lauantai 20. helmikuuta 2016

Mallaspulla matkailee: Disneyland Hong Kong


Maailmassa ei ole kovin montaa mukavampaa paikkaa viettää päivä kuin Disneyland. Muutamia vuosia sitten testasimme Disneyland Parisin ja Hong Kongissa oli vuorossa luonnollisesti Disneyland Hong Kong.


Disney-tunnelmaan pääsee jo metrossa, sillä viimeinen etappi Sunny Bayn asemalta on pyhitetty pelkäksi Disneyland Resort Lineksi, ja metrovaunut on koristeltu Mikki Hiiren muotoisilla ikkunoilla, ja sisältä löytyy Disneyhahmojen patsaita.


Katselimme netistä lippujen hintoja ja vinkkejä, joilla saattaisi saada normihintaa halvemmat piletit. Disneylandin omilla sivuilla yhden päivän lipun hinta aikuiselle on 539 HKD eli jokseenkin 65 €. Pienellä googletuksella paljastui, että China Travel Service saattaisi myydä lippuja jonkinmoisella alennuksella ja kun kävimme CTS:n tiskiltä asiasta kysymässä, heidän hintansa todellakin oli parikymppiä halvempi, 519 HKD. Tämä ei varsinaisesti meitä tyydyttänyt, vaan hieman lisää googlailua ja päädyimme Klookin sivuille, josta lipun sai hintaan 480 HKD, joka oli ihan sopiva alennus meille. Klook lähetti kupongin sähköpostiin, jonka sai myöhemmin vaihdettua lippuun joko tiskillä tai automaatilla (automaatti osasi näppärästi lukea QR-koodin kännykältä). Tämä on siis Mallaspullan vinkki penniävenyttävälle Disneyn ystävälle. 


Disneylandin aukioloajat vaihtelevat päivittäin. Meidän tapauksessamme puisto aukesi täysin klo 10.30, mutta ihmiset päästettiin pääkadulle jo klo 10.00. Mikäli laitteet kiinnostavat, niin päivän alussa on todennäköisesti lyhimmät jonot niihin kaikkein suosituimpiin laitteisiin. 


Toinen vaihtoehto on mennä puistoon hieman huonommalla säällä. Meillä oli käytössämme useampiakin päivävaihtoehtoja vierailullemme, joten päätimme lopulta tähystää sääennustetta ja mennä silloin, kun sää suosisi. Koska sillä viikolla oli käytännössä vain pari poutapäivää, kaikki muutkin taisivat ajatella samoin, ja lopulta puistossa oli melko paljon porukkaa. Ehdimme kuitenkin hyvin kiertää paikkoja ja lähes kaikki haluamamme laitteet. Seuraavaksi käymme Disneylandin läpi teemamaiden mukaan. 


Grizzly Gulch 

Kun portit aukesivat, ihmiset ryntäsivät suunnitelmiensa mukaan kuka mihinkin suuntaan, ja mekin etenimme kartta kädessä rivakasti ensimmäiseen kohteeseemme, Grizzly Gulchin maahan, joka on vastine muiden Disneylandien Frontierlandille. Vanhan Villin lännen malliin löytyy saluunaa, cowboymeininkiä, nuggettiravintolaa sekä kaiken keskellä vuoristorata, vuoristoon rakennettuna. Tästä puiston osasta ei kovin montaa laitetta löydy, mutta se mikä määrässä hävittiin, laadussa voitettiin eli yksi puiston hurjimpia laitteita Big Grizzly Mountain Runaway Mine Cars sijaitsi siellä. 


Kyseessä on (kuten hieman koko alue) kullankaivaja ja karhu -teemainen (meidän Disneytietämys ei riittänyt määrittämään, että mikä elokuva tai tv-sarja on kyseessä) vuoristorata, johon sujahdimme jonottamatta sutjakasti (ne jonotusalueet Disneylandissa ovat kyllä aivan hillittömät ja sääliksi käy niitä, jotka siellä oikeasti tuntitolkulla odottavat sitä parin minuutin huvipuistoajeluaan). Kyyti oli hurjaa ja pienillä yllätyksilläkin varustettua, joten vuoristoratojen ystäville tämä laite on hyvinkin suositeltavissa. Komeat maisemat, sen verran, mitä niitä ehti vilkaista! 

Vuoristoradan vierestä bongasimme Tikun ja Takun, joiden kanssa änkesimme samaan kuvaan. Mieluiten toki olisimme menneet yhteiskuvaan Mikki Hiiren kanssa, mutta jonot hänen luokseen olivat aivan liian pitkät. Nämä oravaiset kelpasivat meille hyvin korvikkeena. 


Adventureland 

Adventurelandin keskuksena toimii pieni lampi, jonka keskellä saarekkeella sijaitsee Tarzanin puuhun rakennettu talo. Tällä alueella sijaitsivat laitteista talon lisäksi lampea kiertänyt Viidakkojokiristeily (Jungle River Cruise). 

Tarzan's treehouse 

Puutaloa varten piti ensin ottaa lautta saarelle. Meidän kuskimme ei ollut mitään kokeneimpaa kaliiperia, joten hänellä meni useita yrityksiä saada lautta parkkeerattua, mutta juuri, kun poskien puna lähestyi jo tasoa Joulupukki ja hiuksia oli harottu useampaan otteeseen, hän onnistui tavoitteessaan. Itse puutalo oli ihan rentouttava kierros, jossa lähinnä käytiin läpi Tarzanin tarinaa, mutta sen isompaa jännitystä se ei elämään tuonut. Jungle River Cruise 

Jokiristeilyä varten ihmiset jaettiin kolmeen jonoon riippuen käytettävästä kielestä (kanton, mandariini ja englanti). Englantijonon kautta pääsimme pienen jonotuksen jälkeen risteilemään joelle. Itse oppaan selityksestä ei saanut selvää kuin sanan sieltä, toisen täältä, mutta ajelun ideana oli seurata suurta afrikkalaista jokea, jonka rannoilla nähtiin hieman ties minkälaista Afrikan eläintä, ihmissyöjiä sun muita. Yllättävän aidonnäköisiä norsujakin olivat onnistuneet tekemään joenrantaan. Muutamista tehosteista johtuen jokiajelua ei suositella pienille lapsille. 

Festival of the Lion King 

Adventurelandin paras viihdyke on "Festival of the Lion King", joka on neljä kertaa päivän aikana esitettävä puoli tuntia kestävä musikaali-liveshow, jossa nimensä mukaisesti käydään nopsaan läpi Leijonakuningas-elokuvan tarina. Esitys on varsin suosittu (toki teatteri imee myös varmaan noin 1000 ihmistä), joten jonottamaan kannattaa saapua riittävän ajoissa. "Mallaspulla suosittelee" -merkintä tälle esitykselle. 


Toy Story Land 

Kuten nimikin jo kertoo, Toy Story Land perustuu Toy Story -elokuviin. Tässä maassa oli kolme laitetta, jotka kaikki ihan testattavia. 

Toy Soldier Parachute Drop 

Laite kiikuttaa ihmiset noin 10 metriä ilmaan ja tiputtaa sitten muutamia metrejä alaspäin vapaapudotukseen. Tarkoituksena on simuloida elokuvista tuttujen lelusotilaiden laskuvarjohyppyä. Oikeastaan laite on hieman leppoisampi kuin mitä voisi kuvitella (johtuen lyhyistä pudotuksista), ja ensin laitetta arastellut Pullakin myönsi, että ei ollut mikään ylikummoinen pudotus. Hieman nuorempiin laite voi ehkä upota paremmin. 


Slinky Dog Spin 

Slinky Dog Spin on vielä edellistä selvästi leppoisampi laite, jossa kuljetaan kumpareista ympyrärataa vaunuissa. Sopii lapsiperheille ja sellaisille Oskarin-kokoisille varsin mainiosti, mutta meille tämä oli vain pieni, kevyt välipala. 


RC Racer 

Toy Story Landia dominoi RC Racer -laite, jossa sai jo paljon hurjemmat kyydit. Tämä on kuin Linnanmäen viikinkilaiva, mutta tässä mennään vielä pykälää korkeammalle. Pulla jätti laitteen suosiolla väliin, mutta itse kävin testaamassa. Oikein kiva vauhtipläjäys. 


Mystic Point 

Mystic Manor 

Mystic Point ei ole saanut edes land-titteliä peräänsä ja syykin on varsin selvä. Pointissa ei ole viihdykkeistä kuin Mystic Manor ja vierestä löytyvä Garden of Wonders, joka koostui muutamista tietystä kuvakulmasta katsottavista patsaista/kuvista, jotka muuten katsoen näyttivät hieman erilaisilta. Mystic Manor oli kuitenkin mukava ja hyvin disneyhenkinen tuttavuus, jossa tutkimusmatkailijatarinan nojalla kärrymatkattiin eri puolille maailmaa maagisissa tunnelmissa. Hyvin toteutettu laite, joka on kovasti tutustumisen arvoinen. (Huomaa talon ovella poseeraava henkilökunnan jäsen aasialaisine käsimerkkeineen.) 


Fantasyland 

Prinsessa Ruususen linna 

Ruususen linna... parilla sanalla sanoen se oli säälittävän pieni. Ainakin, jos vertaa Pariisin vastaavaan, johon pääsi sisäänkin käyskentelemään ja joka oli paljon vakuuttavamman näköinen. HK:n Disneylandin linna oli lähinnä pelkkä pakollinen rekvisiitta, jota rakentaessa on ilmeisesti budjetista jouduttu tinkimään. Linna toki toimi porttina Fantasylandiin ja oli ihan kiva iltavalaistuksessa, mutta muuten pieni pettymys.


Mickey's PhilharMagic 

Fantasylandin oma suosikkini. 4D-elokuvateatteri, jossa pääosassa olivat Aku orkestereineen ja monet muut tutuista Disney-hahmoista. Mikkikin tuli lopulta laittamaan paikat järjestykseen. 4D-teatterit ovat aina mukavia kokemuksia kaikkine efekteineen, ja kun elokuva on tehty hyvin pitkälti efektien ehdoilla (3D pääsee näissä varsinaisesti vasta oikeuksiinsa), niin se tempaa hyvin mukaansa. Mallaspulla suosittelee. 

Satumetsä 

Satumetsä oli hienoinen pettymys. Korkeilla kasviseinämillä varustettu "labyrintti", jossa käytiin katsomassa pienoismalleja Disneyn elokuvien tutuista paikoista ja hahmoista ja toki ottamassa selfieitä silloin, kun siihen tilaisuus tarjoutui. Ei herättänyt suurta intohimoa, mutta jonot eivät olleet kummoiset ja sopii kaikenikäisille. 

Dumbo 

Dumbon lentelyt jäivät meiltä kokonaan testaamatta jonojen takia, Pullan suureksi harmiksi. Ideana lentävä Dumbo-elefantti, joka kiertää ympyrää ja liikkuu ylös ja alas. Varsin suosittu laite. 


Tuhkimon karuselli 

Karuselli on karuselli. Ei niissä liiemmin ole eroja. Hevosia neljässä rivissä, liikkuvat ylös ja alas. Klassikkolaite, joten sikäli kannattaa testata. Pullan ikisuosikki. 


Mad Hatter Tea Cups 

Vanha tuttu laitteemme Pariisin vierailulta. Istahdetaan pyörivään teekuppiin ja annetaan masuunan pyörittää. Itse voi lisätä pyörimistä vääntämällä keskellä olevasta vivusta. Jälkeenpäin saattaa hieman horjuttaa. 


Nalle Puhin seikkailut 

Nalle Puhin seikkailut oli hyvin samanlainen kuin Pariisin Disneylandissa kokemamme Peter Panin seikkailut: suosittu laite, jossa matkataan kärryssä valmista reittiä seuraten Puhin ja kumppaneiden tarinaa. Olemme ehkä hieman jo Puh-iän yli, joten jos olisimme joutuneet laitteeseen jonottamaan pitkiä aikoja, niin se olisi saattanut jäädä väliin (tai olisi ainakin harmittanut jonottaa pitkät ajat), mutta tämä laite on toinen, johon Disneylandista löytyy pikapassi. Passin voi noutaa ennakkoon ja se oikeuttaa menemään laitteeseen suurimman jonon ohi tiettynä aikavälinä. Kannattaa hyödyntää pikapassia, niin ei mene päivä jonoissa seisten. 

Tomorrowland 


Space Mountain 

HK Disneylandin toinen vuoristorata toimi avaruusteemalla ja sisätiloissa. Vastaava löytyy myös Pariisista, ja tällä kertaa Pulla tiesi välttää laitetta. Tämä on toinen pikapassilaite HK:n Disneylandissa, mutta itse pääsin laitteeseen lähes jonottamatta. Laite toimii siis sisätilassa, joka tarkoittaa sitä, että suurten pudotusten sijaan viihde saadaan nopeista kaarteista ja pimeydestä, jota hieman valaistaan tähtitaivaalla. Pariisin laite oli vielä asteen verran hurjempi, ehkä silmukkansa takia, mutta kyllä tämäkin pulssia nostatti. Suositus Space Mountainille siis. 

Autopia 

Autopia oli ainoa laite, jonka olisin halunnut testata, mutta joka lopulta jäi väliin. Jonot laitteeseen olivat vaan liian pitkät, jotta siihen olisi kiinnostanut käyttää minuuttejaan. Jos puisto olisi ollut tunnin pitempään auki, niin ehkä sitten... Käykää toki itse kokeilemassa. Ilmeisesti laitteessa huristellaan autoilla rataa pitkin varsin rapsakkaa vauhtia. Noooh, ensi kerralla. 

Buzz Lightyear Astro Blasters 

Vanha tuttumme Pariisista. Täysin sama konsepti, jossa huristellaan valmis reitti kärryn kyydissä ja ammuskellaan pahoja ulkomaan örvelöitä laserpyssyillä maalitauluihin tähtäillen. Emme vieläkään olleet huvissa kovin hyviä, mutta tulipahan taas käytyä testaamassa. Ihan ok ajanvietettä ja lapset ainakin tykkäävät. 


Main Street, U.S.A. 


Paraatit 

Yksi hauskimpia asioita Disneylandeissa on paraatit: tutut hahmot heiluvat ja vilkuttavat rakennelmien päältä yhdessä taustatanssijoiden kanssa reippaan Disneymusiikin tahdissa. Mikäs sen mukavampaa. Kyllähän se on pienen ihmisen suuria hetkiä, kun Mikki katsoo ja osoittaa sormella kohti (sillä mahtavuuden tunteella tässä eletään vielä pitkään). HK:ssa paraateja oli kaksi kappaletta: päiväparaati ja valoloisteentäyteinen iltaparaati, ja molemmat ovat kokemisen arvoisia. Kannattaa saapua paraatitien varrelle ajoissa, jotta saa hyvät näkymät, koska paraatireitin varrelle kyllä kokoontuvat hieman kaikki, jotka eivät ole silloin jonottamassa johonkin laitteeseen. Antaa kuvien puhua puolestaan tästäkin asiasta. Ilotulitus 

Disneyland sulkeutuu aina ilotulitukseen ja niin tälläkin kertaa. Kannattaa siis jäädä katsomaan loppuseremonia varsinkin, kun HK:n Disneyland sulkeutuu varsin aikaiseen (klo 20, verrattuna Pariisin klo 23). Me tosin olimme hieman ylivarovaisia oman lähtömme kanssa ja koska pyrimme välttämään suuret ihmismassat metrossa, suuntasimme jo melkolailla ilotulituksen alkuvaiheessa kohti ulkoportteja. 

Kaupat 

Jokaisessa landissa on omat kauppansa, joissa myydään disneytavaraa sekä kahviloita ja ravintoloita. Pääkadulla kuitenkin sijaitsee se pääkauppa, josta löytyy kaikki muu, mitä muissakin landeissa myydään and then some more. Pääkadulta löytyy myös ravintoloita ja kahviloita sekä turistineuvontaa ynnä muuta tarpeellista. 


Yksi kummallinen asia jäi mietityttämään Disneylandissa. Miksi kiinalaisia tai muutenkaan aasialaisia Disneyhahmoja ei näkynyt paljoakaan puistossa? Luulisi, että erityisesti täällä Mulan olisi saanut oman alueensa puistoon, mutta elokuva tai sen hahmot eivät näkyneet lopulta mitenkään. Ilmeisesti konsepti on luotu länsimaisten hahmojen nojaan vai onko tässäkin kyseessä vaan siitä kiinalaisesta ilmiöstä, että länsimaisia asioita tupataan pitää hieman parempina. 


Ruokailu on ainoita negatiivisia seikkoja Disneylandeissa, sillä se on yksinkertaisesti kallista ja huonoa. Näin oli Pariisissa ja näin oli myös täällä. Suurin osa ruokatarjonnasta oli aasialaista, mutta koska Pulla kaipasi hampurilaista, etsimme grilli&burger-paikan, josta kumpikin löysi haluamansa. Pullan purilainen oli kuiva sämpylä, jonka lämpötilakin lähenteli kylmää. Koska jonottaminen uudelleen tiskille, valittaminen kylmästä annoksesta ja uuden samanlaisen saaminen ei innostanut, se oli parasta kiltisti vain syödä kurnivan mahan hiljentämiseksi. Mallas valitsi grillilautasen, jossa oli yksi makkara, pihvi sekä yksi onneton pekoniviipale. Ja pakollisena kasviksena lötköjä papuja. 


Voisin purnata vielä hiukan lisää jäätelöstä, jota sai etsiä kissojen ja koirien kanssa koko puiston mitalta. Pitäähän nyt huvipuistosta saada jäätelöä! Olimme heti tullessamme tsekanneet kartasta jäätelövohvelipaikan, joka suureksi harmiksemme osoittautui suljetuksi. Näitä Mikki-vohveleita löytyi Main Streetiltä, mutta kiinalaiseen tapaan ne tarjotaan sellaisenaan. Ja vohvelihan ilman hilloa, kermavaahtoa tai jäätelöä ei ole mitään, joten ne jäivät odottamaan toisia syöjiä. Lopulta Toy Story Landista löysimme sundae-kioskin, josta saimme mango-vaniljapehmikset. Yleisesti ottaen jäätelö ei taida hongkongilaisille olevan samanlainen normaali herkku kuin meille suomalaisille. 


- Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...