sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Kukkakaalia, härkäpapuja ja kvinoaa

Mietin pitkään, miten nimeäisin tämän ruuan. Tämä ei ole kastike eikä paistos. Muhennokseenkin tämä on liian irtonaista. Mössö? Ei, liian brutaalia. Päädyin siihen, että tämä on ruoka, jossa on kukkakaalia, härkäpapuja ja kvinoaa. Yksinkertaista.


kukkakaali-härkäpapu-kvinoaruoka mallaspulla ruokablogi

Jälleen kerran tämä edustaa näitä yllättäviä ja uusia makuyhdistelmiä, joita keittiössämme on viime aikoina alkanut syntyä. Kiitos kuuluu taas Samasta padasta -kirjalle. Tällä kertaa tein reseptiin omia muutoksia, joista näkyvin on kikherneiden korvaaminen härkäpavuilla. Pussillinen kuivattuja härkäpapuja odotti käyttöään, joten valmispurkkikikherneet oli näppärää korvata niillä. 

Tai näppärää ja näppärää. Purkkikikherneet ovat käyttövalmiita, kunhan avaat säilykepurkin kannen. Kuivatut härkäpavut sen sijaan täytyy liottaa yön yli ja keittää, ennen kuin niistä voi alkaa tehdä ruokaa. Kannattaakin tehdä siis koko pussillinen härkäpapuja kerralla ja pakastaa osa odottamaan tulevia kokkailuja. Näin ei tarvitse lähteä joka kerta pisteestä a liikkeelle.

Härkäpapujen lisäksi ruokaan tulee kukkakaalia, joka saa hurmaavan keltaisen värin kurkumasta. Muista jättää kukkakaali mukavan rapeaksi, älä ylikypsennä muhjuksi. Lisää rousketta ruokaan tuovat maa- ja suolapähkinät, jotka korvaavat alkuperäisen reseptin cashewpähkinät. Voit laittaa ruokaan juuri niitä pähkinöitä, mitä kaapistasi löytyy. Näin minäkin tein.

Lisukkeena on keitettyä kvinoaa ja päälle lusikoidaan turkkilaisesta jugurtista tehtyä kastiketta, joka saa makunsa tahinista eli seesaminsiementahnasta.

kukkakaali-härkäpapu-kvinoaruoka mallaspulla ruokablogi

Kukkakaalia, härkäpapuja ja kvinoaa
3 dl kvinoaa
1 iso kukkakaali
3 dl keitettyjä härkäpapuja (ks. erillinen ohje)
3 valkosipulinkynttä
0,5 dl rypsiöljyä
2 tl kurkumaa
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
1 dl maapähkinöitä
0,5 dl suolapähkinöitä

Laita 6 dl vettä kiehumaan. Mausta kiehuva vesi kevyesti suolalla. Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä tiheässä siivilässä ja lisää kattilaan kiehuvaan veteen. Keitä vartti, kunnes vesi on imeytynyt.

Pilko kukkakaali pieniksi paloiksi ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy isossa pannussa ja lisää kukkakaali, valkosipuli ja kurkuma. Paista melko kovalla lämmöllä, kunnes kukkakaali alkaa kypsyä. Lisää härkäpavut, maapähkinät sekä suolapähkinät. Mausta suolalla ja chilijauheella.

Tarjoa kvinoan ja tahinijugurtin kanssa.


Tahinijugurtti
3 dl turkkilaista jugurttia
0,5 dl tahinia
1 rkl sitruunan mehua

Yhdistä ainekset ja anna maustua hetki jääkaapissa.


Härkäpapujen keittäminen
1 pss kokonaisia, kuivattuja härkäpapuja

Liota härkäpapuja runsaassa vedessä yön yli (tai 12 tuntia). Kaada liotusvesi pois, huuhtele ja laita uuteen veteen kattilaan. Keitä 30 minuuttia. Huuhtele ja valuta.

Voit pakastaa loput keitetyt härkäpavut odottamaan seuraavaa kokkauskertaa.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...