maanantai 28. toukokuuta 2018

Kinuskiset stout-kuppikakut

Viime keväänä kävimme toistamiseen What's Cooking Helsinki -tapahtumassa Teurastamolla hakemassa inspiraatiota tuleviin resepteihin ja tutustumassa muihin bloggareihin. Monikin asia jäi hommasta käteen, mutta kaikkein parhaiten halu tehdä Ugolinon Herkut -blogin pitäjän Erica Sterrantinon mainioita kinuski-cupstoutcakeja. Mikäli jo leivonnaisen nimessä esiintyy kolme mainiota elementtiä, kinuski, cupcaket ja olut, eivät ne voi olla huonoja. Muistan tapahtumasta lähtiessäni miettineeni, että näitä pitää kyllä kokeilla itsekin.


kinuski-stout cupcaket kuppikakut mallaspulla

Eikä aikaakaan, kun jo heti 364 päivän päästä käsissä olikin kulhot, kapustat ja tarvikkeet, jotta toimeen saattoi ryhtyä. Mallaspullassa ei suotta hätiköidä kokeilujen suhteen, vaan fundeerataan ensin kunnolla.

Leivokset onnistuivat yli odotusten ja jopa silloin tällöin olutkriittinen Pullakin popsi näitä ilossa suin. Stout leikkasi kuppikakuissa usein hieman liian vahvasti esiintyvää makeutta juuri sopivasti ja toi mukavan, mutta ei liian vahvan makulisän tuotokseen mukaan. Näitä tullaan kyllä tekemään useammankin kerran!

kinuski-stout cupcaket kuppikakut mallaspulla

Kinuskiset stout-kuppikakut

12 kpl

Muffinssit
2 dl stouttia (me käytimme Murphy'sia, mutta mikä vaan stout, jossa on riittävästi suklaisuutta ja kahvisuutta kelpaa)
115 g jauhoja
165 g muscovadosokeria
115 g pehmeää voita
2 kananmunaa
50 g kaakaota
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

Kinuski
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl muscovadosokeria

Kuorrutus
200 g tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
1 dl kinuskia
2 rkl stouttia

Vatkaa pehmeä voi ja muscovadosokeri. Lisää kananmunat yksitellen voi-muscovadovaahtoon hyvin sekoittaen.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoja siivilän läpi vähän kerrallaan vaahtoon vuorotellen oluen kanssa. Vatkaa, kunnes taikinan koostumus on sileä ja pinta kiiltävä.

Laita muffinssipellin koloihin paperivuoat tai voitele kolot hyvin. Jaa taikina vuokiin ja paista uunissa 180 asteessa noin 25 minuuttia. Testaa paiston jälkeen kypsyys hammastikulla ja anna jäähtyä rauhassa.

Valmista kinuski. Sekoita kattilassa sokerit ja kerma ja anna seoksen kiehua välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Kinuski on valmis, kun sen tippa ei hajoa tiputettaessa kylmään veteen. Anna kinuskin jäähtyä hetki.

Tee muffinsseihin pikkulusikalla kaiverrus ja lusikoi kinuskia koloihin. Muista kuitenkin säästää desi kinuskia kuorrutusta varten.

Valmista kuorrutus. Vatkaa vispikerma ja vaniljakreemijauhe kovaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, kinuski ja stout ja sekoita vielä. Siirrä seos pursotinpussiin ja pursota kaunis koristelu kuppikakun päälle.

Voit vielä toki koristella tuotokset oman tyylin mukaan.

kinuski-stout cupcaket kuppikakut mallaspulla


- Mallas

perjantai 18. toukokuuta 2018

Misolohi & broccoliini-belugalinssisalaatti

Misoa mä metsästän! Japanilaisen keittiön perusraaka-aineen, mison, löytäminen Jyväskylästä osoittautui aikaavieväksi touhuksi, kun käynnit eritason ruokakaupoissa tuottivat kerta toisensa jälkeen vesiperän. Lopulta löysin viimeisen purkillisen Seppälän Citymarketin yhteydessä toimivasta aasialaisen ruoan erikoiskaupasta.

misolohi broccoliini-belugalinssisalaatti mallaspulla


Misotahna valmistetaan käyneistä soijapavuista ja siitä löytyy runsaasti sitä viidettä perusmakua, umamia. Mison suosio on ollut viime vuodet vahvassa nousussa, minkä takia minäkin sitä ryhdyin metsästämään. Miso sopii marinadeihin, pöytämausteeksi, dippeihin ja keittoihin, myös muihin kuin tutuimpaan ramen-keittoon. Luinpa lehdestä vinkin laittaa misotahnaa myös aamupuuron silmäksi!



Mison vahvuus vaihtelee; tyypillisesti maku on sitä vahvempi, mitä tummempaa tahna on. Löytämäni miso oli hyvin tummanruskeaa, mutta valmiin ruoan maku ei ollut silti liian tuhti. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla, miten miso taipuu omaan ruoanlaittoon ja makumieltymyksiin.

misolohi broccoliini-belugalinssisalaatti mallaspulla

Ensimmäisenä kokeilin misoa loheen, jonka ohjeen otin Glorian Ruoka & Viini -lehden numerosta 1/2018. Sen kumppaniksi valmistin kolmen raaka-aineen salaatin broccoliinista eli varsiparsakaalista, belugalinsseistä ja kesäkurpitsasta. Maustoin linssit melko vahvasti muun muassa kanelilla ja juustokuminalla. Voit myös maustaa ne pelkästään suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

Lohi kannattaa paistaa vain pikaisesti kuumalla pannulla niin, että sisus jää punertavaksi ja aivan hitusen raa'aksi. Näin se on mehukkainta. Kannattaa myös vilkaista vanha ohjeemme täydelliseen uuniloheen täältä! Siinä käytetään apuvälineenä paistolämpömittaria, mutta pannukypsennyksessä voit käyttää myös omia silmiäsi. Älä siis anna kypsyyden "nousta" lohen pintaa pitkin koko matkalta, vaan nosta kala pois pannulta, kun matkaa on vielä hitusen jäljellä.


Misolohi
400 g lohifileetä
1 valkosipulinkynsi
0,5 rkl inkivääriä raastettuna
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl fariinisokeria
1 rkl soijakastiketta
0,5 rkl misotahnaa
ripaus suolaa
Yhdistä marinadin aineet keskenään. Leikkaa lohi annospaloiksi ja laita marinadin sekaan joko kulhoon tai pakastepussiin. Anna marinoitua kylmässä vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli.

Nosta lohifileet marinadista ja pyyhi liika marinadi pois. Paista öljyssä pannulla juuri ja juuri kypsäksi. 

Broccoliini-belugalinssisalaatti
1 pss broccoliineja
1 dl belugalinssejä
1 kesäkurpitsa
1 sitruunan mehu ja kuori
0,5 tl kanelia
0,5 tl juustokuminaa
ripaus savupaprikajauhetta
ripaus suolaa ja mustapippuria

Huuhdo linssit ja kaada kattilaan. Lisää vettä ja keitä juuri kypsiksi eli noin 20 minuuttia. Varo ylikypsentämästä, jotta linssit eivät hajoa. 

Huuhdo broccoliinit ja lisää papujen päälle kypsymään, kun papujen keittoaikaa on jäljellä kolmisen minuuttia. Valuta vesi pois. Mausta linssit ja broccoliinit sitruunan mehulla ja kuorella, suolalla ja pippurilla.

Viipaloi kesäkurpitsa vajaan sentin pakuisiksi viipaleiksi ja paista öljyssä pannulla rapean kypsiksi. Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla.

misolohi broccoliini-belugalinssisalaatti mallaspulla
- Pulla

lauantai 12. toukokuuta 2018

Parsa-kantarellipiirakka

Oho! Mallaspullan sivuilta ei löytynyt yhtään parsapiirakan ohjetta, kun tarkistin tilanteen ensimmäisten vihreiden punttien saavuttua lähikauppaamme. (Pikainen parsapastan resepti sen sijaan löytyy tästä).

parsa-kantarellipiirakka mallaspulla

Tilanne korjaantuu nyt kertaheitolla tällä parsa-kantarellipiirakalla. Tavallisen, suolaisen piirakkapohjan päälle kasataan nopeasti pannulla paistettuja parsoja, kantarelleja sekä savukinkkua. Vahva juustoraaste kruunaa komeuden, joka kelpaa hyvin juhlapöytään, mutta sopii myös arki-illan herkuksi salaatin kera.

parsa-kantarellipiirakka mallaspulla

Parsa-kantarellipiirakka

Pohjataikina:
150 g voita
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 rkl vettä

Täyte:
1 puntti vihreää parsaa
1 rkl öljyä paistamiseen
2 dl esikäsiteltyjä, kiehautettuja kantarelleja (1 litra tuoreita)
2 dl savukinkkua
2 dl kermaa
1 dl maitoa
3 munaa
mustapippuria ja suolaa
1,5 dl vahvaa juustoraastetta

Tee pohjataikina. Vaahdota pehmeä voi ja lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää vesi ja painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Pese parsat ja poista puumainen osuus. Kuori ohuelti ja katkaise kahteen osaan. Paista parsoja kuumassa öljyssä muutaman minuutin ajan, kunnes ne hiukan pehmenevät. Nosta sivuun jäähtymään.

Sekoita kerma, maito, munat ja mausteet keskenään. Lisää joukkoon kantarellit ja hienonnettu savukinkku. Kaada täyte pohjan päälle. Asettele pinnalle parsat ja ripottele päälle juustoraastetta.

Paista 200-asteisen uunin alatasolla 30-40 minuuttia, kunnes reunat ovat ruskistuneet ja täyte hyytynyt.

parsa-kantarellipiirakka mallaspulla

- Pulla

sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Kikherne-halloumipihvit

Mini-Maltaan tulon myötä olen hurahtanut Samasta padasta -ruokakirjaan, jossa kantavana ideana on tehdä sellaista ruokaa, jota koko perhe, vauvasta alkaen, voi syödä yhdessä. Ei siis pelkkää kasvisten soseuttelua, vaan samaa maukasta ruokaa myös pikkunatiaiselle alusta pitäen. Ne ainekset, joita vauva ei voi ensimmäisenä vuotenaan syödä, lisätään aikuisten ruokaan sen jälkeen, kun muksun annos on otettu erilleen. Äärimmäisen nerokas idea, mutta niin yksinkertainen! Kirjan ohjeet myös valmistuvat nopeasti, annoskoot ovat runsaita, jotta myös seuraavalle päivälle riittää safkaa ja mikä tärkeintä, ohjeilla valmistat itsellesi sekä koko perheelle oikeasti hyvää ruokaa.

kikherne-halloumipihvit mallaspulla

Olen jo aiemmin tehnyt kirjasta mausteisia, intialaisia lihapullia sekä kookosriisipuuroa karamellisoitujen persimonien kera. Molemmat ovat maistuneet todella hyviltä, joten on aika laajentaa repertuaaria. Tartuinkin kertaheitolla suureen haasteeseen, sillä kikherneet ovat lähes se pahin raaka-aine, mitä voin keksiä. Koska en halua siirtää kikherne-mikä tahansa papu-vihaani Mini-Maltaalle ja koska palkokasvit yksinkertaisesti ovat superruokaa, olen päättänyt askel kerrallaan siedättää itseäni.

Valitsin kirjasta kikherne-halloumipihvit, koska ajattelin halloumin peittävän sopivasti kikherneiden makua. Kaikki huijauskeinot ovat sallittuja tässä suhteessa! :) Näin myös kävi valmiiden pihvien kohdalla, sillä kikherneen maku ei puskenut liian hallitsevasti läpi. Juusto myös toi pihveihin mehevyyttä, mikä monesti kasvispihveistä puuttuu. Nämä jäävät arkirepertuaariimme myös jatkossa!

kikherne-halloumipihvit mallaspulla

Kikherne-halloumipihvit

6 annosta

2 tlk kikherneitä
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunan mehua
3 munaa
0,5 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivattua oreganoa
1 kesäkurpitsa
1 pkt halloumia
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna
0,5 tl suolaa

Huuhtele kikherneet, valuta ja laita kulhoon. Lisää joukkoon sitruunan kuori ja mehu, munat, jauhot ja oregano. Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi massaksi (joukkoon saa jäädä kokonaisia kikherneitä). 

Raasta kesäkurpitsa ja purista irtoava neste pois. Sekoita raaste kikhernemassan joukkoon. Hienonna halloumi veitsellä ja lisää se sekä ruohosipuli ja suola massaan mukaan. Muotoile massasta kostutetuin käsin pihvejä.

Huom. Jos teet näitä alle vuoden ikäiselle vauvalle, ota massasta vauvan pihveihin tuleva määrä ennen kuin lisäät halloumin, suolan ja ruohosipulin. 

Paista pihvit öljyssä keskilämmöllä kypsiksi, noin kolme minuuttia per puoli. Pihvit hajoavat herkästi kääntäessä, joten käytä kahta lastaa apunasi.


Ranskankermakastike
1 prk ranskankermaa
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
1 rkl sitruunan mehua
ripaus mustapippuria ja suolaa

Sekoita ainekset keskenään. Jätä vauvan kastikkeesta pois suola.

kikherne-halloumipihvit mallaspulla

Pihvien kanssa sopii tarjota esimerkiksi näitä ihanan rapeita Hawksmoorin perunoita.


- Pulla

perjantai 27. huhtikuuta 2018

Vaaleanpunaiset vappudonitsit uunissa

Viime vappuna korkkasimme upouuden donitsipeltimme ja valmistimme täysin käryttömästi ihania suolakinuskidonitseja (nuo ruskeat herkut kuvissa). Koska lempparidonitsini Arnold'sissa on ehdottomasti vaaleanpunainen Pomada, myös sellaisia oli saatava. 



vaaleanpunaiset vappudonitsit donitsit uunidonitsit vappu pomada mallaspulla resepti

Löysin Suklaapossun blogista ohjeen pikaisesti valmistuvaan Pomada-kuorrutteeseen. Aito versiohan valmistuu keittämällä vettä, sokeria ja glukoosisiirappia, mutta tässä versiossa mutkia oiotaan hiukan suoremmiksi eikä lopputulos meidän makuumme ainakaan yhtään tästä kärsinyt.

Kuorrute syntyy sekoittamalla tomusokeria, sitruunamehua sekä vettä. Punaisen värin saat aikaan elintarvikevärillä, joista suosittelen pasta- tai geeliväriä (ei nestemäistä väriä, jota tavallisissa ruokakaupoissa eniten myydään, sillä se vaikuttaa myös kuorrutteen koostumukseen.) Itse käytän Dr. Oetkerin geelivärejä, joita myydään kolmen värin pakkauksissa ainakin isoissa marketeissa.

vaaleanpunaiset vappudonitsit donitsit uunidonitsit vappu pomada mallaspulla resepti

Kun olet dipannut donitsit kuorrutteeseen, voit koristella ne nopeasti strösseleillä ja nonparelleilla, viruttaa päälle suklaaraitoja tai syödä ihan sellaisenaan. Donitsit ovat parhaita leipomispäivänä.

Vaaleanpunaiset vappudonitsit uunissa

12 kpl

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
1,5 dl maitoa
0,5 dl rypsiöljyä

Voitelu:
50 g voita

Kuorrute:
1,5 dl tomusokeria
1 tl sitruunan mehua
n. 2 tl vettä
muutama tippa punaista geeliväriä
strösseleitä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kananmuna, maito ja rypsiöljy sekaisin. Lisää kuivat aineet siivilän läpi nesteiden joukkoon ja sekoita kevyesti sekaisin, älä vatkaa.

Voitele donitsipellin kolot ja täytä lusikalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasossa 8 minuuttia. Sulata voi ja voitele kuumat donitsit molemmin puolin. Anna jäähtyä.

Tee kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja sitruunasta puristettu mehu keskenään. Lisää vettä sen verran, että saat sopivan paksuisen kuorrutteen. Jos kuorrute on liian paksua, lisää vettä; jos taas liian löysää, lisää hiukan tomusokeria.

Värjää kuorrute muutamalla tipalla punaista geeliväriä. Mitä useamman tipan sekoitat, sitä vahvempi väri, joten tee makusi mukaan.

vaaleanpunaiset vappudonitsit donitsit uunidonitsit vappu pomada mallaspulla resepti

- Pulla

perjantai 20. huhtikuuta 2018

Uunibataatit mustapavuilla & hummuksella

Täytetyt uuniperunat on nähty, nyt tulevat uunibataatit! Kun unohdat bataatit uunin lämpöön yli tunniksi, jopa puoleksitoista, saat aikaan lähes toffeen makuista superherkkua! Bataatit makeutuvat uunissa ja niistä tulee vastustamattoman hyviä.


Toinen puoli uunibataatteja (ja niitä -perunoita) on tietysti hyvä täyte, joka tällä kertaa koostuu vain kasviksista. Kypsän bataatin sisään lusikoidaan täyteläistä hummusta, proteiiniksi mustapapuja, fetajuustoa, kermaista avokadoa sekä kevätsipulia, joka terävöittää makua. Mallas, joka ei ole suurin kasvisruuan ystävä, pisteli nämä poskeensa niin kovaa vauhtia, että tästä muodostui yksi uusista suosikkiruuistamme! 


Ohjeen näihin löysin keväällä pyörineestä Samassa liemessä -tv-ohjelmasta, josta on tulossa blogiin vielä useita muitakin yhtä hyviä reseptejä. Stay tuned!


Täytetyt bataatit

2 annosta

kaksi keskikokoista bataattia
1 prk mustapapuja
1 avokado
2 kevätsipulia
100 g fetajuustoa
1 lime
nokare voita

Hummus
1 prk (310/265 g) kikherneitä
2 rkl tahinia
puolikkaan sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Pese bataatit hyvin harjalla, kuivaa ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Töki haarukalla parin millin syvyisiä reikiä bataatteihin, jotta ne eivät räjähdä uunissa. Paista bataatteja 200 asteessa vähintään tunti, mielellään puolitoista. Tarvittaessa bataatit valmistuvat myös nopeammin, noin 40-45 minuutissa, mutta mitä pidempään annat niiden kypsyä uunissa, sitä makeammiksi ne muuttuvat.

Tee bataattien kypsyessä hummus. Yhdistä kaikki ainekset ja surauta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja koostumus; lisää tarvittaessa suolaa, sitruunaa tai tahinia makua antamaan sekä notkista öljyllä, jos hummus jää liian paksuksi.

Huuhdo ja valuta mustapavut, hienonna kevätsipuli ja paloittele feta. Kuutioi avokado ja purista päälle limeä, jotta avokado ei tummu.

Kun bataatit ovat kypsiä, leikkaa niihin viilto keskelle ja tipauta sisään nokare voita sulamaan. Lado bataatin koloon täytteitä haluamassasi järjestyksessä. Nauti!


- Pulla

sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Vadelma-lakritsi-chiavanukas

Aamiainen, päivän paras ateria! Brunssi, even more better! Herkulliset aamiaiset ja brunssit ovat arjen parasta luksusta, ja meidät löytääkin usein nauttimasta hotellien ja kahviloiden brunssitarjottavia. Täysipainoisella brunssilla elää helposti koko päivän, jos on valmis vastapainoksi kärsimään täydestä mahasta yhtä pitkän ajan. Pieni ähky on kuitenkin sen arvoista!


Vaikka valmiiseen pöytään istuminen on huippua, joskus on kiva valmistaa aamiainen pidemmän kaavan kautta myös kotona. Uunipuurot, uppomunat ja tuoreet sämpylät toimivat aina, mutta silloin tällöin iskee ideapula uusista aamupalaherkuista. Tähän pulmaan on nyt ratkaisu, sillä suositut bloggaajat Jenni Häyrinen (Liemessä) ja Saara Atula (Viimeistä murua myöten) ovat tänä keväänä julkaisseet yhteisen keittokirjansa, Brunssikirjan.
vadelma-lakritsi-chiavanukas mallaspulla

Minulla on ollut ilo tavata molemmat supertaitavat valokuvaaja-ruoanlaittaja-bloggaajat yhteisellä ruokakuvauskurssilla vuosi sitten. Sanomattakin on selvää, että heidän yhteiskirjansa on täynnä niin kauniita ja herkullisia ruokakuvia sekä -ohjeita, että jokaista tekisi mieli kokeilla välittömästi. Koska aikaa on vain rajallisesti (ja Mini-Mallas vie siitäkin karhunosan nykyisin), testiin pääsi mahdollisimman simppeli, mutta kivankuuloinen ohje vadelma-lakritsi-chiavanukkaaseen.

Nuo ihmeelliset mustat pisteet, chiansiemenet, ovat kuin taikasiemeniä, sillä ne muuttavat ympäröivän aineksen sammakonkutumaiseksi vanukkaaksi turvotessaan. Ne myös sisältävät runsaasti proteiinia, joten vanukas pitää myös nälän poissa tehokkaasti. Kerroksittain koottu vanukas maistuu toiselta puolelta raikkaasti vadelmilta, kun taas toinen puoli saa jännittävän vivahteen raakalakritsijauheesta. Toimiva makuyhdistelmä!

vadelma-lakritsi-chiavanukas mallaspulla


Vadelma-lakritsi-chiavanukas

2 annosta

8 dl kookoksenmakuista soijajogurttia
4 rkl chiansiemeniä
2 dl vadelmia (kotimaisia)
1 rkl raakalakritsijauhetta

Sekoita chiansiemenet jogurtin sekaan. Jaa seos kahteen kulhoon ja lisää toiseen vadelmat ja toiseen raakalakritsijauhe.

Lusikoi seoksia kerroksittain annoskulhoihin ja anna turvota vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.

- Pulla
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...