keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Mallaspulla matkailee: Singapore, osa 1

Vietimme tänä keväänä kaksi kuukautta Singaporessa Maltaan töiden vuoksi. Koska reissu oli superantoisa, kokoamme tähän omaan makuumme osuvimmat nähtävyydet ja mielenkiintoisimmat kohteet, jos vaikka innostuisit niiden avulla lähtemään myös itse matkaan. Kakkospostauksessa käsitellään sitten sitä reissun parasta antia, ruokaa!


Singaporen kaupunkivaltio sijaitsee Kaakkois-Aasiassa hyvin lähellä päiväntasaajaa, vain 137 kilometrin päässä. Sijainnin takia Singaporessa on käytännössä aina kesä ja lämpötila pyörii 30 asteen tuntumassa päivin ja öin. Historian kylmin lämpötila on ollut 19 astetta, mikä antaa hiukan osviittaa lämmöstä. Hyvin korkea ilmankosteus tekee helteen kanssa ilmastosta kovin tukalan niin suomalaisille kuin myös paikallisille. Sen vuoksi kaikki mahdolliset sisätilat asunnoista ostoskeskuksiin, ravintoloihin ja metroasemiin ovat hyvin tehokkaasti ilmastoituja. Niihin oli ihana pujahtaa, kun viimeisillä voimilla raahusti tukalassa helteessä paahtavassa auringossa. En uskalla edes ajatella, kuinka paljon energiaa jokaisen sisätilaneliön ilmastointi siellä viekään!


Se, minkä lähes kaikki Singaporesta tietävät, on tiukka sääntöpolitiikka lähes kaiken suhteen. Roskaaminen ja purukumin käyttökielto lienevät ne tutuimmat, mutta sääntöjä riitti moneen suuntaan ja niistä tiedotettiin isoin kyltein ja sanktiouhkauksin joka puolella. Myös tupakointi oli kiellettyä lähes joka paikassa, lukuunottamatta pieniä länttejä, joihin sitten kaikki savunimijät kokoontuivat vieri viereen. Sääntöjä ja lakeja noudatetaan Singaporessa yleisesti ottaen kiitettävän hyvin, mikä tekee paikasta todella siistin ja turvallisen. Yhden yhtä laitapuolenkulkijaa tai kerjäläistä ei näkynyt koko kahden kuukauden aikana, mikä sai myös miettimään niiden todellista kohtaloa. Oliko heidät siivottu näkymättömiin johonkin valtion laitamille vai eikö niitä oikeasti ollut? Joka tapauksessa Singaporessa oli helppoa ja turvallista liikkua missä vain, mihin aikaan vuorokaudesta tahansa ja vaikka täysin yksin.

Mutta mennäänpä sitten niihin nähtävyyksiin, joita kävimme leppoisalla tahdilla läpi kahden kuukauden ajan. Jos matkaat Singaporeen viikoksi ja haluat nämä kaikki nähdä, kannattaa tehdä hyvä suunnitelma ja jättää riittävästi lepotaukoja väliin. Kosteassa helteessä pitkään tarpominen väsyttää nimittäin normaalia nopeammin.


Singaporen ykkösnähtävyys taitaa nykyisin olla Marina Bayn alueella sijaitseva Gardens by the Bay. Muutama vuosi sitten rakennettu futuristinen puutarha-alue lyö ällikällä jättimäisine superpuineen ja valtavine kasvihuoneineen. Superpuut on rakennettu betonista, mutta niiden pinnalla kiemurtelee eläviä kasveja. Puut on myös kiedottu täyteen valoköynnöksiä, mikä tekee paikasta upean erityisesti iltaisin. Lisäksi joka ilta superpuiden alueella nähdään vartin pituinen upea ääni- ja valoshow, joka on nähtävä!
Superpuiden lisäksi Gardens by the Baylla täytyy käydä kahdessa isossa, lasikupolisessa kasvihuoneessa. Kasvihuone on tosin huono termi kuvaamaan näitä jättimäisiä kupolihalleja, joista toinen, Flower Dome, kätkee sisäänsä tuhansittain upeita kukkia, ja toinen, Cloud Forest, oikean sademetsän sekä maailman suurimman sisävesiputouksen.
Gardens by the Bayn vieressä kohoaa yksi Singaporen maamerkeistä, luksushotelli Marina Bay Sands, joka minusta näyttää ihan lentävän surffilaudan ja ufon risteymältä. Jättimäisen hotellin ylätasanteella on maksullinen näköalapaikka sekä baari, joihin kuka tahansa talliainen voi mennä rahaa vastaan. Sen sijaan baarin vieressä olevaan uima-altaaseen pääsevät vain hotellin asukkaat. Harmi, sillä uima-allas ulottuu aivan reunalle asti, ja näkymät olisivat olleet hulppeat siellä polskiessa. No, kyllä sieltä itse tasanteelta ja baaristakin näki hienosti yli kaupungin.


Marina Baylta on kävelymatka Singapore Flyerille, joka vielä muutama vuosi sitten oli maailman suurin maailmanpyörä. Suuri se on vieläkin, ja yksi kierros ilmastoiduissa hyteissä kestää puoli tuntia. Näkymät ovat huikeat ja selkeällä ilmalla saattaa nähdä Malesiaan asti. Aivan pyörän alapuolella näkyy muun muassa Formula ykkösten ajama rata lähtösuorineen ja katsomoineen. Näkymät ovat hienot myös kohti bisneskeskustaa pilvenpiirtäjineen. Singaporehan on Aasian tärkeimpiä talouskeskuksia ja siellä pitää majaansa lukuisat pankit ja teknologiayritykset.
Singaporen tunnusmaskotti on Merlion, leijonan ja kalan yhdistelmä. Virallinen Merlion-patsas sijaitsee aivan keskustassa ja sylkee vettä suustaan tasaisen turistivirran sitä ikuistaessa. 


Huomattavasti suurempi Merlionin kopio töröttää Singaporen eteläpuolella sijaitsevalla Sentosan huvittelusaarella, ja siellä pääsee halutessaan kiipeämään myös patsaan päälaelle maisemia ihailemaan. Sentosa on siis se paikka Singaporessa, jossa pääsee tekemään kaikkea hauskaa, jos vain haluaa siitä maksaa. Saarelta löytyy Universal Studioiden huvipuisto, lukuisia viihteellisiä kohteita, vesipuistoja, aurinkorantoja, turistihintaisia ravintoloita ynnä muuta. 
Singaporen noin viisimiljoonaisesta väestöstä 3/4 on kiinalaisia. Näin ollen Chinatown on hyvin eläväinen ja iso alue, missä saa helposti kulumaan aikaa tunteja pelkkään kujalta toiselle vaelteluun. Rihkamaa myyviä kojuja on vieri vieressä, väliin mahtuu herkullista ruokaa myyviä katukioskikojuja ja jossain taustalla haiskahtaa kiinalaisten ihannoima durian-hedelmä. Sitä hajua ei tosin ole enää yhtään ikävä!
Chinatownin ohella Singaporesta löytyy Little India, josta löytyy kauniita hindutemppeleitä sekä Kampong Glam, jonka upein nähtävyys on suuri Sultan Mosque. Se näyttää kuin suoraan Aladdin-elokuvasta! Psst. Jos käyt Sultan Mosquessa, sen juurelta lähtevän pikkukadun varrella on ihana ruotsalainen kahvila, joka myy uunituoreita voisarvia, torttuja ja ainakin helmikuussa myös laskiaispullia!
Kauempana keskustasta sijaitseva Singapore Zoo on rankattu monissa arvioinneissa maailman parhaaksi eläintarhaksi. 28 hehtaarin kokoisella alueella elää yli 2800 eläintä, jotka näyttävät liikkuvan alueillaan kuin olisivat vapaita. Kaikki eläimet eivät siis ole kaltereihin suljettuina, vaan taitavasti tehdyt esteet pitävät heidät katselijoiden ulottumattomissa. Kannattaa lähteä heti aamulla, joskin kuuma ehtii tulla joka tapauksessa päivän aikana. 

Tarhassa pääsee myös itse tekemään monenlaista, kuten esimerkiksi syöttämään kirsikkatomaatteja jättiläiskilpikonnille, kuten Mallas tässä.
Varsinaisen eläintarhan lisäksi sen läheltä löytyy Night Safari, jossa pääsee hämärän laskeutuessa tutustumaan liikkuvissa vaunuissa eläinten elämään. Meiltä jäi Mini-Maltaan vuoksi yösafari kokematta, mutta se olisi varmasti ollut upea elämys! River Safarilla sen sijaan kävimme ja se esitteli koko joukon jokiluonnossa viihtyviä eläimiä. Kohokohtana ovat kaksi jättiläispandaa, mutta meikäläiset taitavat nähdä niitä jo riittämiin Ähtärissä ;)

Puistoja ja vehreyttä riittää Singaporessa, ja yksi parhaista paikoista tutustua luontoon on suurensuuri Botanic Gardens hiukan ydinkeskustan ulkopuolella. 67 hehtaarin suuruinen puisto avattiin jo vuonna 1859 ja on sekä paikallisten että turistien suosiossa. Silti siellä on rauhallista ja hiljaista. Jos käyt puistossa, vieraile ehdottomasti puiston keskellä sijaitsevassa National Orchid Gardenissa, joka tulvii orkideoita eri väreissä.


Asuimme ensimmäisen kuukauden hotellissa aivan Orchard Roadin vieressä. Orchard Road on shoppailijoiden paratiisi ja täynnä toinen toistaan hienompia ostoskeskuksia. Singaporelaisten harrastuksethan ovat shoppailu ja syöminen, mistä ei voi erehtyä kaupungissa kulkiessa. Kauppoja löytyy joka kukkarolle, ja kun on tarpeeksi kuluttanut rahaa ostoksiin, voikin istahtaa syömään johonkin tuhansista ravintoloista. Ei paha.

Singaporen loman voi kruunata nauttimalla kuuluisan Singapore Sling -drinkin sen aidossa luomispaikassaan eli Raffles-hotellin Long Barissa. Älä kauhistu lattioilla lojuvaa roskaa, se kuuluu asiaan. Drinkkien kaverina nimittäin poksautellaan auki maapähkinöitä, ja kuoret heitetään surutta suoraan lattialle. Mini-Mallas viihtyi baarissa erinomaisesti tonkien pähkinöiden kuoria.- Pulla

Liitän tämän tekstin Mallaspulla matkailee -sivulle, josta löytyy myös muut matkajuttumme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...