lauantai 4. marraskuuta 2017

Uuniomenahillo

Omenavuosi ei ole ollut parhaimmillaan tänä syksynä, mutta talouteemme kulkeutui siitä huolimatta muutama kilo kirpsakoita omenoita säilöttäväksi. Koska pieni pakastin pullisteli jo kesän marjoja, oli luovuttava ajatuksesta tehdä vähäsokerista omenasosetta ja suunnattava katseet jääkaapissa säilyvään omenahilloon.uuniomenahillo omena hillo säilöntä resepti mallaspullaKuten jo aiemmin kirjoitin, uusi ruokakirja Gastronaatti2 on ollut kovassa käytössä heti ilmestymisestään saakka. Sen sivuilta löysin niin näppärän kuuloisen uuniomenahillon ohjeen, etten enää edes vilkaissut tavalliseen kattilassa hellalla keitettävään versioon päin. Uuniomenahillo nimittäin syntyy kuin itsestään uunissa isossa kattilassa, ilman hämmentämistä ja sormille roiskahtelevaa tulikuumaa hilloa. Tällaiset ohjeet ovat kuin luotuja minulle!

Kuinka siis hoitaa itselleen kaunis rivistö omenahillopurkkeja talven varalle kuin Muumimamma konsanaan? Kasaa eteesi 2,5 kiloa omenoita (mitä happamampia, sitä parempi), kilon pussi hillosokeria ja ruokalusikallinen kanelia. Halkaise omenat, älä kuori! Kuoriminen on turhaa puuhaa, sillä ne kyllä hajoavat uunin lämmössä ja bonuksena saat kaikki hyvät ravintoaineet mukaan, jotka majailevat juuri kuoren alla. Poista siemenkodat ja laita kaikki omenat isoon kattilaan. Kaada perään pussillinen hillosokeria sekä kaneli. Sekoita ja laita ilman kantta 150-asteiseen uuniin vähintään kahdeksi tunniksi. Kolmekaan ei haittaa. Sekoita muutaman kerran valmistumisen aikana.

uuniomenahillo omena hillo säilöntä resepti mallaspulla

Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut mainittu omenoiden soseuttamista kypsennyksen jälkeen, mutta ainakin itselläni hillo olisi ollut kovin sattumaista ilman sauvasekoittimella surautusta. Sileän hillon aikaansaamiseksi ja mahdollisten kuorien hienontamiseksi kannattaa siis soseuttaa hillo huolellisesti.

Kuuma hillo purkitetaan joko uunissa kuumennettuihin tai kattilassa keitettyihin lasipurkkeihin, suljetaan saman tien ja laitetaan jääkaappiin säilöön. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi puuron tai jogurtin joukkoon sekä lettujen ja pannukakun kera.


Uuniomenahillo
2,5 kg (happamia) omenoita
1 kg hillosokeria
1 rkl kanelia

Halkaise kuorimattomat omenat, poista siemenkota ja pilko suoraan isoon kattilaan. Lisää hillosokeri sekä kaneli ja sekoita. Laita kattila ilman kantta 150-asteiseen uuniin vähintään kahdeksi tunniksi. Sekoita muutaman kerran pohjia myöten kypsennyksen aikana. Soseuta hillo lopuksi sauvasekoittimella.

Kuumenna lasipurkit uunissa tai keitä niitä kymmenen minuuttia kattilassa. Kiehauta myös purkkien kannet. Purkita kuuma hillo kuumiin purkkeihin piripintaan. Sulje purkit heti ja anna jäähtyä pöydällä. Laita purkit sitten jääkaappiin. Tarkista seuraavana päivänä, että kannen keskusta on painunut alas. Tällöin hillo säilyy pitkään. Jos kansi ei jostain syystä olisi painunut alas, kannattaa hillojen käyttö aloittaa näistä purkeista.

uuniomenahillo omena hillo säilöntä resepti mallaspulla

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...