Reissumme sisälsi ainaisen syömisen lisäksi myös hivenen kulttuuria. Hong Kong Cultural Centre sijaitsee Kowloonin eteläkärjessä ja on kuuluisa siitä, ettei siinä ole yhtään ikkunaa, vaikka se sijaitsee yhdellä kaupungin upeimmista paikoista. Toisaalta ikkunattomuus mahdollistaa erinäisten valoshowefektien heijastamisen seinään. Iso kolossi kätkee sisäänsä kaksi konserttisalia sekä teatterin.
Jos et konserttiin pääse tai halua, niin käy ainakin katsastamassa rakennuksen hieno aula. Hyvällä tuurilla voit kuulla myös kamarikokoonpanon ilmaisesityksen..
Kävimme seuraamassa Hongkongin filharmonikkojen avointa harjoitusta Richard Wagnerin Valkyyria-oopperasta sekä myös itse oopperaesityksen. Ensimmäinen Wagnerin ooppera livenä oli huikea kokemus, ja valtava orkesteri ja upeat solistit kruunasivat illan. Tosin reilun viiden tunnin kesto oli hurja, mutta ei niin paha kuin etukäteen pelkäsimme. Pehmeät penkit auttoivat asiaa huomattavasti!
Jos olet museoiden ystävä, Hongkong tarjoaa sinulle valinnanvaraa runsaasti. Jos taas olet meidän kaltaisemme, jolle riittää kohtuullinen määrä museoelämää, annamme sinulle vinkin kahdesta hyvästä paikasta + yhdestä kohtuullisesta: Hong Kong Science Museum, Hong Kong Museum of History sekä Hong Kong Heritage Museum.
Tiedemuseo on kuin Heureka: paljon interaktiivisuutta ja itse kokeilemisen sekä testaamisen mahdollisuuksia. Näimme valtavan dinosauruksen luurangon, tutustuimme ihmiselimistön toimintaan ja valtavaan rautahökkeli-ikiliikkujaan sekä katselimme itseämme hullunkurisista peileistä.
Historiamuseo on erittäin kattava kokonaisuus Hongkongin mennyttä elämää esihistoriallisista ajoista lähes nykyhetkeen asti. Museossa pääsee tutustumaan luontoon, kulttuurielämän tapoihin, kalastuselinkeinon kehitykseen, oopiumisotiin, Japanin miehitykseen II maailmansodan aikana sekä moneen muuhun kiinnostavaan seikkaan. Kahdeksan gallerian museoon kannattaa varata aikaa useampi tunti tai tulla vaikka parina eri päivänä, niin ei tietoähky pääse valloilleen.
Heritage- eli perinnemuseo on myös iso kompleksi hongkongilaisista traditioista, kantonilaisesta oopperasta ja ennen kaikkea Bruce Leestä! Leen takia mekin siellä kävimme emmekä tutustuneet muuten museon tarjontaan. Yhdysvaltalais-kiinalainen Lee oli tunnettu itämaisten taistelulajien osaaja sekä kungfu-elokuvanäyttelijä, joka kuoli vain 32-vuotiaana. Museossa on esillä runsaasti Bruce Lee -tavaraa aidoista vaatteista koulutodistuksiin, kuntosalilaitteisiin ja filminpätkiin. Pihalla (kuten myös Kowloonin eteläkärjen ulkopuistossa) on iso Bruce Lee -patsas, jonka edessä voit kokeilla, nouseeko jalka yhtä ylös kuin mestarilla. Pullan jalka ei noussut.
Torielämä on olennainen osa Hongkongia ja eri sortin toreja löytyy etenkin Mongkokin kaupunginosasta. Ensimmäisessä tunnelmapäivityksessä tutustuimme jo kukka- ja kultakalatoreihin (tai pikemminkin pitäisi puhua kaduista, sillä torit muodostuvat eri katujen varsille pitkin poikin), ja nyt vuorossa on Bird Garden eli lintutori Yuen Po Streetillä.
Hongkongilaiset arvostavat kovasti häkkilintuja ja torilla näkee, kuinka omistajat vievät niitä päiväkävelylle häkeissään. Sirkutus oli kova, ja välillä hiukan isompikin rääkäisy kuului isojen papukaijojen suusta. Lintutietämyksemme ei riitä kertomaan eri lajeista, mutta riittänee, kun sanon, että häkeistä löytyi pikkulintuja, undulaatteja, puluja ja papukaijoja eri väreissä ja kokoluokissa.
Tällaisissa tunnelmapäivityksissä on mukavaa se, kuinka voi peräjälkeen kertoilla erilaisista jännittävistä asioista ilman turhia aasinsiltoja. Kuten nyt, kun siirrymme häkkilinnuista sulavasti vaeltamiseen!
Tiesitkö, että ykkösharrastuksia Hongkongissa on vaeltaminen? Googletapa hiking in Hong Kong ja tulet yllättymään. Toisaalta, Hongkongin pinta-alasta asuinkäytössä on vain 27 prosenttia, mikä jättää huikeat 73 prosenttia metsille, vuorille ja rannoille. Ja nämä rakentamattomat seudut kätkevät sisäänsä lähes 300 kilometriä hienoja vaellusreittejä, upeita maisemia, vihreyttä ja rauhaa. Jos siis ahdistut pilvenpiirtäjien ja ihmismassojen keskellä, pääset helposti niitä pakoon luontoon, sillä metsät ja merenrannat ovat yllättävänkin lähellä itse kaupungin keskustaa.
Kenties kaikista suosituin reitti on Hongkongin saaren kaakkoisosassa kulkeva Dragon's Back, joka sopii lähes kaikenkuntoisille. Reitti on 8,5 kilometriä pitkä ja tarjoaa upeita merellisiä maisemia kauas horisonttiin – kunhan jaksat ensin alkuosan puskaisen polun. Meillä meni reittiin parisen tuntia reippaalla tahdilla, mutta varaa ainakin kolme tuntia, niin ehdit napsia kuvia ja evästä maisemapaikoilla.
Tunnelmapostauksessa osa 2 tutustuttiin Lamman saaren kalaravintoloihin, mutta saarelta löytyy myös vaellusmahdollisuuksia. Kuljimme seitsemän kilometrin pituisen, leppoisan Family Trailin saaren kahden isoimman kylän, Yung Shue Wanin ja Sok Kwu Wanin, välillä. Kuten nimi kertoo, se sopii koko perheelle, sillä reitti on asvaltilla päällystetty ja mahdollistaa siten myös lastenrattailla kulkemisen. Toki reitin varrella on tarjolla pieniä kivisiä poikkeamispolkuja muun muassa tuulivoimalan juurelle, mutta pääreitti on helppokulkuinen.
Jos olet oikea kunnon vaeltaja ja kaipaat haasteita, tarjolla on Lantau Peak eli Lantaun saaren korkein kohta. Tarkimmat lukijat muistavat Buddha-päivityksestä jo meidän surkuhupaisan yrityksen vuoren huipulle. Polku on hyvin jyrkkä ja sisältää valtavia kivipaaseja toinen toisensa perään. Varustaudu neljän tunnin hikiseen urakkaan kunnon varusteilla ja jalkalihaksilla.
Lopuksi vielä hieman ruokaa, tuota loppumatonta ilonaihettamme Hongkongissa. Satuimme pyörähtämään Causeway Baylla sijaitsevassa Sogo-tavaratalossa etsimässä Pullalle Angel-hajuvettä (tätä ihanaa Thierry Muglerin hajuvettä ei myydä enää Suomessa, mutta tuosta kaupasta sitä löytyi!) ja samalla törmäsimme Bake-firman kojuun, joka myy vain ja ainoastaan japanilaisia juustotorttuja. Niillä on vain tämä yksi myyntipiste koko Hongkongissa, ja suosio on niin kova, että suosituimpina päivinä jonotus kestää monta tuntia. Meillä kävi tuuri ja seisoimme varauloskäytävään sijoitetussa jonossa vain kymmenisen minuuttia. Sieltä meidät talutettiin karjalaumana kohti uunilämpimiä torttuja, joita sai maksimissaan ostaa mukaansa 12 kappaletta. Torttujen mukana tuli infolehdykkä, joka kertoi niihin käytettävän kolmea erilaista tuorejuustoa: kahta japanilaista ja yhtä ranskalaista. Tortut myös paistetaan kaksi kertaa – ensin pelkkä keksikuori ja sitten täytteen kera. Ne voi syödä kuumina, jääkaappikylminä tai jopa pakastettuina, jolloin koostumus lähentelee hileistä jäätelöä. Kertakaikkisen herkullisia!
Sushin ystävä juhlii täällä, sillä herkkua saa joka puolelta lähes kolme kertaa halvemmalla kuin Suomessa. Meren läheisyys takaa myös ehdottoman tuoreuden eikä susheja myydä kuin tekopäivänä kaupoissa. Tykästyimme erityisesti Sushi Takeoutiin, josta sai ostaa nigirejä annoskappaleittain. Ainoa miinuspuoli oli jokaisen palasen kääriminen erikseen muoviin, jolloin roskan määrä oli melkoinen niitä kuoriessa. Lautasellinen kahdelle hengelle maksoi alle kympin ja makua riitti!
- Pulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti