keskiviikko 31. elokuuta 2016

Mallassämpylät

Jos pidät saaristolaisleivästä, pidät varmasti myös mallassämpylöistä.


Kaljamaltaista, piimästä ja siirapista rakentuva perusta tuottaa tummanpuhuvia ja makean herkullisia sämpylöitä, jotka säilyvät mehevinä monta päivää. Sämpylöihin sopii myös hävikki-idea, sillä kotikaljan tekijät voivat upottaa näihin ylijäävän mallasmäskin; tällöin reseptissä voi hypätä kaljamaltaiden liottamisen yli ja siirtyä suoraan itse taikinan tekoon.

mallassämpylät sämpylät kaljamallas hävikkiviikko

Resepti on peräisin Laihian Maltaan sivuilta, josta löytyy myös muita reseptejä maltaisen maun faneille kaljakinuskista lähtien.

mallassämpylät sämpylät kaljamallas hävikkiviikko

Mallassämpylät

14 pientä sämpylää

3 dl kiehuvaa vettä
2 dl kaljamaltaita (tai 4 dl mallasmäskiä)
3 dl piimää
30 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
2,5 tl suolaa
1 dl siirappia
0,5 dl öljyä
2 dl graham- tai ruisjauhoja
4-5 dl hiivaleipäjauhoja

Kaada kiehuva vesi kaljamaltainen päälle ja anna liota 20-30 minuuttia. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää suola, siirappi ja grahamjauhot. Lisää hiivaleipäjauhoja, kunnes taikina on pehmeää. Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä.

Nostele taikinasta lusikalla nokareita pellille leivinpaperin päälle ja taputtele jauhotetuin käsin vähän litteämmiksi. Anna kohota vielä vartin verran ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

- Pulla

mallassämpylät sämpylät kaljamallas hävikkiviikko


2 kommenttia:

  1. Mallassämpylät on kyllä niin hyviä! Tajusin pari päivää sitten, etten ole aikoihin leiponut leipää tai sämpylöitä. Ennen niitä tuli tehtyä useamman kerran kuukaudessa, mutta nyt se touhu on vaan jäänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä! Näitä lukuunottamatta ei ole tullut tehtyä koko kesänä yhtään kotitekoista leipää. Sitten, kun siihen puuhaan ryhtyy, huomaa sen olevan sen verran mukavaa ja helppoa, että useamminkin voisi tehdä. Jos se taikinanvaivauskipinä taas pian iskisi :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...