* Yhteistyössä KitchenTime
Muistanet juhlapuheeni kuivakakuille ja sille, kuinka toivon niille niiden ansaitsemaa arvonnousua?
Aromikkaan ahvenanmaalaisen maustekakun ja tuhdin englantilaisen hedelmäkakun jälkeen on sopiva hetki tälle keveän raikkaalle kakulle, joka sopii mainiosti kevääseen ja sitä myöten myös pääsiäispöytään. Sitruunakakku on mehevä ja kullankeltainen, ja sitruunan maku puskee esiin juuri oikealla volyymilla.
Jotta kakku ei olisi ihan peruskauraa, ujutin sen sisälle vauhtiraidan! Sitruunatahnasta ja tuorejuustosta syntyvä sisus on täyteläinen, ja pienestäkin raidasta saa herkulliset lisäpuraisut.
Jotta kakku säilyisi mehevänä, muista kääriä se tiiviiseen muovipussiin ja säilyttää jääkaapissa. Kakku on parhaimmillaan 1-2 päivää leipomisesta ja sen voi hyvin myös pakastaa.
Yksi kuivakakkuleivonnan hyvistä puolista on kauniit vuoat, joilla kakusta saa helposti erinäköisen. Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta valita ruotsalaisen leivonta- ja keittiötarvikkeita myyvästä KitchenTime-verkkokaupasta jokin tuote, päädyin selaamaan (ja haluamaan aivan liikaa!) eri kategorioita moneksi hetkeksi. Lopulta päädyin tähän räiskyvänpunaiseen kierrevuokaan, jolla saa taiottua superkauniin, vanhan ajan kuivakakun.
Kevyt vuoka vetää yli kahden litran taikinan, mutta pienempikin annos onnistuu hyvin. Metallinen vuoka kannattaa voidella ja jauhottaa huolella; oman kakkuni sisärenkaan puoleinen reuna hiukan repesi kumoamisessa, mutta mitäpä ei tomusokerilla saisi peitettyä?
Kakkuvuokien laajan valikoiman löydät heidän verkkosivuiltaan ja toimitus kotiin onnistui parissa päivässä, jos äkillinen leivontahimo tällaisella klassisen kauniilla vuoalla yllättää. :)
Sitruunakakku
Taikina:
200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljajauhetta
1 sitruunan kuori ja mehu
Täyteraita:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sitruunatahnaa
1 keltuainen
Vuokaan:
nokare voita
korppujauhoja
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää joukkoon, samoin kuin sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu.
Voitele vuoka voilla ja jauhota hyvin korppujauhoilla. Kopista ylimääräiset jauhot pois ja lusikoi puolet taikinasta vuokaan.
Tee täyte yhdistämällä tuorejuusto, sitruunatahna sekä keltuainen keskenään. Laita täytenokareita vieri viereen tasaisesti vuokaan ja peitä lopulla taikinalla.
Paista 175-asteisen uunin alatasolla 50-60 minuuttia. Testaa pitkällä tikulla, onko kakku kypsä: kun tikkuun ei enää jää raakaa taikinaa, kakku on kypsä. Odota muutama minuutti ja kumoa kakku puhtaalle alustalle.
Koristele tomusokerilla.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti