tiistai 7. huhtikuuta 2020

Perinteinen pasha

Pääsiäisaamun aamiaiselle kuuluu olennaisena osana pasha. Sitä ei syödä jälkiruoaksi, vaan nimenomaan osana aamiaista, jolloin juhlava olo alkaa heti aamupalasta ja jatkuu päivällisherkkujen kautta illan suklaamunamutusteluun. Toki olen tehnyt joskus pashantyyppisiä väännöksiä jälkiruoaksikin, kuten näitä hedelmäisiä pashamaljoja muutama vuosi sitten.


pasha pääsiäinen perinteinen perinneresepti juhla leivonta jälkiruoka rahka


Aamiaispashaksi sopii kuitenkin parhaiten se aito ja oikea, voita ja kermaa sisältävä herkku, joka saa vetäytyä muotissaan yön yli. Oikeita puisia pashamuotteja minulla ei ole, mutta tavallinen kahvisuodatin tai jopa siivilä sopii tehtävään ihan yhtä hyvin. Sideharsoakaan ei tarvitse, vaan suodatinpaperi ajaa asian. 

Tämän reseptin pohjan otin Perinneruokaa prkl -blogista, mutta muokkasin sitä vaihtamalla korintit manteliliköörissä liotettuihin rusinoihin. Jätin myös appelsiinin mehun kuorineen pois ja pistin sen sijaan hiukan enemmän sitruunaa. Ohje oli myös valtaisan iso, kahdeksalle hengelle tarkoitettu, joten puolitin sen suosiolla. Silti saimme syödä siitä useaan otteeseen kahden hengen taloudessa.

pasha pääsiäinen perinteinen perinneresepti juhla leivonta jälkiruoka rahka

Pashan teosta jää aina yli myös heraa, joka on loistava pohja sämpylöille ja leipätaikinoille. Voit käyttää sen vaikkapa tähän nopeaan kaurapeltileipään.

Pasha 
75 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
375 g maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
2 valkuaista
50 g rusinoita
0,5 dl mantelilikööriä
puolikkaan sitruunan kuori ja mehu

Laita ensin rusinat likoamaan mantelilikööriin ainakin tunniksi.

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten. Lisää rahka sekä rusinat likööreineen. Vaahdota valkuaiset ja kerma erikseen vaahdoksi ja lisää ne voi-rahkaseokseen varovasti nostellen. Mausta sitruunan kuorella ja mehulla.

Jos omistat oikean pashamuotin, käytä sitä. Muutoin voit hyödyntää kahvisuodatinta sekä siivilää laittamalla niihin suodatinpaperit. Laita alle iso muki tai kulho ja kaada massa suodattimeen. Laita lautanen päälle painoksi ja anna valua yön yli. 

Kumoa tarjolle ja koristele kiiviviipaleilla.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...