torstai 6. huhtikuuta 2017

Skonssit x 2: kurpitsansiemenillä sekä suklaamuruilla

Sunnuntaiaamiaiselle kaipaa usein jotain muuta kuin kuutena aiempana viikonpäivänä: mikrossa hitaasti haudutettua kaurapuuroa, joka vuosikausien kokemuksella valmistuu kahdessa minuutissa ja 50 sekunnissa. Englantilaiset skonssit päihittävät pyhäaamuna puuron 10-0.

skonssit kurpitsansiemenskonssit leivonta mallaspulla

skonssit suklaaskonssit leivonta mallaspulla

Vaikka olisit aamu-uninen, voin suositella juuri skonssien tekoa sinulle, sillä taikina nimenomaisesti vaatii olemattoman vähäistä paneutumista. Ei lainkaan vaivaamista eikä sekoitteluakaan kuin pikkiriikkisen verran. Jos alat veivaamaan skonssitaikinaa, saat aikaan ikäviä kumipalloja. Tavoitteena on murea leivonnainen, joka herkutellaan saman tien pois. Ei siis myöskään säilytysongelmia.

skonssit kurpitsansiemenskonssit leivonta mallaspulla

skonssit kurpitsansiemenskonssit leivonta mallaspulla

Perusversioiden sijaan leivoin sekä suolaisia että makeita skonsseja, jotka erosivat vain päällisensä suhteen. Suolaiset saivat pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä ja sisäänsä kunnon siivun vahvaa tuhkajuustoa, sitruunatahnaa sekä nokareen tuorejuustoa. 

skonssit kurpitsansiemenskonssit leivonta mallaspulla

Makeat puolestaan kuorrutettiin tumman suklaan muruilla. Suklaisten skonssien kaveriksi sopii hyvin esimerkiksi vadelmahillo sekä kermavaahto. Me napsimme nämä sellaisenaan.

Aidot skonssit lienevät pyöreitä, mutta sopivan muotin puuttuessa paloittelin taikinan rennolla otteella kolmioiden muotoon. Jauhotettua juomalasin suuta voit hyvin käyttää myös halutessasi tehdä pyöreitä leivonnaisia. 

skonssit suklaaskonssit leivonta mallaspulla

Skonssit

10 pientä skonssia

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
60 g kylmää voita
0,5 dl maitoa
2 dl maustamatonta jugurttia

Pinnalle:
0,5 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
50 g tummaa suklaata (suklaapitoisuus väh. 60 %)

Yhdistä kuivat aineet. Kuutioi voi pieniksi paloiksi ja nypi sormin jauhojen joukkoon, kunnes seos on hiekkamurumaista. Lisää maito ja jugurtti ja sekoita juuri ja juuri sekaisin.

Jauhota leivinalusta ja painele taikina 2-3 senttiä paksuksi levyksi. Ota joko muotilla pyöreitä skonsseja tai leikkaa kolmioiksi. Nosta palat leivinpaperoidulle pellille. Ripottele päälle paahdettuja kurpitsansiemeniä ja karkeaksi rouhittua tummaa suklaata.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 7-15 minuuttia (paistoaika riippuu uunistasi sekä skonssien koosta). Varo paistamasta ylikypsiksi.

Tarjoa tuorejuuston, marmeladien ja kermavaahdon kanssa.

skonssit kurpitsansiemenskonssit leivonta mallaspulla

- Pulla

2 kommenttia:

  1. Nam, skonsseja! Vesi herahti kielelle kuvia katsellessa ja tuntui kuin vastapaistetun leivonnaisen tuoksukin olisi leijunut ympärillä, niin kovasti olisi tehnyt mieli heti kokeilla ohjetta, mutta myöhäisen illan vuoksi maltoin mieleni ja säästän herkkuhetken vaikkapa tulevaan sunnuntaiaamuun;). Ainoastaan tuo tuhkajuusto-nimitys mietityttää... Mielestäni skonssin välistä kurkistelee tuhti siivu sinihomejuustoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuvasta palautteesta :) Leivopa näitä vaikka pääsiäisaamun herkuksi! Juusto on tosiaan Morbier-tuhkaraitajuustoa, vaikka näyttää ehkä sinihomeiselta. Sinihomekin toki sopii väliin hyvin. Skonssit on herkullisia myös ihan sellaisenaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...