Syksyllä nostin mieliinne silakan, tuon hopeaisen kalapahasen, joka meinaa jäädä kaikkialle ulottuvan lohijyrän alle. Tomaattisten uunisilakoiden ohella napsaisin tuolloin talteen toisenkin Henri Alénin silakkareseptin, jossa hän kokkasi espanjalaisia boquerones-silakoita.
Espanjan tapaspöydistä tutut etikkaiset herkkukalat onnistuvat siis loistavasti kotoisesta silakasta, ja maku on taivaallinen! Valkosipulisuutta taittaa pirteästi valkoviinietikka, ja hyvälaatuinen oliiviöljy tuo makuun pehmeyttä.
Henri kokkasi silakoiden oheen öljyssä haudutettuja perunoita; minä tarjosin omat silakkani sekä keitettyjen perunoiden että ruisleivän parina. Ei ihan espanjalaisin tapa, mutta yhtä maistuva. Hyvä vinkki myös pikkujoulujen glögikutsuille tai joulupöytään!
Boquerones-silakat
500 g silakkafileitä
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl sitruunamehua
1 dl hyvää oliiviöljyä
2 tl merisuolaa
2-3 valkosipulin kynttä
1 tl sokeria
(2 rkl persiljaa)
Nylje silakkafileet halutessasi nahattomiksi; minulla on tapana jättää nahka aina silakoihin, myös marinoituihin.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoittele hetki, kunnes suola ja sokeri liukenevat. Lisää fileet kastikkeeseen ja painele ne upoksiin. Peitä kulho kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään kuusi tuntia, mieluiten yön yli.
Tarjoa keitettyjen perunoiden tai ruisleivän kanssa.
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti