torstai 2. helmikuuta 2017

Runebergin mehevin kakku

Hyvän Runebergin tortun tunnusmerkit löytyvät kolmesta M:stä: mehevyys, mehukkuus ja vahva mantelisuus. Nämä kaikki löytyvät luottoreseptistäni, jolla leivoin tällä kertaa pitkulaisen Runebergin kakun.


Runebergin kakku mallaspulla leivonta

Mehevyyden ja mehukkuuden takaa kaksi asiaa: taikinaan lusikoitu omenasose sekä kostutusliemi. Kypsä kakku valellaan anteliaasti manteliliköörillä, jota lämmin leivonnainen imee kuin pesusieni. 

Runebergin kakku mallaspulla leivonta

Tasaisen kostumisen takaa pitkällä cocktailtikulla kakun pintaan tökityt reiät, joita pitkin liemi valuu kakun joka kulmaan. Rumat reiät eivät tarjoiltaessa kuitenkaan näy, sillä kakku kiepsautetaan ylösalaisin kuorrutusta varten.

Runebergin kakku mallaspulla leivonta

Taikinaan tulevat mantelit sekä piparkakut kannattaa rouhia suurpiirteisen karkeasti, jolloin hampaissa rouskuu mukavasti kakkua syödessä. Kakun kannattaa antaa myös jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta, jotteivät valkoiset raidat sula, kuten minulla ;)

Herkullista Runebergia!

Runebergin kakku mallaspulla leivonta

Runebergin kakku
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
0,75 dl mantelirouhetta
1,5 dl piparkakkumuruja
1,5 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl omenasosetta
0,5 dl maitoa

Kostutusliemi:
1 dl vettä
1 rkl sokeria
3 rkl mantelilikööriä

Koristelu:
1,5 dl vadelmamarmeladia
1 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita voivaahtoon. Lisää lopuksi omenasose ja maito.

Voitele suorakulmainen leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 20-30 minuuttia. Testaa välillä tikulla, onko kakku kypsä. Peitä vuoka tarvittaessa foliolla, jos pinta ruskistuu liikaa. 

Tee kostutusliemi kiehauttamalla vesi ja sokeri, jotta sokeri liukenee. Lisää mantelilikööri (ja kiehauta uudelleen, jos haluat alkoholin pois). Pistele kypsän, lämpimän kakun pintaan cocktailtikulla pieniä reikiä ja kaada kostutusliemi tasaisesti kakun päälle. Anna nesteen imeytyä ja kakun jäähtyä vuoassaan rauhassa ja kumoa se sitten tarjoiluvadille.

Levitä jäähtyneen kakun päälle vadelmamarmeladi. Yhdistä tomusokeri ja sitruunamehu. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat sopivan koostumuksen. Lusikoi kuorrute pieneen muovipussiin, leikkaan kulmaan reikä ja pursota raidat kakun pinnalle.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...