keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Nyhtöpizza

Satuitko katsomaan alkuvuodesta televisiossa tullutta Koko Suomi leipoo -ohjelmaa? Ohjelman lähetysaika on täydellinen, sillä pimeimmän talven kohdalla on ihanaa katsella kesällä kuvattua ohjelmaa, jossa aurinko paistaa koko ajan, on vihreää ja kärpäset pörräävät avokeittiössä. Vaikka tuomarit ovat ajoittain tiukkasanaisia, ohjelman henki on kuitenkin positiivinen ja kannustaa kotonakin leipomaan. Tosin monet luomukset ovat niin upeita ja ohjeet yksityiskohtaisia, että niiden toteuttaminen kotona on jäänyt suunnittelun asteelle.


Toisin kävi pizzajakson kohdalla, josta nappasin talteen nyhtöpizzan ohjeen. Sen resepti on finaaliin yltäneen Maijan luomus; alkuperäinen ohje löytyy täältä. Nyhtöpizza kuulosti hauskalta ja uniikilta idealta, ja kun Maija lupasi, että se on helppo tehdä, päätin minäkin kokeilla. 


Ensin tehdään pizzataikina, joka kaulitaan, leikataan taikinapyörällä neliöiksi ja täytetään haluamillaan täytteillä. Noudatin Maijan reseptiä ja käytin salamisuikaleita, kalamataoliiveja sekä mozzarellaa. Täytetyt neliöt pyöritellään palloiksi, dipataan ensin oliiviöljyyn ja sitten juustoraasteeseen ja ladotaan torvikakkuvuokaan. Valmiista kakusta nyhdetään sitten paloja irti ja dipataan itsetehtyyn tomaattisoosiin. Hauska idea illanistujaisiin!

Ainoa miinus oli luomuksen täydellinen jumahtaminen kakkuvuokaan. Olin voidellut keraamisen vuoan huolellisesti, mutta pizzakakku ei inahtanutkaan kumotessa. Raavin, revin ja kauhoin sitä lusikalla irti, jolloin lopulta puolet kakusta humpsahti tarjoiluvadille. Loput palaset revin sormilla ja asettelin parhaan kykyni mukaan kakun pinnalle. Basilikanlehdet peittivät pahimman rumuuden ;) Ensi kerralla taidan vuorata vuoan leivinpaperilla, sillä vuokani koki sen verran kovia raaputussessiossa, etten uskalla yrittää enää alkuperäisellä tavalla uudestaan.

Tältä kakku näytti vielä nättinä vuoassa ollessaan...



Nyhtöpizza

Taikina:
2 dl vettä
20 g hiivaa
0,5 tl suolaa
ripaus sokeria
2 rkl oliiviöljyä
4-5 dl durumvehnäjauhoja

Täyte:
1 pallo mozzarellaa
150 g salamisuikaleita
100 g kalamata-oliiveja
1-2 dl oliiviöljyä
150 g parmesaania raastettuna (tai muuta voimakasta juustoraastetta)

Tomaattikastike:
1 prk tomaattimurskaa (Mutti)
1 sitruuna
1 punasipuli
2-3 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

Koristeeksi:
tuoretta basilikaa

Tee ensin taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, ripaus sokeria sekä oliiviöljy. Sekoita ja lisää jauhoja pienissä erissä. Alusta taikina pehmeäksi ja anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. 

Taikinan kohotessa paloittele mozzarella, viipaloi oliivit ja kaada öljy syvään kuppiin. 

Kauli kohonnut taikina muutaman millin paksuiseksi levyksi. Jaa levy taikinapyörällä noin 6 x 6 cm kokoisiksi neliöiksi. Nostele neliöille mozzarellaa, salamisuikaleita ja oliiviviipaleita. Nipistele neliöiden reunat kiinni ja pyöritä ne palloiksi. 

Kasta pallot ensin öljyyn ja pyörittele sitten juustoraasteessa. Minulle riitti desi öljyä, mutta lisää tarpeen mukaan. Lado pallot huolella voideltuun (tai leivinpaperilla vuorattuun) torvikakkuvuokaan väljästi. Jätä kohoamiselle varaa noin kolmasosa vuoan korkeudesta. 

Anna kohota vielä vartin verran ja paista sitten 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna hetki jäähtyä ja kumoa sitten tarjoilulautaselle. 

Kakun paistuessa tee tomaattikastike. Valuta tomaattimurskaa hetki siivilässä. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella silkkiseksi. 

Koristele kumottu pizza tuoreella basilikalla.


- Pulla


2 kommenttia:

  1. Tää olisi vähän niin kuin monkey bread? Hauska ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, tämä kommentti on mennyt ihan ohi silmien, pahoittelut! Mun piti ihan googlata tuo monkey bread ;) mutta kyllä, samankaltainen herkku kyseessä! Pullaversiota voisikin kokeilla seuraavaksi :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...