Jos pääsiäisen ruuista saisi valita vain yhden, ottaisin ilman muuta karitsanpaistin, joka tökitään täyteen valkosipulinkynsiä ja valellaan runsaalla määrällä kahvikermakastiketta. Kylkeen vielä valkosipuliperunat eikä pääsiäisateria paremmaksi muutu. Suklaamunat saavat vapaasti vanhentua kaapissa, eikä mämmikään kulu. Jälkkäriksi voisin tehdä vaikka näitä hedelmäisiä pashamaljoja.
Jos kokonainen lammaspaisti tuntuu liian isolta, kätevä vaihtoehto on valmistaa kullekin syöjälle oma paahtopaistinsa. Pienet paahtopaistit valmistuvat nopeasti: ensin ruskistus kuumalla pannulla ja noin kymmeneksi minuutiksi uuniin lämpömittari kyljessä. Reilusti punertavaksi sisältä jätetyt paahtopaistit ovat meheviä eivätkä taatusti maistu millekään lampaanvillalle. ;)
Paahtopaistien seuraksi sopii hyvin italialainen lisuke, polenta, joka valmistetaan karkeista maissiryyneistä. Sen kullankeltainen väri on täydellinen pääsiäiseen! Polenta on paistien tavoin supernopea valmistettava ja on kunnon parmesaaniannoksen ansiosta mukavan täyteläinen ja sopivan hienostunut lisäke lampaalle.
Vielä, kun huuhtaiset pannun maut talteen ja keität niistä sekä punaviinistä kastikkeen, voit keskittyä huulten lipomiseen. :)
Karitsan paahtopaistit
4 marinoitua paahtopaistia
voita ja öljyä paistamiseen
Ota paahtopaistit tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kuumenna pannulla voita ja öljyä ja paista paahtopaisteihin kaunis ruskea pinta. Nosta ne uunivuokaan ja laita paistomittari yhden paistin keskikohtaan.
Nosta vuoka 150-asteiseen uuniin ja paista, kunnes mittari näyttää 54-56 astetta (vie noin 10-15 minuuttia). Kääri paistit folioon ja anna levätä vartin verran. Viipaloi paistit ennen tarjoilua.
Nosta vuoka 150-asteiseen uuniin ja paista, kunnes mittari näyttää 54-56 astetta (vie noin 10-15 minuuttia). Kääri paistit folioon ja anna levätä vartin verran. Viipaloi paistit ennen tarjoilua.
Polenta
7 dl vettä
2 dl polentaryynejä
25 g voita
1 dl parmesaania raastettuna
suolaa ja mustapippuria
Kiehauta vesi. Ripottele polentaryynit hiljalleen kiehuvaan veteen koko ajan vispaten. Keitä kolmisen minuuttia koko ajan sekoittaen, ettei puuro pala pohjaan. Mausta voilla, parmesaanilla, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa heti.
Punaviinikastike
2 dl pannun huuhdelientä
1,5 dl punaviiniä
1 salottisipuli
25 g voita
1,5 tl dijonsinappia
2 rkl tummaa kastikesuurustetta
Huuhtaise paahtopaistien pannu ja kaada huuhdeliemi pieneen kattilaan. Lisää punaviini ja hienonnettu salottisipuli. Anna kiehua kymmenisen minuuttia, kunnes nestemäärä on tiivistynyt noin puoleen. Lisää voi ja sinappi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarvittaessa voit suurustaa kastikkeen.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti