tiistai 8. tammikuuta 2019

Venäläinen ilta: pelmeneitä, luksussalaattia ja sharlotkaa

Teemaillallisten järjestäminen on etenkin Maltaan lempiharrastuksia tätä nykyä. Koska Mini-Mallas sitoo meidät entistä enemmän kotioloihin eikä ravintolaan ole niin helppo karata, on kätevää järjestää kekkerit kotona. Pieninkin mahdollinen tekosyy juhlia kannattaa hyödyntää!


Syy voi olla esimerkiksi äkillinen himo pelmeneitä kohtaan, kuten männäviikoilla kävi. Pelmenit veivät ajatukset tietysti itänaapuriin, ja kas: venäläinen ilta oli valmis! Saimme onneksemme ystäväpariskunnan houkuteltua juoneen mukaan, ja niin ovellemme saapui kettupuuhkaan ja karvalakkeihin sonnustautunut perhe :)



Pelmeneiden näpertäminen itse on täysin poissuljettu ajatus, joten kipaisimme pakastealtaan kautta. Sieltä löytyy suomalaisen Deliciest-firman erittäin maukkaita pelmeneitä muutamalla eri täytevaihtoehdolla lihasta kasvikseen. Ne ovat todellista pikaruokaa: keittoaika on viitisen minuuttia ja pelmenit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan. Keitinvesi kannattaa maustaa suolan lisäksi kokonaisilla pippureilla, laakerinlehdellä tai liemikuutiolla.

Deliciestillä on myös omaa smetanaa, joka on puolet vähemmän rasvaista normismetanaan verrattuna, pehmeää ja todella hyvää. Deliciest tekee myös yhteistyötä Ville Haapasalon kanssa, mikä näkyy firman suolakurkkupurkeissa. On Villen Rapsakkaa ja Lupsakkaa kurkkua; meillä on ollut vain tuota rapsakkaa versiota ja kovin hyviä nekin ovat olleet. 


Pelmeneiden, smetanan ja suolakurkkujen lisäksi katoimme pöytään hapankaalia valkosipulilla ja ilman sekä hunajaa, jota valeltiin kaiken ylle. Hieman ahkeroimme myös itse keittiössä tekemällä venäläisen luksussalaatin, Salat Olivierin. Ohjeen salaattiin nappasimme Valion sivuilta, mutta muokkasimme sitä omaan makuumme sopivaksi.


Jälkiruoaksi pyöräytin venäläisen omenakakku Sharlotkan, jonka juju on runsaassa määrässä omenaa. Mehevä torttu kumotaan jäähtyneenä ylösalaisin ja tarjotaan vaniljakastikkeen kera. Tortun alkuperäinen resepti on Soppa365:n sivuilta.


Salat Olivier
1 pieni pussi pakastekatkarapuja sulatettuna
150 g saunapalvirouhetta
2 suolakurkkua
15 cm pala kurkkua
1 ruukku Romaine-salaattia

Salaattikastike:
1 prk (200 g ) ranskankermaa
0,5 dl majoneesia
2 keitettyä kananmunaa hienonnettuna
1 rkl kapriksia
2 tl sinappia
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria

Aloita kastikkeesta. Sekoita ainekset sekaisin kulhossa ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Laita maustumaan jääkaappiin salaatin teon ajaksi.

Valuta sulatetut katkaravut siivilässä. Kuutioi suolakurkut ja tuorekurkku pieniksi kuutioiksi. Revi salaatti käsin pienemmiksi paloiksi.

Sekoita ainekset keskenään tarjoilukulhossa. Lisää kastike, sekoita kevyesti ja tarjoile heti.



Sharlotka-omenakakku
5 kpl Granny Smith -omenoita (tai vastaava määrä muita happamia omenoita; meillä Antonovkia)
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
tomusokeria

Tarjoiluun:
vaniljakastiketta

Voitele pyöreä kakkuvuoka tai irtopohjavuoka kevyesti öljyllä. Rutista leivinpaperiarkki, suorista auki ja asettele vuokaan. Öljy auttaa paperia tarttumaan vuoan pohjalle ja reunoille.

Kuori omenat, paloittele ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet vuokaan. Omenaviipaleita on riittävästi, kun ne täyttävät noin puolet vuoasta.

Vaahdota kananmunat ja sokerit kuohkeaksi. Lisää vehnäjauhot varovaisesti käännellen, ettei taikina lässähdä. Levitä taikina omenoiden päälle.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla ensin 20 minuuttia ja sitten keskitasolla 20-30 minuuttia. 

Kumoa jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja poista leivinpaperi. Sihtaa kakun pinnalle tomusokeria ja tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...