keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Goalaista kanaa ja tamarindi-taatelichutneya

Kuten ehkä aikaisemmin jo on tullut ilmi, intialainen ruoka on yksi suosikeistamme. Tai ainakin ne tietyt annokset, jotka käymme aina silloin tällöin (liian harvoin omasta mielestäni) hakemassa lähistön intialaisesta ravintolasta mukaan (Shalimar, tykkäämme!). Emme kuitenkaan ole itse isommin intialaista ruokaa kokkailleet (muuta kuin valmispurkkikastikkeiden avulla), koska taustalla on aina kummitellut se ajatus, kuinka kyseisen maan ruuat vaativat yleensä varsin kattavat maustevalikoimat sekä paljon aikaa. 

goalainen kana goa intia intialainen ruoka tamarindi-taatelichutney chutney tamarindi taateli

Nyt kuitenkin päätimme terästäytyä asian suhteen ja aikaisemman intialaisen katuruokakurssin rohkaisemina (ja myös koska saimme sieltä kohtuullisen määrän eksoottisempia mausteita matkaan) ajattelimme kerrankin uhrata osan sunnuntain vähäisistä tunneista intialaisen ruuan alttarilla.

goalainen kana goa intia intialainen ruoka tamarindi-taatelichutney chutney tamarindi taateli

Netti on pullollaan toki intialaisen ruuan reseptejä, mutta me kaivoimme kirjahyllystä sinne lähes pölyyntymään jääneen Intian keittiö -keittokirjan, joka oli osa toissavuotista syntymäpäivälahjaani Pullalle. Reseptejä selatessamme päädyimme goalaisen mausteisen kanan kohdalle. Se vaikutti maustevalinnoiltaan ja yksinkertaisuudeltaan juuri sellaiselta, jota olimme hakeneet. Ohje oli 600 grammalle, mutta me iskimme pöytään kilon verran kanaa.

goalainen kana goa intia intialainen ruoka tamarindi-taatelichutney chutney tamarindi taateli mauste

Lisukkeena teimme tamarindi-taatelichutneya, jonka reseptin saimme katuruokakurssilla. Esittelimme sen jo aiemman postauksen yhteydessä, mutta lisätään se nyt uudelleen mukaan, sillä se sopi goalaisen kanan seuraksi erinomaisesti.

Ruuan tekeminen koostui kolmesta kohdasta: 1) mausteseoksen valmistaminen, 2) kanan ja sipuleiden paistaminen ja maustaminen ja 3) haudutus kookosmaidon kanssa. 

Goalainen kana

Mausteseos:
6 kokonaista mustapippuria
3 kokonaista neilikkaa
2 tl fenkolinsiemeniä
4 kuivattua, punaista chiliä
1 tl kardemummansiemeniä
2 kanelitankoa
2 tl suolaa
1 tl kurkumajauhetta
1 tl juustokuminaa jauhettuna
1 tl korianterijauhetta

Irrota mausteista makua paahtamalla pippureita, chilejä, fenkolinsiemeniä, kardemummansiemeniä ja kanelitankoja keskilämmöllä 1-2 minuuttia kuivalla, kuumalla paistinpannulla, mutta varo polttamasta. 

Jäähdytä mausteet ja laita ne sitten mortteliin tai maustemyllyyn ja lisää suola, kurkuma-, juustokumina- ja korianterijauhe. Jauha niin, että kädet tärisevät (eli siis hienoksi), ja maustesekoitus on valmis.

Kanakastike:
4 rkl öljyä
1 sipuli hienoksi pilkottuna
3 valkosipulinkynttä murskattuina
600 g - 1 kg kananfileitä suupalan kokoisiksi paloiksi leikattuna
4 dl kookosmaitoa
1-3 dl kylmää vettä
maizenaa suurustamiseen (tarvittaessa)

Kuullota sipulia ja valkosipulia keskilämmöllä 2-3 minuuttia. Paista tämän jälkeen kanapaloja 5-6 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kauniin värin.

Kaada mausteseos joukkoon ja paista pari minuuttia. Lisää kookosmaito ja (tarvittaessa) vesi. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä 20-25 minuuttia siten, että kana on mureaa ja kypsää. Suurusta tarvittaessa maizenalla, jos liemi on kovin juoksevaa.

Tarjoa riisin tai naan-leivän kanssa.


Alkuperäisen reseptin versiossa vettä lisättiin kolme desiä ja se jätti kanan liemen liian juoksevaksi, joten lisäsimme siihen hieman suurustetta paksuntamaan kastiketta.

Chilien avulla voi kontrolloida tulisuutta (toki niiden määrä hieman riippuu myös niiden suuruudestakin), mutta meidän versiomme oli ainakin juuri sopivan mausteinen eli tulisuus maistui ja jätti sopivan jälkipolton suuhun, mutta ei kuitenkaan peittänyt kaikkia muita makuja alleen.


Tamarindi-taatelichutney
15 pehmeää taatelia (myös kuivatut käyvät)
limenkokoinen pala tamarindia
2 pientä palaa raakasokeria
1 tl korianteria
1 tl juustokuminaa
0,5 tl chilijauhetta
suolaa

Liota tamarindia ja taateleita lämpimässä vedessä (noin puoli litraa) 10 minuuttia. Poista tamarindin kivet (itselläni niitä löytyi ainakin 50...). 

Puristele liika vesi pois ja siirrä tamarindi kattilaan. Lisää mausteet ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos on liian tanakkaa. 

Jäähdytä ja soseuta sauvasekoittimella.


Kaiken kaikkiaan olimme varsin tyytyväisiä goalaiseen kanaamme eikä se juurikaan kalvennut lähi-intialaisemme versioille. Toki puuhaahan tuo vaati, mutta kyllä se vaivan arvoista oli. Mallaspulla suosittelee!

- Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...