sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Jyväskylän paras hampurilainen -testi, osa 6: Grilli 21Kaikkien aamuyönnälkäisten sankari ja aikamme legenda, Grilli21, toimii tällä kertaa hampurilaistestimme kohteena. Vuodesta 1977 toiminut Grilli 21 on todennäköisesti testimme ikänestori lähestyen kypsää nelikymppisen ikää (Mallaspulla onnittelee jo näin ennakkoon) ja ehtinyt jo vakiinnuttaa paikkansa kaupungin ruokaskenessä. Vierailumme aikanakin asiakkaita riitti koko ajan pieneksi jonoksi asti. Siinä missä muita paikkoja menee ja tulee maailman ruokatrendien mukana, Grilli 21 kestää tarjoten taksarit niin isälle kuin pojallekin. 

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla

Ketjuksi kasvanut ruokadynastia käsittää nykyään kolme toimipaikkaa: Puistokatu 21:ssä sijaitseva Puistokadun 21 on se alkuperäinen koju, josta koko ketju on ammentanut nimensä (tosin tämä on valistunut arvaus, emme perehtyneet nimen etymologiaan isommin), torin laidalta löytyy Torin 21 ja yläkaupungilta, Lounaispuiston nurkasta kolmas rafla eli Lounaispuiston 21. Viimeksi mainittu toimi tällä kertaa testipaikkanamme, johtuen pitkältikin siitä, että paikassa pääsee myös sisälle pieneen koppiin ruokailemaan, mikä on kiva bonus loppusyksyn pimeinä ja kylminä iltoina.

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla

Suurena grilliruuan ystävänä tällä kertaa melkein harmitti, että olimme lukinneet itsemme hampurilaistestiin, koska paikasta olisi saanut verrattain kohtuulliseen hintaan erittäin hyviä vaihtoehtoja aina perinteisestä taksarista (=makkaraperunoista) siihen kaikkein messevimpään grillilautaseen. Tätä se on kuitenkin tämä testaajan elämä ja sillä tiellä kuljetaan mihin on lähdetty – ei muuta kuin hampurilaiset kehiin ennalta sovittujen sääntöjen mukaan.

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla

Tilasimme siis listalta perinteiset hampurilaiset kaikilla mausteilla sekä pienet ranskalaiset. Hintaa purilaiselle tuli kaikkiaan 5 euroa; ransut kustansivat tuohon päälle vielä 1,70 euroa. Ei ollenkaan huono diili siis hintansa suhteen. Tuplapihvillä varustettuna hintaa burgerille olisi tullut 7 euroa, mikä ei sekään vielä konkurssiin vie, mutta sääntöjämme noudattaen pidimme asiat yksinkertaisina pihveinä.

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla hinnasto

Grilli 21 mainostaa nettisivuillaan kuuluisia, itse tehtyjä 140 gramman pihvejä. On jo iso plussa, jos paikka itse tekee pihvinsä, joten tämä nosti odotuksia hampurilaista kohtaan. Tällä kertaa ei ollut puhettakaan mediumiksi tilaamisesta, sillä pihvi edusti sika-nautaristeymää. Pihvi ei pettänyt odotuksia, vaan oli koostumukseltaan juuri sopivan mehukas ja hyvällä tavalla erittäin perinteinen. Maukas ja mukava, joskin harmittavasti pinta oli ottanut hiukan kärähtäneen päällysteen. Muuten sitä kyllä söi ilokseen.

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla

Plussaa annamme myös siitä, että annos oli suunniteltu käsin syötäväksi. Harvempi meistä grillillä rupeaakaan annostaan sahaamaan kertakäyttövälineillä.

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla

Sämpylän puoliskot olivat molemmat käyneet nappaamassa paistopinnan pannulta, mutta pihvin tyyliin nekin olivat kärähtäneet. Sämpylä itsessään oli valmistavaraa ja tavallisen pullamainen grillisämpylä ilman isompia krumeluureja. Ei säväyttänyt, mutta ajoi asiansa.

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla

Täytteeksi hampurilaiseen sai jäävuorisalaattia (siis paaaaljon salaattia), sipulia, kurkkurelissiä, ketsuppia ja sinappia, kun taas kastikevaihtoehtoina toimivat valkosipuli-, tomaatti- ja pippurimajoneesi. Pulla tosin sai sipulin sijaan tuoretomaattia, joten kai sekin voidaan laskea yhdeksi täytevaihtoehdoksi. Mutta siis, let’s face it: täytevaihtoehdot eivät ole Grilli 21:n perushampurilaisen vahvin puoli. 

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla

Ranskalaiset olivat hyvin perinteiset grilliranut (sellainen kiva pikku aaltoileva reunus ja niin edelleen) ja kun ne marinoitiin vielä vahvasti sinapilla ja ketsupilla, oltiinkin jo autenttisuuden alkulähteillä. Grilliranut eivät kuitenkaan ehkä ole se kaikkein jaloin muoto ranskalaisista ja nytkin pakasteen mukana seurannut jauhomaisuus pisti esiin.

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla ranskalaiset

Kokonaisuus kuitenkin toimi kohtuullisen hyvin ja nälkä lähti. Hintaansa nähden Grilli 21:n hampurilainen on oikein hyvä sijoitus, jos haluaa vain perinteisen, mutkattoman hampparin ilman sen suurempaa säätöä. Puhutaan niin Black Angus -pihveistä sitten toisena päivänä taas lisää.

Tulokset
 • Pihvin laatu ja maku: 7
 • Täytteet: 6
 • Sämpylä: 7+
 • Ranskalaiset: 6½
 • Hinta: 9.5
Kokonaisarvosana: 7


Löydät hampurilaistestin myös Mallaspulla maistelee -sivulta, johon on koottu kaikki ravintola-arviomme.

grilli 21 jyväskylä hampurilaistesti hampurilainen burger mallaspulla

- Mallas

2 kommenttia:

 1. Joko puolivälissä mennään? Tämä oli ehdottomasti testinne osa, jota en aio toistaa :D Olen ollut nuorena tyttönä (ei siis viime kesänä) töissä grillikioskilla ja se tuoksumaailma ei vaan iske enää näin vuosikymmentenkään jälkeen.:D Mutta edelleen arvostan uutteruuttanne.
  ps oli kiva nähdä vilaukselta konsertin alussa, Pulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla vieläkään puolivälissä; pikaisen laskennan jälkeen burgereita on 15 ja nyt oli kuudes. Huh huijaa, mutta aiomme käydä näitä läpi rauhalliseen tahtiin. Grillillä vastaan iskevä tuoksumaailma oli kyllä aika tymäkkä :D Mukava oli myös törmätä toisissakin merkeissä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...