Kauppojen vihannesosastolta kannattaa nyt napata mukaansa kurpitsoita, joita löytyy eri väreissä ja kokoluokissa valtavat röykkiöt. Itse poimin mukaani myskikurpitsan, joka oli vieläpä suomalainen! Halkaisin sen neljään osaan ja paahdoin pellillä pehmeäksi ja tuoksuvaksi.
Samalla pellillä paahtui myös perunoita, sipulilohkoja sekä kokonaisia valkosipulinkynsiä. Kippasin koko komeuden kattilaan ja annoin porista hetkisen. Sitten soseutin keiton silkkiseksi ja kuumensin vielä kunnolla höyryäväksi. Superyksinkertainen, kauniin keltainen sosekeitto oli sillä valmis.
Lisukkeeksi tein ranskankermasta ja piparjuuritahnasta kipakan raikkaan soosin, jota lusikoin keiton pinnalle. Heittelin mukaan myös aiemmin paahtamiani auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä. Koska keiton kanssa maistuu aina myös leipä, mieluiten uunituore, jaksoin jopa pyöräyttää helpon spelttipannuleivän, joka koristeltiin auringonkukansiemenillä.
Sitten kellahdin loppuillaksi sohvalle.
Näin optimitilanteessa. Oikeasti konttasin kilpaa Mini-Maltaan kanssa polvet mustelmilla.
Paahdettu myskikurpitsakeitto
1 myskikurpitsa
4 jauhoista perunaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria
noin litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
Halkaise myskikurpitsa pitkittäin neljään osaan ja laita pellille leivinpaperin päälle kuoripuoli alaspäin. Kuori perunat ja sipulit ja lohko ne. Valkosipulinkynnet saa jättää kuorittuina kokonaisiksi. Laita myös perunat ja sipulit pellille kurpitsojen viereen.
Valuta päälle öljyä ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Paahda 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Anna jäähtyä hetki ja kuori sitten myskikurpitsojen kuori kevyesti.
Kumoa kasvikset kattilaan ja lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri peittyvät. Lisää liemikuutiot ja anna porista kannen alla vartin verran. Soseuta samettiseksi ja tarkista maku. Tarjoa piparjuurikerman kanssa.
Piparjuurikerma
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 tl piparjuuritahnaa
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
Yhdistä ainekset ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa piparjuurta lisää, jos haluat voimakkaamman maun. Anna maustua hetki jääkaapissa.
Spelttipannuleipä (ohje Birkkalan spelttijauhopaketista)
3 dl lämmintä vettä
2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl omenaraastetta
noin 4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
Yhdistä lämmin vesi ja 2 dl spelttijauhoja. Anna turvota puoli tuntia.
Varmista puolen tunnin jälkeen, että seos on kädenlämpöistä (lämmitä tarvittaessa hetki mikrossa). Liuota seokseen hiiva.
Lisää hunaja, suola, öljy, omenaraaste sekä vähitellen jauhot alustaen. Jätä taikina pehmeäksi ja kaada leivinpaperoituun vuokaan (35 x 20 cm). Taputtele levyksi ja anna kohota peitettynä puolisen tuntia.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti