En ole käynyt Thaimaassa, mutta voisin kuvitella ahmivani siellä Mango Sticky Ricea aamusta iltaan. Lämmintä kookosmaitoon keitettyä riisipuuroa ja makeaa mangoa, mmm...
Mangon sijaan koristelin nämä jälkiruokaherkut jackfruitilla eli jakkihedelmällä, johon tutustuimme Tansaniassa. Jakkihedelmät ovat maailman suurimpia puussa kasvavia hedelmiä, joita kasvaa jakkipuissa muun muassa Afrikassa, Intiassa ja kaakkois-Aasiassa. Hedelmä voi olla läpimitaltaan jopa puoli metriä ja painaa yli 30 kiloa. Suomessa en usko näitä tuoreena myytävän, mutta onneksi säilykeversioita on saatavilla etnisistä ruokakaupoista.
Jakkihedelmän maku on persoonallinen ja tuoksu makea, jopa käyneen "hajuinen", mutta hyvin koukuttava. Säilykeversio muistuttaa yllättävänkin paljon tuoretta hedelmää, joten siitä on helppo aloittaa tutustuminen.
Sticky Rice eli "tahmariisi" on oma riisilajikkeensa, joka nimensä mukaisesti on tahmaantuvaa ja keitettynä jopa liimamaista. Tätä löydät samalta matkaltasi etniseen ruokakauppaan, mutta voit korvata sen puuroriisilläkin. Koostumus ei ole silloin yhtä tahmainen, mutta idea ja maku silti herkullinen.
Jackfruit Sticky Rice
6 annosta
2 dl sticky ricea tai puuroriisiä
2 prk (à 400 g) kookosmaitoa
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 prk jakkihedelmää
1 rkl seesaminsiemeniä
Laita riisit likoamaan veteen pariksi tunniksi. Valuta ja kaada kattilaan. Lisää kookosmaito joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi sekoittaen ja hauduta kannen alla välillä sekoittaen noin 45 minuuttia, kunnes seos on puuroutunut. Mausta sokerilla ja suolalla.
Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla kevyesti ruskeiksi, varo polttamasta.
Valuta jakkihedelmät liemestään ja paloittele. Annostele kookospuuro tarjoilulautasille ja koristele hedelmälohkoilla. Ripota päälle seesaminsiemeniä.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti