maanantai 23. toukokuuta 2016

Sichuanin dan dan -nuudelit goes Suomi

Olimme ilmeisesti vielä hieman Hongkong-höyryissä, kun keksimme tehdä kotona perikiinalaista ruokaa. Dan dan -nuudelit ovat yksi Sichuanin maakunnan perinteisimmistä sapuskoista ja maistuu varmasti hyvin myös Härmän perukoilla. Sichuan on tunnettu varsin tulisista ruuista ja vieno mausteisuus tuli hyvin läpi myös dan daneista. Tästä ei saa kuitenkaan millään tavalla pelästyä, sillä meidän reseptillä tehtynä ruoka ei ole lainkaan ylitulinen ja päädyimme itse lisäämään mukaan myös sriracha-kastiketta.sichuan dandan dan dan nuudelit noodles kiina kiinalainen resepti ruoka


Reseptejä dan daneita varten löytyi netistä isot kasat, mutta muutamat ruokakirjamme olivat ottaneet sen myös valikoimiinsa. Nappasimme tiukan valikoinnin jälkeen reseptin (jo aikaisemminkin hyödynnetystä) Mikko Takalan ja Sami Rekolan Street food -kirjasta.

Koska saimme idean dan daneista keskellä päivää ja koska emme jaksaneet lähteä paikalliseen Aasia-kauppaan, tulimme oikaisseeksi parissa kohtaa. Reseptistä tulikin todellinen Suomi-versio, jonka tarvikkeet pitäisi löytyä lähes jokaisesta S- tai K-kaupasta (paitsi ehkä niistä ihan pienimmistä). Ruoka itsessään on hyvin yksinkertainen eikä sen vääntäminen vaadi suurtakaan kokkikokemusta.

sichuan dandan dan dan nuudelit noodles kiina kiinalainen resepti ruoka

Autenttisemmaksi ruuan tekisi udon-nuudeleiden käyttö (meillä oli kokojyvänuudeleita), chiliöljy sekä sichuaninpippurit. Ne itse asiassa ovat todellisen dan danin sydän ja sielu. Jos ei olla ihan nöpönuukia, niin maittava dan dan -ateria syntyy myös ilman sichuania, joita emme lähikaupasta löytäneet. Chiliöljyvarastommekin oli käynyt olemattomiin; siksi loraus srirachaa tulta antamaan. 

Ilman tahinia tätä ruokaa ei kuitenkaan voi eikä kannata tehdä. Vahva seesaminsiementahna tuo tähän sen tuhdin maun, joka erottaa ruoan muista kiinalaisista herkuista. Vaatii ehkä totuttelua, mutta vie sitten mukanaan.

Dan dan -nuudelit goes Suomi
300 g nuudeleita
3 rkl kasvisöljyä
400 g possunjauhelihaa
suolaa ja pippuria
3 rkl raastettua inkivääriä
2,5 dl kanalientä 
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
5 rkl tahinia
ripaus sokeria

Koristeeksi:
2 rkl paahdettuja maapähkinöitä murskattuna
2 rkl viipaloituja kevätsipuleita

Keitä nuudelit al denteksi ja jaa ne tarjoilukulhoihin. Pidä lämpimänä.

Paista jauheliha öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Parin minuutin lisäpaiston jälkeen lisää inkivääri. Jälleen kerran pari minuuttia paistamista ja tyrkkää mukaan kanaliemi, punaviinietikka, soija, tahini ja sokeri. Paista vielä 7-10 minuuttia, kunnes kastike tiivistyy.

Laita kastike nuudeleiden päälle ja koristele murskatuilla pähkinöillä ja kevätsipulilla.

- Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...