keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Uunitomaattipasta

Yksi viime kesän parhaista ruokalöydöistäni oli uunitomaattien nerokkaan yksinkertainen resepti, josta kirjoitin minttuisen varhaisperunasalaatin yhteydessä. Kypsät tomaatit saunotetaan yön yli matalassa lämmössä, jolloin niiden maku tiivistyy täydelliseksi. Uunitomaatteja voi herkutella sellaisenaan, heittää salaatin joukkoon tai laittaa pastaan, kuten tällä kertaa.


uunitomaattipasta mallaspulla tomaatti pasta

Paitsi ettei nyt ole kesä. Eikä tomaattien sesonki varsinkaan. Älä siis yritä tehdä tätä niistä kalpeista, raaoista ja kalliista tomaateista, joita kauppojen laareissa tällä hetkellä majailee. Jos kuitenkin satut löytämään edullisia, jo pehmeneviä punaisia tomaatteja, voit harkita, josko teet kuten minä ja kokeilet uunitomaattien valmistusta pakkaskeleilläkin.

uunitomaattipasta mallaspulla tomaatti pasta

Jos hyvin käy, saat lähes yhtä hyviä tomaatteja aikaan kuin kesällä. Joka tapauksessa huonommatkin tomaatit saavat uunissa runsaasti lisää makua ja ne toimivat hyvin tavallisen voileivänkin päällä.

Tomaattipastan, kuten myös uunitomaattien, innoittajana toimi Gastronaatti-kirja. Vähensin himpun verran alkuperäisen reseptin voin määrää, lisäsin yhden sipulin ja vaihdoin tuoreen timjamin paremman puutteessa kuivattuun.

uunitomaattipasta mallaspulla tomaatti pasta

Koska tomaattien lisäksi tämän ruoan jujuna on pasta paljaimmillaan, valitse ruokaan hyvä, laadukas tuote. Hyvän pastan tunnistaa monesti kalliimmasta hinnasta eli 10 makaronipussia eurolla -tuote ei välttämättä ole paras valinta tähän. Muista myös maustaa pastan keitinvesi merivesimäiseksi eli reilusti suolatuksi, jotta pasta saa makua.

uunitomaattipasta mallaspulla tomaatti pasta

Uunitomaatit
2 kg kypsiä tomaatteja
oliiviöljyä
muutama tuore timjamin oksa / 1 tl kuivattua timjamia
suolaa ja sokeria

Uunitomaattipasta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
50 g voita
1 tl timjamia
rouhaisu mustapippuria
10 uunitomaattia
1 dl parmesaania raastettuna

pennepastaa
suolaa keitinveteen

Aloita uunitomaattien valmistus edellisenä iltana. Huuhdo tomaatit ja kuivaa. Halkaise kannan kohdalta ja poista kanta veitsellä. Nosta tomaatit pellille leikkuupinta ylöspäin vieri viereen, yhteen tasoon. Laita tarvittaessa tomaatit kahdelle eri pellille.

Pirskota päälle kevyesti öljyä ja ripottele päälle suolaa ja sokeria. Lisää myös timjami. Laita pelti 100-asteiseen uuniin ja anna olla yön yli. Pidä uuninluukun välissä kauhaa, jotta kosteus pääsee haihtumaan pois.
Seuraavana päivänä kuumenna pastan keittovesi kiehuvaksi ja mausta reilusti suolalla. Lisää pasta kiehuvaan veteen ja keitä al denteksi eli juuri ja juuri kypsäksi.

Tee sillä välin kastike. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Sulata voi isolla pannulla ja kuullota sipuleita hetki. Mausta timjamilla ja mustapippurilla. Revi tomaatit pariin osaan ja lisää pannulle.

Valuta pasta ja ota puolisen desiä keitinvettä talteen. Kaada keitetty pasta pannulle kastikkeen joukkoon ja pyöräytä sekaisin. Lisää keitinvettä tarvittaessa tilkka joukkoon. Tarjoa heti parmesaanin kanssa.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...