perjantai 27. marraskuuta 2015

Mallaspullan katuruokaeväät: Muffuletta New Orleansista

Kolme vuotta sitten viettäessämme viikon New Orleansissa tutustuimme paikalliseen, Suomessa tuntemattomaan leipäerikoisuuteen, muffulettaan. Muffuletta on alkujaan italialaisten siirtolaisten New Orleansiin tuoma pyöreä, täytetty leipä, joka sisältää paljon Italiaan viittaavia aineksia, kuten erilaisia kinkkuja ja salameja, mozzarellaa, provolone-juustoa, oreganoa ja valkosipulia sekä tärkeimpänä marinoitua oliivisalaattia. Laadukkaista vihreistä ja mustista kalamata-oliiveista, kapriksista, marinoiduista paprikoista sekä pikkelöidyistä kasviksista tehty öljyinen seos maustaa leivän ja antaa sille sen erityisen, olennaisen maun. Muffuletta maistuu suussa yhtä hyvältä niin puhuttuna kuin syötynäkin.


muffuletta leipä katuruoka streetfood new orleans

Muffulettan leipänä käytetään siis pyöreää, maalaisleivän tyyppistä leipää, jonka kuori on rapea ja sisus pehmeä. Leipä halkaistaan vaakatasossa ja tarjoilua varten se voidaan puolittaa tai leikata neljäsosiin. Parhaan lopputuloksen saa, jos oliivisalaatin, leikkeleet ja juuston laittaa leivän sisään edellispäivänä ennen tarjoilua ja antaa leivän vetäytyä kelmuun käärittynä.

Kun etsimme oliivisalaatin ohjetta netistä, törmäsimme giardiniera-nimiseen säilykkeeseen. Tämä säilyke on ilmeisen tunnettu Amerikassa ja sisältää pikkelöityjä porkkanoita, kukkakaalia ja selleriä. Täysin vastaavaa ei taida Suomesta löytyä, mutta bongasimme lähikaupan venäläisruoan osastolta pikkelöidyn vihannessalaatin isossa lasipurkissa ja otimme sen mukaan. Purkki sisälsi mm. porkkanaa, paprikaa, sipulia ja vihreää tomaattia etikkaisessa liemessä, joten sopi hyvin giardinieran korvikkeeksi.

muffuletta leipä katuruoka streetfood new orleans

Usein käytetyissä ohjeissa mainitaan myös, että satsiin voi lisätä noin puoli desiä paahdettuja, punaisia paprikoita ja kaksi ruokalusikallista persiljan lehtiä, mutta tällä kertaa päätimme jättää ne pois.

Ja millainen leipä tästä sitten tuli? Fantastinen! Jo pelkkä oliivisalaatin tuoksu huumasi, ja maku puskee läpi kuin bernhardilainen lumimyrskyssä. Kun salaatin antoi imeytyä leipään ja sisään laittoi paksun kerroksen täytteitä, tuloksena oli hurjan hyvä Muffuletta. Eikä yhtään ylisanaa ollut tässä mukana.


Oliivisalaatti 
1 dl mustia Kalamata-oliiveja 
1 dl vihreitä oliiveja 
1 rkl kapriksia 
1 hienonnettu valkosipulin kynsi 
2 dl pikkelöityjä vihanneksia 
3 rkl oliiviöljyä 
1 rkl punaviinietikkaa 

Laita oliivit, kaprikset, hienonnettu valkosipulin kynsi ja pikkelöidyt vihannekset (tehosekoittimen) kulhoon ja pyöräytä satsia sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää oliiviöljy ja punaviinietikka, sekoita ja laita jääkaappiin lepäämään yön yli. 


Muffuletta 
1 leipä (kauraleipä, maalaisleipä tai muu vastaava limppu; ei ruisleipää, ellet halua olla yltiöisänmaallinen ja kärsiä seurauksista) 
200 g kinkkusiivuja 
150 g meetvurstia 
150 g juustoa viipaleina (sellaista, joka vielä maistuu kaiken lihan ja oliivisalaatin keskeltä) 
100 g mozzarellaa (mikäli mieli tekee, minun teki) 
oliivisalaattia 

Leikkaa leipä keskeltä kahtia. Siis poikittaisessa suunnassa, ei pystysuunnassa, niin kuin normaalisti viipalointia varten. Voit kaivertaa hieman molempia puolia, jotta saat täytteet mahtumaan (tässä vaiheessa ruislimpun valinneita saattaa hieman jo harmittaa). 

Levitä alapuolelle puolet oliivisalaatista (muista käyttää myös salaatissa olevaa nestettä, joka imeytyy mukavasti leipään) ja peitä kerros kinkkusiivuilla sekä meetvurstilla ja laita päälle juustoviipaleita. 

Todennäköisesti sinulla on vielä täytteitä jäljellä, joten ei muuta kuin toinen kerros kinkkua ja meetvurstia päälle. Tähän väliin voit laittaa myös mozzarellaviipaleita ja vielä hieman juustoa sekä päälle loput oliivisalaatista. Laita leivän kansipuoli päälle, tarjoile heti tai vaihtoehtoisesti kääräise tiukasti kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi. 

Leikkaa leipä neljään tai kahdeksaan osaan ja nauti! 


Lopuksi vielä kuva aidosta Muffulettasta, jota mutustelimme Bourbon Streetin varrella. Kuva aliarvioi leivän ja erityisesti leikkelekasan paksuutta; Pulla jaksoi syödä tästä korkeintaan puolet.

muffuletta leipä katuruoka streetfood new orleans

muffuletta leipä katuruoka streetfood new orleans

- Mallas ja Pulla

2 kommenttia:

  1. Wow, what an amazing bread! I ate it once in NO, so great to have its recipe now. Thanks guys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No problem! It really is amazingly good bread, so let's enjoy it :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...