tiistai 10. helmikuuta 2015

Mutti sen teki: tomaatti-pestokeitto

Luen mielelläni aina kaikki ruokaan liittyvät lehtiset, joihin lukeutuu myös Yhteishyvä-lehti. Sen ruokaliitteestä vain tulee hyvin harvoin kokattua mitään, sillä jostain syystä reseptit eivät houkuttele. Tuoreimmassa (1/2015) lehtisessä oli kuitenkin muutaman näppärän arkikeiton reseptit, jotka pistin talteen. Ensimmäisenä kokeiluun pääsi tomaatti-pestokeitto siitä yksinkertaisesta syystä, että aiemmin vuohenjuustopastan tekoon käytettyä pestoa oli vielä hitunen jäljellä. Tokihan tomaattikeittoon olisi pitänyt käyttää punaista tomaattipestoa, mutta eipä se keitto vihreäksi muuttunut, vaikka vääränväristä siihen laitoinkin.

tomaatti-pestokeitto keitto tomaattikeitto tomaatti mutti pesto

Sitten sananen case Muttista. Googletapa Henri Alén ja tomaattikastike. Niinpä. Netti tulvii postauksia liittyen Alénin kehittämään tomaattisoosiin, joka tehtiin nimenomaan Mutti-merkkisestä tomaattimurskasta. Itse en ole kyseistä kastiketta vielä tehnyt, mutta huvittuneena seurasin tomaattimurskahyllyjen tyhjenemistä kohun ollessa kovimmillaan. Tähän mennessä olen myös yleensä ostanut tomaattimurskani lähinnä hinnan perusteella, mutta en enää. 

Tottelin pääni sisällä puhuvaa Alénia ja valitsin keittooni kaksi erilaista Mutti-purkkia: toinen oli se kuuluisa perus-tomaattimurska, toinen kirsikkatomaattisäilyke. Kirsikkatomaatit näyttivät niin suloisilta palleroilta keitossa, että oli sääli soseuttaa ne. Seuraavan kerran keiton voisikin jättää sattumalliseksi versioksi ja nauttia tomaattien muodosta loppuun asti. 

Ehkä olisi pitänyt tehdä vertailun vuoksi puolet keitosta Rainbow'n murskilla, mutta ilman sitäkin voin kehua keiton täyteläistä ja _tomaattista_ makua. Ja jos sosekeitoista piittaamaton Herra Mallaskin toteaa, että "jo on keitossa makua", niin jotain perää noissa M-purkeissa täytyy olla. Kokeilkaa ja todetkaa itse, onko asia näin!


Tomaatti-pestokeitto
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
öljyä
3 rkl pestokastiketta (käytin vihreää, mutta punainen toki sopisi väriltään paremmin)
2 prk Mutti-tomaattimurskaa/säilykekirsikkatomaatteja
1-2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
150 g ranskankermaa
2 rkl fariinisokeria
suolaa ja mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää pesto ja säilyketomaatit. Huuhdo tölkit vesitilkalla ja lisää kattilaan. Murenna joukkoon kasvisliemikuutio. 

Anna kiehua vähintään 15 minuuttia; sitä parempi, mitä pidempään. Tunti tekisi hyvää! 

Lisää pari ruokalusikallista ranskankermaa, sokeri, suola ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella, kuumenna vielä hetki ja tarjoa lopun ranskankerman kanssa.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...