keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Perunamuusifanin taivas: Paimenen piiras

Jos kaksivuotias lounasvieras ilmoittaa ennakolta ehdottomaksi suosikkiruoakseen perunamuusin, voiko toivetta olla toteuttamatta? Kaukaa viisaana päättelin, että ei kannata.


paimenen piiras shepherd's pie lihaperunasoselaatikko arkiruoka mallaspulla

Pelkän perunamuusin sijaan katoin tarjolle paimenen piiraan eli brittiläisen liha-perunasoselaatikon, joka eroaa suomalaisesta serkustaan kerroksellisuudella. Suomessa soselaatikko sekoittaa kastikkeen ja muusin iloisesti sekaisin, mutta englantilaiset laittavat pohjalle lihakastikkeen ja päälle kuohkean perunamuusin. Vaikutelma on kieltämättä sangen erilainen ja tyylikäs kotimaiseen tapaan verrattuna.

paimenen piiras shepherd's pie lihaperunasoselaatikko arkiruoka mallaspulla

Tarkasti ottaen paimenen piiraan (Shepherd's Pie) tulisi sisältää lampaanlihaa; jos käytät naudanlihaa, niin ruoan nimi on Cottage Pie. Mökkipiirakka ei kuitenkaan kuvaa ruokaa millään muotoa, joten paimenilla mennään.

paimenen piiras shepherd's pie lihaperunasoselaatikko arkiruoka mallaspulla

Sekä kastikkeen että muusin makuun kannattaa panostaa, jotta ruoasta olisi iloa myös muille kuin muusifaneille. Mausta rohkeasti jauhelihakastiketta ja sujauta halutessasi joukkoon muitakin kasviksia kuin tämän reseptin porkkanaa. Toimii varmasti myös Härkiksellä! Ripottelin perunamuusin pinnalle voimakasta vuohenjuustoa, mutta (toistamiseen) kaukaa viisaana jätin yhteen reunaan kolon ilman juustokuorrutetta. Maistui fanille ;)

paimenen piiras shepherd's pie lihaperunasoselaatikko arkiruoka mallaspulla

Paimenen piiras

Perunamuusi:
1 kg jauhoisia perunoita
1,5 dl maitoa
nokare voita
ripaus suolaa
1 keltuainen

Jauhelihakastike:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 isoa porkkanaa
400 g jauhelihaa
400 g tomaattimurskaa
1 lihaliemikuutio tai loraus lihafondia
1 dl vettä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl worcestershire-kastiketta

2 dl (vuohen)juustoraastetta

Tee ensin perunamuusi. Kuori perunat, paloittele ja keitä kypsiksi. Soseuta ja lisää maito, voinokare sekä suola. Anna jäähtyä. Lisää jäähtyneen muusin joukkoon keltuainen.

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja pilko porkkana pieniksi kuutioiksi. Kuullota kasviksia öljyssä hetken aikaa ja lisää sitten jauheliha ruskistumaan. Lisää tomaattimurska ja huuhdo purkki vedellä (1 dl ). Lisää liemikuutio tai fondi sekä mausteet ja anna porista vartin verran ilman kantta, jotta kastike sakenee sopivasti.

Kaada kastike voideltuun uunivuokaan ja nostele perunamuusi pinnalle. Voit tehdä lusikalla kuvioita muusin pintaan koristeeksi. Ripottele juustoraaste päälle.

Paista uunin alatasolla 225 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

- Pulla

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...