Viime postauksessa esittelin Mini-Maltaan 1-vuotissynttäreiden juhlakakun, suklaata ja kirsikkaa sisältävän Schwarzwaldin kakun. Nyt on aika raottaa verhoa ja kertoa, mitä muuta juhlapöydästä löytyi juhlaviikonloppuna. Nimenomaan viikonloppuna, ei vain pelkkänä juhlapäivänä. Kyllä yksivuotiasta kelpaa juhlistaa urakalla :)
Vaikka Mallas olisi halunnut kovasti askarrella juhliin lemppareitaan eli voileipäkakkuja, minä halusin tällä kertaa heittää kaikki perinteiset tarjoiluideat nurkkaan. Ensimmäisen päivän juhlat alkoivat jo ennen puoltapäivää, joten oli luonnollista kattaa esiin brunssipöytä. Ja ei mikä tahansa brunssi, sillä teemaksi valikoitui Lähi-itä! Olin saanut lahjaksi viime keväänä Jenni Häyrisen ja Saara Atulan upean Brunssikirjan, jossa on sivukaupalla todella kiinnostavia brunssireseptejä. Moni ohjeista viittaa maustemaailmansa puolesta Lähi-itään, joten päätin koostaa niistä sopivan kokonaisuuden juhlapöytään.
Juhlien menu oli seuraava:
- Bataattisalaatti tahinikastikkeella
- Kuskustabbouleh marinoidulla punasipulilla
- Za'atarporkkanat
- Harissakukkakaali
- Siemennäkkäri sekä dukkah-tuorejuusto
- Itämainen pullavanukas
Kun Mallas näki suunnittelemani menuehdotelman, ensimmäinen kommentti oli "Missä liharuuat?". Niinpä. Tämä juhlapöytä koostui vain ja ainoastaan kasvisruuista eikä kukaan tainnut jäädä kaipaamaan lihaisempia vaihtoehtoja. Kun huolehtii siitä, että salaateissa on purtavaa ja pöydässä monenlaista tarjottavaa, ei nälkä jää kenellekään, oli lihaa tai ei.
Pöydässä oli siis kahdenlaista salaattia, joista erityisesti bataattisalaatti nousi suosikikseni. Kanelilla ja savupaprikalla maustettu bataatti muhi uuninlämmössä pehmeän mausteiseksi, ja kun sen pariksi yhdistettiin riisiä, korianteria, rucolaa sekä granaattiomenaa, sisältö oli paitsi superherkullinen, myös silmiähivelevän kaunis. Oma jujunsa oli myös kastikkeella, joka tehtiin maustamattomaan jugurttiin ja maustettiin tahinilla eli seesaminsiementahnalla. Tahinin pikantti maku sopii makean bataatin kanssa hienosti yhteen.
Toinen salaatti oli perinteisempi kuskuspohjainen tabbouleh. Brunssikirjassa käytettiin kuskusin sijaan kvinoaa, molemmat toimivat hyvin. Tabboulehissa on tärkeää, että siitä löytyy väriä, makua ja suutuntumaa monin tavoin. Niinpä sen sekaan pilkottiin kuivattuja aprikooseja, rusinoita ja manteleita sekä reilusti tuoreita yrttejä, kuten minttua sekä lehtipersiljaa. Yrttien määrässä ei saa säästellä! Lisäsin alkuperäisestä reseptistä poiketen mukaan reilusti marinoitua punasipulia, joka tekee salaatille kuin salaatille ihmeitä. Myös pieniä punaisia jalokiviä eli granaattiomenansiemeniä löytyi joukosta.
Salaattien viereen pöytään katettiin kahdensorttisia vihanneksia: porkkanaa sekä kukkakaalia. Porkkanat maustettiin za'atar-mausteseoksella eli runsaalla määrällä kuivattua timjamia, oreganoa ja minttua sekä trendimauste sumakilla. Sumakin voi korvata halutessaan sitruunankuorella, mutta kannattaa kokeilla myös aitoa sumakkia, joka tuo mukanaan paitsi sitruksen aromia, myös mukavasti happaman aromin. Sekaan heitettiin myös paahdettuja seesaminsiemeniä. Brunssikirjan ohjeessa kuivattuja yrttejä käytettiin sen verran hurja määrä (esimerkiksi neljä ruokalusikallista timjamia!), että itse vähensin määrää reilusti. Silti maku oli todella mausteinen, joten en ole aivan varma, onko kirjassa painovirhe vai onko oma makuaistini erilainen. Laitan alle kuitenkin alkuperäisen ohjeen, jota voit itse muokata makusi mukaan.
Kukkakaalit puolestaan pyöräytettiin ennen uuniinlaittoa harissatahnassa. Tunisialainen harissa on tulisen makea tahna, jota kannattaa annostella omien makumieltymysten mukaan. Pienimmät juhlavieraat hiukan arastelivat kukkakaaleja; isommat lorauttivat annostensa päälle lisää srirachaa. Kukin tavallaan ;)
Leipäpuolen juhlissa hoiti tällä kertaa siemennäkkäri, jonka resepti löytyy blogista jo entuudestaan. Se ei ole varsinaisesti lähi-idän ruokaa, mutta sen kanssa tarjottava dukkah-tuorejuusto on. Egyptiläinen dukkah on mausteseos, joka valmistetaan pähkinöistä, siemenistä ja mausteista. Sen voi tehdä itse, mutta sen voi ostaa myös valmiina, kuten minä tein. Dukkahia ja tuorejuustoa sekoitetaan yhteen, ja maukas levite on valmis.
Lähi-idän brunssipöytä oli kokonaisuutena hyvin onnistunut ja kannustankin kokeilemaan näitä reseptejä rohkeasti. Jälkiruokana tarjottu itämainen pullavanukas oli niin hyvää, että ansaitsee myöhemmin vielä oman postauksensa.
Bataattisalaatti tahinikastikkeella
400 g bataattia
0,5 tl kanelia
1,5 tl savupaprikajauhetta
oliiviöljyä
suolaa
1,5 dl mustaa tai jasmiiniriisiä
1 ruukku korianteria
1 rs rucolaa
puolikas granaattiomena
Kastike:
1,5 dl maustamatonta jugurttia
2 rkl tahinia
puolikkaan sitruunan mehu
0,5 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
rouhittua mustapippuria
Kuori ja paloittele bataatti. Laita palat kulhoon ja lisää mausteet sekä öljy. Sekoita hyvin, jotta mausteet tarttuvat jokaiseen palaan. Levitä bataatit leivinpaperoidulle pellille ja paahda 200-asteisessa uunissa puoli tuntia.
Keitä sillä välin riisi kypsäksi. Hienonna korianteri ja irrota granaattiomenasta siemenet. Sekoita ainekset bataattien kanssa ja siirrä tarjoilukulhoon.
Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
Kuskustabbouleh
1,5 dl kuskusia
0,5 dl manteleita
0,5 dl kuivattuja aprikooseja
1 punasipuli marinoituna (ks. ohje alta)
1 granaattiomena
1 ruukku minttua
1 ruukku lehtipersiljaa
puolikkaan sitruunan mehu ja raastettu kuori
0,5 dl rusinoita
oliiviöljyä
suolaa
Marinoitu punasipuli (ohjeen marinoituun punasipuliin otin Kotilieden nettisivuilta)
1 iso punasipuli
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
muutama kokonainen mustapippuri
0,5 tl suolaa
1 dl öljyä
Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Laita kattilaan etikka, sokeri, pippurit ja suola. Kiehauta ja lisää sipulit joukkoon ja kiehauta vielä uudelleen. Anna sipulien jäähtyä ja lisää joukkoon öljy. Jäähdytä sipulit kunnolla ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Kypsennä kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoittele kypsä kuskus haarukalla irtonaiseksi ja siirrä isoon kulhoon.
Paahda manteleita kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne kevyesti ruskistuvat. Varo polttamasta! Pilko mantelit ja aprikoosit pienemmiksi. Irrota granaattiomenasta siemenet ja hienonna yrtit. Lisää kaikki ainekset kuskusin joukkoon. Lorauta joukkoon öljyä ja mausta suolalla.
Paahdetut za'atarporkkanat
500 g porkkanoita
4 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua oreganoa
2 rkl kuivattua minttua
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 rkl sumakkia (tai yhden sitruunan raastettu kuori)
suolaa
mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
Kuori porkkanat ja piko suupaloiksi. Levitä leivinpaperoidulle pellille. Sekoita mausteet ja öljy porkkanoihin. Paahda 220-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Paahdetut harissakukkakaalit
1 iso kukkakaali
2 rkl harissatahnaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Paloittele kukkakaali suupaloiksi. Sekoita harissatahna, oliiviöljy sekä mausteet keskenään. Kierittele kukkakaalipaloja maustetahnassa. Levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Käännä kukkakaalit kerran paiston aikana.
Dukkah-tuorejuusto
400 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5-1 dl dukkah-mausteseosta
Sekoita dukkah ja tuorejuusto keskenään ja vatkaa käsin tai surauta sauvasekoittimella tasaisesti sekaisin. Lorauta tarjoiluvaiheessa pinnalle hiukan oliiviöljyä.
- Pulla
En tosiaan tullut brunssiherkkuja nauttiessani ajatelleeksikaan, että kaikki ruokalajit olivat lihattomia. Erittäin herkullinen kattaus!
VastaaPoistaOlen nyt kaksi kertaa tehnyt siemennäkkäriä blogissa jaetulla ohjeella ja molemmilla kerroilla näkkäri on jäänyt sitkeäksi ja pohjasta hyvin öljyiseksi. Olen tunnollisesti lisännyt öljyä ohjeessa mainitun määrän, toisella kerralla tosin "silmämäärämitalla", ja jättänyt levyn ilmavasti "rapeutumaan" pitkäksi aikaa paistamisen jälkeen. Yritin jopa rapeuttaa näkkäriä paistamalla sitä lisää jälkikäteen, mikä auttoi hieman, mutta ei täysin. Mitähän teen väärin?
Kiitos, kiva kun maistui :)
VastaaPoistaNyt, kun otit tuon näkkäriongelman esiin, niin muistan tuskailleeni vähän saman jutun kanssa itsekin. Ihan ensimmäistä kertaa näkkäriä tehdessä (jolloin siis julkaisin näkkäripostauksen) homma hoitui loistavasti. Nyt näihin juhliin tein näkkäriä kahtena iltana ja itse taikina oli hyvin erilainen molemmilla kerroilla. Ensin se jäi paksuksi, jolloin ohueksi levittäminen oli haasteellista. Myös paistoaika venyi melkein tuplaksi, ennen kuin tulos oli omaan makuuni riittävän rapea. Toisella kertaa taikina puolestaan oli löysää, jolloin se rapeutui paljon nopeammin. Ainoa ero oli köyttämäni siemenet. En tarkalleen muista, mitä ja kuinka paljon käytin kummassakin satsissa, mutta yhteismäärä oli reseptin mukainen. Ehkä tämä on sitä leivonnan selittämätöntä (ja tosi ärsyttävää!) magiaa... Vinkkinä on siis pidentää tarvittaessa paistoaikaa rutkasti, kunnes levy on kovahko jo uunista poisottaessa. Sitten vielä rauhassa jäähdytys ritilän päällä, niin jospa se siitä! :)