetta

Laita säilyketölkki yöksi jääkaappiin jähmettymään. Seuraavana päivänä avaa purkki ja kaavi paksu kookoskerma lusikalla kulhoon. Kaada neste pois tai säästä esimerkiksi smoothieen.

Vatkaa kookoskermaa sähkövatkaimella muutama minuutti, kunnes se kuohkeutuu. Mausta vaniljajauheella.

vegaaniset gluteenittomat taatelineliöt kookoskerma mallaspulla

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...