perjantai 18. tammikuuta 2019

Schwarzwaldin kakku

Mini-Mallas on ehtinyt jo vuoden ikään ja äiti pääsi leipomaan yksivuotiskakun! Koska vielä ei tullut toiveita kauhakuormaajakakusta tai Ryhmä Hau -tortusta, sain vapaat kädet kokeilla jotain uutta. Leipomislistalla on tainnut jo vuosikaudet lymytä Schwarzwaldin kakku, tuo suklainen ja kirsikkainen herkku Keski-Euroopan suunnalta. En ole sitä koskaan syönyt edes kahvilassa, mutta ajatuksena se on kuulostanut kovin herkulliselta. Nyt oli hetki toteuttaa se.



Kakku olisi luontevaa tehdä kesällä, jolloin kirsikkasesongin aikana voi käyttää tuoreita kirsikoita. Toisaalta tuhti kakku on täydellinen valinta myös joulupöydän herkuksi, jolloin marjavalinnassa täytyy hyödyntää purkkiversioita. Älä missään nimessä tee tätä kakkua niistä englantilaiseen hedelmäkakkuun käytettävistä, sokeroiduista cocktail-kirsikoista! Oikea valinta kakkuun ovat hapankirsikat, joita löytyy hyvinvarustelluista ruokakaupoista, jos hyvin käy. Itse taisin löytää omani jo vuosi sitten Citymarketista ja jemmasin purkkia kaapin perällä sopivaa leivontahetkeä odotellen. Jos hapankirsikoita ei löydy, voit käyttää pelkkää kirsikkahilloa. Kakku ei ole silloin ihan yhtä autenttinen, mutta herkullinen (ja makea) silti.

Pohjan suhteen otin neuvoa Meillä kotona -sivuston ohjeesta, tehden muutaman muutoksen (jätin esimerkiksi mantelijauheen pois allergisten takia), mutta muutoin kakku syntyi omien mieltymyksieni pohjalta. Jätin kakun reunat kuorruttamatta saaden aikaan nakukakun. Toisaalta reunat eivät jääneet kovin tasaisen kauniiksi (mistä johtuen kuvaakaan ei ole napattu kuin päältä ;)), joten sinänsä reunoille olisi kannattanut ehkä laittaa kerros kermavaahtoa. 

Aito Schwarzwald koristellaan kirsikoilla ja suklaarouheella, mutta minä halusin leikitellä suklaakonvehdeilla sekä marengeilla. Hetki meni, ennen kuin kaivoin kameran esiin, minkä vuoksi osa koristeista alkoi jo sulaa. Mutta eipä sen väliä, sillä itse kakku oli superhyvää!


Schwarzwaldin kakku

Pohja:
200 g voita 
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 munaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja 
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 dl kevytmaitoa

Täyte:
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) ranskankermaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kirsikkahilloa
1 iso purkki (noin 350 g) hapankirsikoita 

Kostutus:
0,5 dl rommia
2 rkl vettä
1 rkl sokeria

Kuorrutus ja koristelu:
2 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
pieniä marenkeja
suklaakonvehteja
nonparelleja


Tee pohja. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia, kunnes keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna kakun jäähtyä kokonaan (mieluiten yön yli, jolloin leikkaaminen helpottuu) ja leikkaa sitten kolmeen osaan.

Yhdistä kostutusliemen ainekset ja kiehauta halutessasi alkoholi pois.

Tee täyte. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon ranskankerma ja sokerit. Valuta kirsikat liemestään ja pilko halutessasi pariin osaan.

Kokoa kakku. Kostuta alinta pohjalevyä, levitä päälle hilloa, kermatäytettä sekä kirsikoita. Tee toinen kerros samoin. Laita ylin kakkulevy päälle ja kostuta myös se. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Vatkaa kuorrutuskerma kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri joukkoon. Levitä vaahto kakun pinnalle ja koristele.
- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...