perjantai 28. lokakuuta 2016

Kuivakakkujen aatelinen: Ahvenanmaalainen maustekakku

Mis sie tarvitset oikei hyvvää kuivakakkua, täs siul on sellane.


ahvenanmaalainen maustekakku kuivakakku kahvikakku leivonta mallaspulla

Tosin eipä näitä saisi kuulopuheen mukaan enää kutsua kuivakakuiksi, vaan kahvikakuiksi, jotta mielikuva ei olisi niin tylsä ja kuivakas. Olen niin tottunut sanaan kuivakakku, että käytän sitä yleisterminä tästä eteenpäinkin. Tällä kertaa pistän tosin vielä kolmannen termin tiskiin, sillä tämä kakku on maustekakku, tarkemmin ottaen Ahvenanmaalainen maustekakku. Paras kuivakakku, mitä on.

ahvenanmaalainen maustekakku kuivakakku kahvikakku leivonta mallaspulla

Jos voileipäkakut elävät uutta nousuaan, toivon samaa totisesti myös kuivakakuille. Niille, joita juhlapöytiin on aina leivottu, vaikka harva niitä syö. Minä syön joka kerta, kun sellaisen näen. Laadussa on monesti ollut toivomisen varaa, etenkin siinä kuivuus-puolessa. Hyvä kuivakakku on mehevä ja paistettu pari päivää ennen tarjoamista, jolloin maku ja rakenne ovat paremmalla tolalla kuin juuri leivotussa. Kakkua ei saa myöskään paistaa liian kauan, sillä läpikypsä kakku takertuu vain kurkkuun.

Ahvenanmaalainen maustekakku on kuulunut kotimme vakioleivottaviin vuosikymmeniä eikä sen maku kyllästytä. Taikasanat ovat nesteenä käytetty vahva kahvi sekä jouluiset mausteet kaneli, neilikka ja inkivääri, rusinasattumia unohtamatta. Kakku on helppo juhlatarjottava, silä sen voi leipoa viikonkin etukäteen tai laittaa pakastimeen maun kärsimättä lainkaan.

Tästä kauniista luomuksesta en voi ottaa kunniaa, vaan se kuuluu äidilleni.

ahvenanmaalainen maustekakku kuivakakku kahvikakku leivonta mallaspulla

Ahvenanmaalainen maustekakku
2 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl siirappia
1,5 tl neilikkaa
1,5 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1,5 dl rusinoita
1,5 dl sulatettua voita
1,5 dl vahvaa kahvia
0,75 tl soodaa ja 0,75 tl leivinjauhetta
4,5 dl karkeita vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää loput ainekset yllä mainitussa järjestyksessä ja sekoita sekaisin.

Kaada voideltuun ja jauhotettuun rengaskakkuvuokaan ja paista 175 asteisen uunin alatasolla 45-60 minuuttia. Jos pinta meinaa tummua liikaa, laita päälle leivinpaperi. Tarkista kypsyys hammastikulla: jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...