keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Glögipäärynät & mantelivaahto

Jos kermavaahtoa luumukiisselillä ei lasketa, glögipäärynät ovat ehdotonta joulun jälkiruokaeliittiä minulle. Niitä on tehty joko joulu- tai tapaninpäivän jälkiruoaksi jo yli kymmenen vuoden ajan eikä kyllästymistä ole havaittavissa. Ehkä salaisuus onkin siinä, että niitä tehdään tasan sen yhden kerran vuodessa, eikä tästä lipsuta millään keskikesän juhannuspäärynöillä.

glögipäärynät päärynä glögi joulu jälkiruoka mantelivaahto


Helppoudessaan tämä sopii myös hyvin jouluun, sillä se syntyy kuin itsekseen. Valitse hyvä, mieluinen glögi ja keitä kuorittuja, kokonaisia päärynöitä vartin verran, muutaman kerran käännellen, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Voit kokeilla haarukan piikillä, että päärynät ovat vartin jälkeen pehmentyneet sopivasti. Tarkoitus ei ole keittää niitä hajoavan pehmeiksi, vaan sopivan napakoiksi, joihin lusikka pureutuu. Jätä päärynät kattilaan kuumaan liemeen köllöttelemään yön yli huoneenlämpöön ja käännä pari kertaa tämän aikana, jotta ne imevät tasaisesti kaunista väriä. Ennen tarjoilua nosta ne hetkeksi siivilään, jotta enin neste valuu pois ja asettele sitten jälkiruokalautasille. Keittoglögin, johon on tarttunut vieno päärynän aromi, voit nauttia sellaisenaan iltasella pois.

glögipäärynät päärynä glögi joulu jälkiruoka mantelivaahto


Monissa vastaavanlaisissa ohjeissa lisätään keittoliemeen erilaisia mausteita, kuten kanelitankoja ja tähtianiksia, mutta helpoin versio syntyy minun tavallani pelkällä hyvällä glögillä. Itse pidän eniten Valion rommiaromilla maustetusta Hehku-glögistä, joten käytin sitä myös tässä. Sillä saa päärynöihin myös upean tummanpunaisen värin. 

Yleensä olen tarjonnut päärynöiden kanssa kanelilla maustettua kermavaahtoa, mutta tällä kertaa päädyin rommilla maustettuun mantelivaahtoon, jonka reseptin löysin Ruokatorstai-kirjasta. Alkuperäisessä reseptissä rommin tilalla oli punssia, mutta takaan, että myös rommilla terästetty vaahto vie kielen. Mantelivaahdon ja glögipäärynän yhdistelmä kruunaa joulupäivän aterian huippuunsa!

glögipäärynät päärynä glögi joulu jälkiruoka mantelivaahto


Glögipäärynät

4 hengelle

4 kiinteää, ei liian kypsää päärynää
1 l glögiä

Kuori päärynät, mutta jätä kanta ja varsi paikalleen. Laita päärynät ja glögi kattilaan ja anna porista miedolla lämmöllä noin vartin verran. Kääntele välillä. Testaa haarukan piikillä, että päärynät ovat pehmentyneet sopivasti. 

Jätä päärynät kuumaan liemeen kattilaan ja anna jäähtyä ja maustua liemessään yön yli huoneenlämmössä. Käännä päärynöitä pari kertaa.

Mantelivaahto
50 g mantelimassaa
1 keltuainen
0,25 dl sokeria
1 dl kermaa
puolikkaan appelsiinin mehu (laitoin yhden klementiinin mehun)
0,5 tl vaniljasokeria
1 rkl rommia

Raasta mantelimassa raastimen karkealla terällä. Vaahdota keltuainen ja sokeri vaahdoksi, samoin kerma. 

Yhdistä vaahdot, mantelimassaraaste, vaniljasokeria sekä appelsiinin mehu. Mausta rommilla (tämän voi jättää halutessaan myös pois.)

Laita vaahto pariksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään.

- Pulla

2 kommenttia:

  1. Kerran joulussa on saatava glögipäärynöitä! :) Ihana lisä tuo mantelivaahto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä: kerran vuodessa eikä koskaan toista kertaa ;) Mantelivaahto on astetta hienostuneempi lisuke, mutta kanelinen kermakin maistuu hyvin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...