Käpykakku on herkullinen yhdistelmä marsipaania, kahvin makuista tuhtia voikreemiä sekä makeaa hilloa, eikä hauska ulkonäkökään ole pahitteeksi. Harmillisen vähän sitä on kuitenkin kahviloissa saatavilla, joten olen haaveillut sen teosta jo monta vuotta. Suurimman esteen on aiheuttanut pelko siitä, saako kakusta millään tavalla kävyn näköistä, sillä käsillä näprääminen ei ole minulle luontaista. Makuhan varmasti olisi joka tapauksessa hyvä, mutta epämääräinen, ruskea kakkukasa ei olisi houkutteleva näky kahvipöydässä.
Kuten jo aiemminkin, bloginpito on antanut uutta intoa tarttua niihin häränsarviin, ja isänpäivän kunniaksi päätin yrittää käpyisää torttua. Löysin avuksi ohjeita netistä ja erityisesti hyödyin Silkosta rukiiseen -blogin seikkaperäisestä ohjeesta kuvien kera. Muutamia omia muutoksia tein ohjeeseen sekä tekovaiheisiin, joten alla on ohje minun tapaani. Lievää näpertelyä kakku vaatii etenkin kävyksi muotoilun vaiheessa sekä suomujen leikkaamisessa, mutta myönnän olevani tyytyväinen lopputulokseen ulkonäön suhteen. Maku selviää sitten huomenna, kun päivänsankari pääsee korkkaamaan kakun.
Hyvää isänpäivää!
Käpykakku
Kakkupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden joukkoon ja sekoita varovasti.
Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes tikkuun ei enää tartu taikinaan. Anna jäähtyä hetki vuoassa, kumoa ja laita kakkuvuoka vielä kakun päälle jäähtymisen ajaksi; näin kakku pysyy mehevämpänä.
Kostutus:
0,5 dl sokeria
2 dl vettä
3 rkl rommia
Kiehauta sokeri-vesi ja keitä, kunnes sokeri on liuennut. Lisää rommi. Voit halutessasi kiehauttaa seoksen vielä rommin lisäyksen jälkeen, jolloin alkoholi haihtuu pois.
Kahvikreemi:
175 g voita
6 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl vahvaa kahvia
Keitä vahva kahvi (1,5 kahvimittaa kuppia kohden). Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja lisää vaniljasokeri sekä tomusokeri erissä. Lisää lopuksi jäähtynyt kahvi.
Täyte:
1 prk vadelmahilloa
puolet kahvikreemistä + 200 g maustamatonta tuorejuustoa
Ota puolet kahvikreemistä toiseen kulhoon ja sekoita siihen tuorejuusto.
Kuorrute:
375 g marsipaania
3 rkl kaakaojauhetta
tomusokeria koristeeksi
Vaivaa marsipaania ja kaakaojauhetta yhteen työtasolla niin kauan, että marsipaani värjäytyy kauttaaltaan tasaisen ruskeaksi.
Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta levy ja levitä kreemiä sekä vadelmahilloa päälle. Täytä kakku näin. Kostuta myös päällyslevyä. Peitä kakku ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.
Seuraavana päivänä leikkaa kakun sivuilta palat irti siten, että kakusta tulee kävynmallinen. Nosta ylimääräiset palat kakun päälle ja muotoile kakkua siten, että siihen muodostuu kupera, toiseen päähän kapeneva kävyn muoto. Levitä puolet kahvikreemistä kakun ympärille tasaisesti.
Kauli värjätty marsipaani tomusokeroidulla alustalla parin millin paksuiseksi levyksi ja nosta kaulimen avulla kakun päälle.
Painele marsipaani tasaisesti kiinni kakkuun, suorista vekit ja leikkaa ylimenevä osa pois kakun sivuilta.
Tee kävyn suomut saksilla siten, että viet sakset vaakasuorassa kakun pintaan ja leikkaat varovasti suomun auki.
Koristele lopuksi tomusokerilla.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti