tiistai 7. maaliskuuta 2017

Sipulipiirakka rukiisella pohjalla

Suolaisten piirakoiden kavalkadi täydentyy nopealla sipulipiirakalla, joka tehdään rukiiseen hiivataikinapohjaan. Ajattelin ensin nimetä piirakan ranskalaiseksi sipulitortuksi, mutta tumma ruispohja taitaisi jo ajatuksena saada ranskalaismatamit vetämään jauhopölyt henkitorveensa.


sipulipiirakka rukiisella pohjalla sipuli piirakka ruis



Suomalainen sipulipiirakka se olkoon siis. Pohja todellakin saa muhkean olomuotonsa hiivasta ja jauhoina käytetään ruisjauhoja sekä vehnäjauhoja. Jos haluat, voit korvata vehnäjauhot grahamjauhoilla, jolloin olemus on vielä astetta tummempi ja kuitupitoisempi. Taikina kannattaa jättää löysäksi, jotta kypsä piirakka on reunoiltaankin pehmeä ja kuohkea.

sipulipiirakka rukiisella pohjalla sipuli piirakka ruis

Täytteeksi viipaloidaan neljä kunnon sipulia, jotka kuullotetaan rauhassa pehmeiksi voissa. Kerman sijaan täytteeseen tulee tuorejuustoa, jonka voi valita lempimakunsa mukaan. Minulla oli kaapissa kylmäsavulohen makuinen tuorejuusto, joka sopi hyvin sipulien kanssa yksiin. Voisin kuvitella myös esimerkiksi yrtti- tai ruohosipulivaihtoehtojen käyvän piirakkaan.

sipulipiirakka rukiisella pohjalla sipuli piirakka ruis

Kannattaa katsastaa myös muut suolaiset piirakkaohjeemme:

sipulipiirakka rukiisella pohjalla sipuli piirakka ruis

Sipulipiirakka rukiisella pohjalla

Pohja:
1,5 dl vettä
1,5 tl kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
2-3 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte:
4 isoa sipulia
nokare voita paistamiseen
suolaa ja pippuria
1 tl timjamia
1 rkl hunajaa
1 prk (200 g) maustettua tuorejuustoa, esim. kylmäsavulohi tai ruohosipuli
0,5 dl maitoa
2 kananmunaa

Lämmitä vesi kädenlämpöä lämpimämmäksi, noin +42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään ruisjauhoja ja lisää nesteeseen. Lisää suola ja loput ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan, joka irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi öljy. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

Tee pohjan kohotessa täyte. Kuori sipulit, puolita ja leikkaa puolirenkaiksi. Sulata voi pannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi. Mausta suolalla, pippurilla, timjamilla ja hunajalla.

Sekoita kulhossa tuorejuusto, maito ja kananmunat tasaiseksi. Lisää sipuleiden joukkoon.

Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Lusikoi täyte pohjan päälle. Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ruskistuneet kevyesti.

sipulipiirakka rukiisella pohjalla sipuli piirakka ruis

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...