perjantai 3. tammikuuta 2020

Toscanalainen papukeitto Pipsan tapaan

Lueskelin jokin aika sitten Pipsa Hurmerinnan keittokirjaa, joka on ilmestynyt jo aikaa sitten. Kivankuuloisia, simppeleitä reseptejä, joista nappasin useammankin talteen kokeilua varten. Yllätin itsenikin innostumalla tästä toscanalaisesta papukeitosta, sillä harjoittelusta huolimatta en edelleenkään juuri välitä pavuista. Pipsa kuitenkin osasi käyttää juuri oikeita lauseita houkutellakseen minutkin tätä keittoa kokkailemaan. Tuhti, ruokaisa, lämmittävä, silti kevyttä – juuri sellaista kaipaa näin tammikuussa.



Keiton paras puoli oli ehdottomasti tuoksu: hurmaava valkosipulin aromi leijaili kattilasta ja todellakin herätti ruokahalun. Keitto oli myös lupaamalla tavallaan lämmittävä, joten kokeile kylmänä päivänä tai vaikka flunssan iskiessä: valkosipuli ja kuuma liemi maistuvat silloin erikoishyvältä! Pavut sen sijaan maistuivat itseltään, mikä ei tässä tapauksessa ole meriitti. Voisin ehkä seuraavan kerran muussata pavut perunoiden tapaan, jolloin keitosta muodostuisi sakeampi ja vähempisattumainen. 

Toscanalainen papukeitto
2 isoa jauhoista perunaa
1 dl maitoa
1,5 l kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tlk (400 g) valkoisia papuja
2 porkkanaa
2 rkl persiljaa
suolaa ja valkopippuria

Kuori perunat ja leikkaa ne kuutioiksi. Laita perunat, maito ja 4 dl kasvislientä kattilaan ja keitä perunat pehmeiksi (noin vartti). Muussaa perunat haarukalla nesteen joukkoon.

Kuullota hienonnettua sipulia öljyssä ison kattilan pohjalla kymmenisen minuuttia. Lisää sitten viipaloitu valkosipuli ja paista vielä minuutin verran. 

Kuori ja viipaloi porkkanat. Lisää porkkanat, pavut ja loppu kasvisliemi sipulien joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Sekoita perunamuusi, persilja sekä mausteet keiton joukkoon ja hauduta muutama minuutti.


- Pulla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...